Az amerikai Cornell Egyetem kutatói – Mutschler-Chu irányításával és több más kutatóhellyel együttműködve – több mint tíz éve kísérleteznek olyan paradicsomfajták előállításával, amelyek természetes rezisztenciát hordoznak különböző kórokozókkal szemben, a kártevő rovarok támadására pedig riasztólag hatnak.

paradicsom

Az új fajták előállításában a kutatók felhasználják a paradicsom Peruban vadon növő rokonait, pl. a Solanum pennellii fajtát – fotó: pixabay.com (illusztráció)

A természetes rezisztencia bizonyos elemei szinte minden növényben jelen vannak, a nemesítési folyamat során, azaz a növények teljesítőképességének növekedésével fokozatosan visszaszorulnak – olvashatjuk a news.cornell.edu hírportálon.

A rezisztenciagének beviteléhez, illetve felerősítéséhez többnyire a haszonnövények őseihez vagy vadon élő rokonaihoz kell visszanyúlni.

Peszticidek nélkül képesek felvenni a harcot a kórokozókkal

Az új fajták előállításában a kutatók felhasználják a paradicsom Peruban vadon növő rokonait, pl. a Solanum pennellii fajtát. Ezt a növényt olyan apró szőrszálak, úgynevezett trichomák borítják, amelyek cukorvegyület cseppeket, más néven acilcukrokat választanak ki a rovarok elriasztására.

Az eddig végzett keresztezések eredményeként a kísérletekben szereplő fajták és vonalak a termesztésben lévőknél jóval kisebb arányban fertőződtek meg a legveszélyesebb kórokozókkal. Ez a tevékenység azért kiemelkedő jelentőségű, mert annak eredményei készek megvédeni a növényt a kórokozók egyre erősödő fertőzéseivel szemben, kevesebb növényvédő szer használata mellett, vagy akár peszticidek nélkül.