Milyen fát ültessünk?

A Magyar Díszkertészek Szövetsége minden évben kiadja a hazánk legnevesebb szakemberei által összeállított, közterületeinkre javasolt sorfák jegyzékét. Ez az interneten is hozzáférhető, és tartalmazza sok fajta képes leírását is. Érdemes ebből kiindulnunk.

Némelyik önkormányzat is kiad hasonló listát általában kötelező jelleggel, hogy mit ültethetünk és mit nem. Általában tilos ültetni akácfát, nyárfát, zöld juhart, ostorfát, bálványfát és ezüstfát, mert ezek erőszakosan terjednek, és kiszorítják az őshonos növényeinket. Most néhány jól bevált fajtára szeretném felhívni a figyelmet.

Akár magasabb vezetékek alá is ültethetők a kisebb gömb koronájú fák közül a gömbkőris (Fraxinus ornus ’Mecsek’) és a gömbjuhar (Acer platanoides ’Globosum’).

kőris fa

Gömbkőris – fotó: citygreen.hu

Ha felfelé nincs akadály, de oldalirányban annál inkább, akkor oszlopos növekedésű fákat válasszunk, mint az

  • oszlopos kocsányos tölgy (Quercus robur ’Fastigiata’),
  • oszlopos korai juhar (Acer platanoides ’Olmsted’, ’Columnare’),
  • oszlopos mezei juhar (Acer campestre ’Korinthos’, ’Lienco’),
  • oszlopos gyertyán (Carpinus betulus ’Fastigiata’),
  • oszlopos virágos kőris (Fraxinus ornus ’Obelisk’),
  • oszlopos csörgőfa (Koelreuteria paniculata ’Fastigiata’),
  • oszlopos eperfa (Morus alba ’Pyramidalis’).

Méret szerint inkább a városokban megszokott 10/12-es (a törzs körmérete centiméterben 1 méter magasságban) és nagyobb törzskörméret helyett 6/8-as vagy 8/10-es méretű fákat ültessünk, mert ezek jobban gyökeresednek, és sokszor utolérik nagyobb testvéreiket.

Hogyan ültessünk díszfát?

Sokszor kis ültetőgödröt készítünk, így a fa nem tud kellően begyökeresedni, úgy viselkedik, mint egy virágcserépben, nem nő ki a gyökere a gödörből. Szabványunk is van már az ültetésre, ami kisebb és közepes termetű fáknál 150 x 150 x 150 (ilyenek pl. az imént ajánlottak), nagyobbaknál 200 x 200 x 200 cm-es ültetőgödröt ír elő. Rossz minőségű talaj esetén ezt érdemes betartani, és akár teljes talajcserét is alkalmazni, de jó talajon elegendő jóval kisebb ültetőgödör is. A kiásott gödör alját lazítsuk fel ásóval.

Amennyiben nem sittes vagy más miatt cserére szoruló a talajunk, akkor homoktalajon javítsuk fel mintegy 50-100 kg érett istállótrágyával vagy komposzttal, és a föld 30-50%-ába keverjünk agyagos talajt, ha tudunk ilyet szerezni. Agyagos talajon viszont elegendő 50 kg érett istállótrágya vagy komposzt, esetleg 20-30% tőzeg. Mindenféle talajhoz nagyon jó az alginit, fánként néhány kilogramm mennyiségben.

Az ültetőgödör aljától kiindulva célszerű körkörösen csigavonalban 5-10 cm átmérőjű geotextillel betekert perforált csövet elhelyezni a későbbi öntözés végett. A fákat olyan mélységbe ültessük, ahogy a faiskolában is voltak. Alaposan iszapoljuk be, és tömörítsük az ültetőközeget.

A törzsvédelem a forróságban könnyen kiszáradó fajoknál fontos, mint a hárs, juhar, gyertyán, vadgesztenye, de nyári ültetésnél minden fánál célszerű alkalmazni. Ez úgy történik, hogy a törzset és a nagyobb vázágakat betekerjük szellőző szövetcsíkokkal. A fa köré minden esetben használjunk karókat – lehetőleg hármat –, és széles hevederrel vagy puha kötéllel kötözzük a fa törzséhez.

díszfa törzsvédelem

A törzsvédelem a forróságban könnyen kiszáradó fajoknál fontos – fotó: Pixabay

A koronát metsszük meg a gyökérzet csökkenésének mértékében, tehát ha a gyökerek mintegy fele el lett távolítva kitermeléskor, akkor a korona felét is le kell metszeni. Ha kell, ritkítsuk, ha nem, akkor csak harmadával-felével vágjuk vissza a vesszőket külső állású rügyre.

Mikor ültessünk?

Az optimális időpont október közepétől november közepéig van, de fagymentes időben bármikor ültethetünk. Tavasszal és nyáron a kiszáradás veszélye miatt intenzívebb ápolást kell alkalmaznunk.

Hogyan gondozzuk az elültetett csemetéket?

Az elültetett fákat kötelességünk gondozni is. Ha erre nincs módunk, akkor inkább ne ültessünk!

Öntözés

Telepítéskor alaposan áztassuk be az ültetőgödröket, de később is fontos szempont, hogy alaposan, de ritkábban öntözzünk, úgy, hogy a teljes földlabda nedvesedjen át. A perforált csövet legalább kétszer töltsük fel teljesen vízzel, de ne csak ebbe töltsünk, hanem alakítsunk ki a koronacsurgóban akkora tányért, hogy kb. 10 liter víz beleférjen. Érdemes mulcsot tenni a törzs köré.

Öntözés szempontjából az első 3 év a kritikus, amikor még nincsenek mélyre hatoló gyökerek. Nyáron homoktalajon 2-3 naponta feltétlenül öntözzük meg a kis fákat.

Új találmány a faöntöző zsák, melyet a fa törzsére kell kötözni és 60 liter vízzel feltölteni. Ez 5-9 óra alatt csepegve távozik. Kb. 5-7 naponta kell feltölteni.

Hogyan trágyázzunk később?

A későbbi tápanyag-utánpótlásra néhány évente használjunk a talaj felszínére szórt, majd beásott érett marhatrágyát kb. 20 kg/m2 mennyiségben.

trágya

A későbbi tápanyag-utánpótlásra néhány évente használjunk a talaj felszínére szórt, majd beásott érett marhatrágyát – fotó: Shutterstock

Hogyan gondozzuk a koronacsurgót?

A fiatal fák körül ne kaszáljunk damilos géppel, mert könnyen megsérthetjük a törzset. Jó, ha a koronacsurgóban nem hagyjuk meg sem a gyomokat, sem a füvet. Pár év múlva pedig a legjobb megoldás évelők és sekélyen gyökerező cserjék ültetése a fák alá, melyek folyamatosan levegősen, lazán tartják a talajt, elősegítik az élénk talajéletet. Gondoljunk az erdőkre, ahol hasonló körülményekhez alkalmazkodtak a fáink az évmilliók során.