Ez így van a kertészetben és azon belül a gyümölcstermesztés gépesítésében is. Az intenzív, friss gyümölcs célú  gyümölcstermesztés egyik legfontosabb intézkedése a virág és termésritkítás a túlkötődés megelőzése céljából. Ez az igen fontos munka megfelő gépesítés nélkül korábban csak rengeteg kézi munkaerővel, vagy drasztikus és igen költséges, például hormon tartalmú kémiai készítmények használatával volt megoldható.

Fruit-Tec

1.kép: Fruit-Tec Darwin SmaArt virágritkító intenzív almásban – fotó: agritechnica.com

A német Fruit-Tec cég a legutóbbi hannoveri Agritechnicán ezüstérmet kapott az igazán innovatív, okos, precíziós Darwin SmaArt gyümölcsfa virágritkítási megoldására. Digitális kamerafelvételek segítségével a traktorkabinban lévő fedélzeti számítógép pontosan meghatározza az adott fa virágsűrűségét, majd a speciális algoritmus segítségével önállóan kiszámolja, hogy a fáról pontosan mennyi virágot kell leritkítani a későbbi optimális gyümölcsméret és -mennyiség érdekében, majd a forgó virágritkító sebességének és működési idejének szabályozásával a gép leritkítja a szükséges mennyiségű virágot.

A ritkítás végeztével a kamera és a fedélzeti számítógép ellenőrzi és rögzíti is, hogy kialakult-e a megfelelő virágsűrűség. Természetesen, a rendszer GPS helymeghatározással és adatrögzítéssel is kombinálható, így az adott fán lévő, majd eltávolított virágok sűrűségét, a fák adatait később a fáról szedett termés mennyiségével, minőségével pontosan össze tudjuk vetni.

A modern, intenzív gyümölcsösökben a túlkötődés, túlvirágzás a termesztés sajátosságai és a klímaváltozás hatásai miatt egyre jobban érezhető. A tavalyi késő tavaszi fagyok miatti terméskieséseket követően idén például az almában Európában és nálunk is a legtöbb helyen nagy mennyiségú virág várható, melyeknek egy részét a megfelelő minőségű és méretű gyümölcsök érdekében feltétlen el kell távolítani. Ez leginkább az almában és körtében fontos, de sok más gyümölcs esetében is elegendhetetlen ez a munka.

A Darwin SmaArt használható az összes jelenlegi gyümölcsfajtánál, a ritkítás időjárástól függetlenül bármikor elvégezhető. Használata csőkkenti az évek közötti termésmennyiség-ingadozást. (Megjegyezendő, hogy a viráritkítást követően fontos a monilia, tűzelhalás és hasonló más korokozók elleni védekezés, és javasolt a stresszhatást ért fák kondícionálása is aminosav és molibdén tartalmű készítmények legalább egyszeri lombtrágyakén való kijuttatásával.)

3. kép (balról jobbra): fedélzeti számítógép, intelligens kamera és GPG antenna, virágritkító – fotó: kertcenter.com

Csak a traktorosra bízni, hogy egy adott fáról mennyi virágot távolítson el a virágritkító géppel, nagy felelősség és egyáltalán nem megbízható és precíz módszer. A Darwin SmaArt rendszer számítógépén futó program a digitális kamera folyamatos felvéteiből azonnal és pontosan meg tudja határozni és szabályozni, modulálni tudja a forgó virágritkító szükséges, optimális forgási sebességét, pozícióját, dőlésszögét és működési idejét. Ezzel gyakorlatilag 100% pontossággal el tudjuk távolítani azt a virágmennyiséget, amely később a legoptimálisabb gyümölcsméretet, -számot eredményezi egy fán.

Így a teljes ültetvényünk termése kiegyenlítettebb lesz.

A gép óránként 1,5-2,5 ha ültetvényt tud leritkítani, 6-18 km/h sebességel halad és egészen 285 cm magaságban tud kezelni. Jó hír, hogy a gép speciális alapgép, fronthidraulika és front 3 pont felfüggesztés nélkül is használható a lenti képen baloldalon látható speciális rögzítőlemez traktorfrontra való felszerelésével.

4. kép: rögzítőlemez és traktor front hárompont (kat I.II.) felfüggesztés – fotó: kertcenter.com

Ha belegondolunk, innen már csak egy rövid lépés lesz a teljesen robotizált, sofőr nélküli traktor és az okos virágritkító együttes használata. A Darwin SmaArt rendszer teljesen önálló működésre képes, akkor miert ne tudná önállóan irányítani a traktor sebességét és a kormányzását is igényei szerint? Hiszen lát, érez és döntést is tud hozni. A teljesen önálló munkavégzésre képes mezőgazdasági robotok már nem a jövőnk, hanem a jelenünk megoldásai.

Kéki László
www.kertcenter.com

Kéki László a PREGA 2018 Konferencia kertészeti szekciójában az agrobotok kertészeti alkalmazásáról fog előadni.

Vegyen részt Magyarország precíziós konferenciáján!
Időpont: 2018. február 21.
PREGA 2018 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
Fókuszban: megoldások és megtérülés

Szekciók: szántóföld, kertészet, állattenyésztés, élelmiszeripar
Regisztráció: prega.hu

PREGA