Amint az olasz Mezőgazdasági és Élelmiszerpiaci Szolgáltatások Intézete (ISMEA), valamint a borászok szövetsége, az Unione Italiana Vini (UIV) hangsúlyozta, ez éppen jól jön a tavalyi nehéz év után. Szakértők az idei bortermést 49 millió hektoliterre becsülik, a 2017-es 42,5 millióval szemben – írja a Syngenta blog.


A francia mezőgazdasági minisztérium, az Agreste statisztikai szolgálatának előrejelzése szerint Franciaország – Olaszország legnagyobb közvetlen versenytársa – várhatóan 46,1 millió hektolitert ér el a tavalyi 36 millió hektolitert követően, Spanyolországban pedig 35,5 millió hektoliter bor készült az elmúlt évben. A három ország az Európai Unió legnagyobb termelője, míg az EU-ban összesen 143,8 millió hektoliter bor termett.

szőlő

A borászat az olasz élelmiszer-ágazat legnagyobb exportőre – fotó: Pixabay

Az olasz borok külföldi értékesítéséből az elmúlt évben mintegy hatmilliárd euró folyt be, így az 1,3 millió embernek munkát adó borászat az olasz élelmiszer-ágazat legnagyobb exportőre. A borágazat 2017-ben 10,6 milliárd euró forgalmat bonyolított le, 5 százalékkal többet, mint az előző évben.

A farmerszövetség, a Coldiretti az Egyesült Államokba és a Németországba irányuló kivitel növekedését várja, sőt a francia export bővülését is valószínűnek tartja.