Ausztrál mérnökök olyan folyamatosan üzemelő szamócaszedő robotot építettek, amely 3D-nyomtatott alkatrészekből állítható össze - olvasható a fruitveb.hu cikkében.

A munkaerőhiány ihlette a létrehozását

Az Outback Robotics nevű céget két Perthben dolgozó ausztrál mérnök alapította -  első innovációjuk az a szamócaszedő robot, amelyet az ágazatban eluralkodó munkaerőhiány ihletett. A készülék a figyelmet azzal hívta fel magára, hogy több újdonsággal is rendelkezik.

Ilyen, hogy lényegében a hét összes napján képes 24 órán át folyamatosan dolgozni, emiatt igen nehéz volt pontosan megállapítani, hogy hány szedő kiváltására alkalmas. Mark Brims mérnök szerint ez olyan, mint az a nyúlról és a teknősről szóló mese, amelyben a teknős bár sokkal lassabban jár, mégis megelőzi a hozzá képest villámgyors tapsifülest.

Egy szedőmunkás biológiai és társadalmi igényei miatt legfeljebb 8-10 órát képes dolgozni naponta, és hosszabb időn keresztül ezt is csak a hét legfeljebb 6 napján, ezzel szemben a robot mindig dolgozik, éjszaka is.

A látszólag ólomlassúsággal dolgozó robot a mérnökök becslései szerint körülbelül 2 szedőmunkás kiváltására lehet alkalmas.

szamóca

Az ágazatban eluralkodó munkaerőhiány ihlette a tervezőket – fotó: pixabay.com

A lisztharmat ellen is bevethető

A robot olyan beépített, színes 3D kamerával rendelkezik, amelynek a segítségével a gyümölcs érettségi fokát is képes megállapítani. Leszedi az érett szemeket, majd a megtelt tálcákat a kijelölt pontra szállítja a beépített GPS-ének köszönhetően.

A robot legoptimálisabban az olyan hidropóniás termesztőrendszerekben működik, ahol a növények körülbelül egy felnőtt ember derékmagasságában helyezkednek el. Az eszköz rendelkezik olyan UV-C fényforrással is, amelyet  már hatékonyan használtak lisztharmat ellen az Egyesült Államokban, így a felhasznált fungicidek mennyisége is csökkenthető.

Annak ellenére, hogy a robot az élő munkaerő kiváltására komoly potenciállal rendelkezik, a helyi termelők vonakodnak attól, hogy kipróbálják. Senki sem bízik abban, hogy a készülék éles körülmények között valóban hatékonyan működhet.