A málnatermesztés válságáról Csizmadia György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei kertészeti osztályának vezetője beszélt az az InfoRádióban. A málna magyarországi tragédiáját jól mutatja, hogy 20 éve mintegy 1500 hektáron, addig idén már csak kevesebb, mint 200 hektáron termesztettek Magyarországon málnát.

Málna

Pár éven belül nem lesz magyar málna a boltok polcain – Fotó: pixabay.com

A málna termesztés csökkenését két ok befolyásolja. Egyrészt romlanak a klimatikus körülmények és a málna egyre nehezebben tolerálja a hosszú kánikulával és nagy szárazsággal járó nyarakat, másrészt technológiaigényessé vált a málnatermesztés és csak fejlesztéssel lehetne lépést tartani a külföldi termesztőkkel.

Az idei időjárás sem kedvezett a málnánakCsizmadia György arról is beszélt, hogy saját, félhektáros kertjében nagyon apró maradt a gyümölcs, ráadásul rá is sült a növényre, így képtelenség azt a mennyiséget és minőséget termelni, amit két évtizeddel korábban.

A málnatermesztésnél ezenfelül problémát jelent, hogy nagy mennyiségű kézi munkát igénylő gyümölcs, amit minden másnap szedni kellene, de erre szinte lehetetlen gazdaságosan munkaerőt találni. Ezzel szemben Szerbiában és Lengyelországban, amelyek jelenleg kifejezetten erősek ipari málnatermesztésben, olyan fajtákat termesztenek, amelyeket kombájnnal lehet szüretelni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei kertészeti osztályának vezetője arról is beszámolt, hogy Magyarországon is voltak arra kísérletek, hogy a málnát szabadföldön termesszék és kombájnnal takarítsák be, azonban az éghajlat nem volt ehhez megfelelő.