A klímaváltozás miatt időjárásunk egyre kiszámíthatatlanabb. A néha már tavasz végén jellemző forró, szinte perzselő napokat gyakran szakadó esőzés váltja fel, majd másnap szinte fordítva. A környezeti tényezők ilyen fokú változékonysága nagy hatással van a zöldségnövényekre is, hiszen stresszként élik meg a szokatlanul erős korai napsugárzást is, és a hirtelen lezúduló csapadékot is, amihez képtelenek ilyen gyorsan alkalmazkodni.

Paprika napégés megelőzésére

Paprika napégés megelőzésére – fotó: Kwizda Agro Hungary Kft.

A bogyók „megéghetnek" az erős UV-sugárzás következtében, a sok csapadék hatására pedig kirepedhetnek, utat nyitva ezzel a gombás-baktériumos betegségek megtelepedésének, amelyek további jelentős gazdasági károkat okozhatnak. Természetesen mind a repedési, mind az UV-perzselési hajlam a genetika mellett alapvető összefüggésben van a növényi kondícióval, a megfelelő kálium, kalcium és mikroelem ellátottsággal, az egyenletes vízellátással és sok más tényezővel is, de az egy másik témakör.

A szélsőségeket tökéletesen kivédeni nem lehet, de speciális kondicionálóanyagokkal jelentősen lehet javítani a növényi ellenállóképességet, ezzel tompítani a káros környezeti hatások  következményeit.

Bogyórepedés paradicsomon

Bogyórepedés paradicsomon – fotó: Kwizda Agro Hungary Kft.

A Prosilicon egy különleges biostimulátor hatású lombtrágya, amely összetetten, egy jó Colt-hoz hasonlóan 6 lövettel harcol, védi a növényi ellenállóképességet és a kondíciót! Az előttünk álló júniusi időszakban még talán nem annyira az extrém UV szint a meghatározó ellenfél, inkább a „néha aranyat érő, néha nem" esők hatása jellemző. Így foglalkozzunk most csak ilyenekkel, azaz csak 3 muníciót lőjünk el, elsősorban az ilyen időszakokban jelentős tulajdonságokra kihegyezve.

  • A Prosilicon gyorsan a növényi viaszrétegbe kötődik, ezért kimagasló az esőállósága, más termékekhez képest akár még 15-20 mm csapadék után is védi a növényeket. Természetesen ettől nagyobb, intenzívebb esőzések után meg kell ismételni a kezelést, hiszen ilyenkor már a viaszréteg és vele együtt a hatóanyag is lemosódhat!
  • A káliumszilikát fokozatosan beépül a termések bőrszövetébe, megvastagítva, megerősítve azt, így még erősen csapadákos viszonyok között is képes ellenállni a fokozott turgornyomásnak, így nem reped fel a bogyó.
  • Erősen lúgos kémhatása (9,2 pH) révén több kórokozó gomba és baktérium ellen is jelentős mellékhatással bír. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy kiváltja a növényvédelmet, de jelentősen csökkentheti a fertőzési nyomást, még párás-csapadékos időjárási körülmények között is.

Prosilicon lombtrágya, növényvédő szer

Forrás: Kwizda Agro Hungary Kft.

További információért keresse bizalommal a Kwizda szaktanácsadóit ezen a linken!

Látogasson el a Kwizda Facebook oldalára is:

Kwizda Garden / Professzionális Kertészet | Facebook

Kwizda Garden logo

Varga László
Kwizda Agro garden ágazat

Kertészmérnök, zöldség, dísznövény szaktanácsadó
Mobil: +36 30 928 6172
E-mail: laszlo.varga@kwizda.hu