Április elején mínusz 3 és mínusz 8 °C közötti fagyokat mértek a magyar kajszibarack-ültetvényekben. A relatíve korai, március elején-közepén megkezdődött virágzás időszakában is voltak jelentős hidegek, ám az április elején bekövetkezett szállított fagykár okozta az igazi károkat a hazai kajsziültetvényekben – írja a fruitveb.hu

kajszi

Nagyon kevés kajszibarack fog teremni az idén – fotó: pixabay.com

Van, ahol 100 százalékos lesz a terméskiesés

A fagy nem kímélt meg egyetlen termőtájat sem, egyes helyeken  – főként az Alföldön – a terméskiesés elérheti a 90-100%-ot is, a magasabb fekvő termőterületen is gyakori a legalább 60-70%-os veszteség, ami erősen fajtafüggő. A kár mértékét bizonyos területeken a nagyon intenzív fagyvédelem tudta még csökkenteni.

Az ültetvények fenológiai állapota a korábbi indulást követően a szokásosnak megfelelő, vagy attól egy-két nappal el is marad – egy későbbi hűvös időszak ugyanis visszafogta a viszonylag korai indulást. A legtöbb termőtájon nagyon erős a Monilia nyomása, ami a meggynél is problémát jelenthet majd. Lokálisan jelentettek Stigmina és levéltetű fertőzést is.

Somogy vármegyében általában 30-40% körüli termésre számítanak a gazdák

Bizonyos fajták jobban vészelték át a fagyokat, és ez eléggé független volt az elhelyezkedéstől vagy kitettségtől, leginkább az adott fenológiai állapot érzékenysége volt meghatározó. A körülményekhez képest jól vészelte át a fagyokat a Bergeron, a Bayoto, a Kioto és a Farbaly, valamint értékelhető mennyiségben marad Bergarouge és Big Red.

Súlyos fagykárokat szenvedtek a korai Tsunami, Spring Blush, Pinkcot, Mediabel, a Ceglédi óriás és, a Harcot fajták.

A hosszan elhúzódó virágzás és a hűvös, esős idő kedvezett a Monilia fertőzésének, és hátrányosan érintette a termékenyülést. Somogy vármegyében az április eleji fagyok során -3°C alá nem süllyedt ugyan a hőmérséklet, viszont ez már virágzást követően, igen érzékeny fázisban kapta el az állományokat – írja a fruitveb.hu

kajszi

A korai fajták mindenhol súlyos fagykárokat szenvedtek – fotó: pixabay.com

Tolna vármegye: súlyos fagykárokat szenvedtek a korai fajták

Tolna vármegyében az alacsony hidegigényű, korai fajták súlyos fagykárokat szenvedtek (Tsunami, Spring Blush, Pinkcot), itt a termékenyülésben kevesebb volt a probléma. A korai fajták itt nagyon korán kezdtek virágozni. A megyében -4°C-os szállított fagyot mértek, de a középérésű fajták, mint például a Kioto, Bergeval viszonylag jól átvészelték.

Gyenge közepes termés várható Bergarouge és Anegat fajtáknál. Üzemi szinten általában 30-40%-os termést várnak a gazdák a jelenlegi helyzet szerint. A Monilia és a Stigmina nyomása erős volt, és lokálisan a levéltetvek felszaporodásáról is érkeztek jelentések. A termőtájon a Pricia és a Kioto már 2 cm körüli, jóval pirosabb a héj az átlagosnál, és valószínűleg nagy méretű gyümölcsök lesznek, már folyik a ritkítás. Kedvező esetben, ha a következő hetekben kicsit melegszik az idő, a betakarítás Pünkösd környékén, május utolsó napjaiban már megkezdődhet. Június végén a Bergeval, majd a Kioto érése várható – áll a fruitveb.hu cikkében

kajszi

Az idén nem várható ilyen bőséges termés – fotó: pixabay.com

Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Borsod vármegye

A nagyon korai fajták már januárban elfagytak, az április fagyok során -6°C körüli fagy károsított, de mivel itt a fenológia jó tíz nappal hátrébb jár a szokásosnál, a Bergarouge és a Big Red viszonylag jól átvészelte a hidegeket és a Pinkcot is megmaradt. Általában 30-35% a jelenleg látható kár mértéke, Bergeronban és Kiotóban kevesebb, de hogy a stressz miatt mekkora lesz a hullás, csak később lehet pontosabban megmondani. Termékenyülési gondokról ebben a körzetben nem számoltak be, és a Monília fertőzés is enyhébb volt.

Bács-Kiskun vármegyében a korai fajtáknál (Spring Blush, Pinkcot) teljes a fagykár, de itt még a középérésű Kioto is elfagyott a -6°C körüli szállított fagyban.

Borsod vármegyében, az ország északi részén 40-70% közötti fagykárról számoltak be, a Bergeron és a Flavor Cot marad a leginkább érintetlen. A Magic Cot, Wonder Cot állományok szinte 100%-ban elfagytak. Itt is az volt a helyzet, hogy virágzáskor a fenológia előre sietett, most viszont a szokásosnál hátrébb vannak az állományok, a termékenyüléssel is voltak problémák a hóval fedett állományokban. A Monilia fertőzési nyomása itt is jelentős – írja a fruitveb.hu