A X. Magyar Paprika Napja rendezvénysorozat második napja a gyakorlati bemutatókról szólt. Három szentesi családi kertészetbe látogathattak el az érdeklődők.

Első állomás Csatordai Béla Kertészete volt, akol kápia paprika talajon történő termesztését nézhették meg az érdeklődők egyrétegű fóliasátor alatt. A kertészetben biológiai növényvédelmet alkalmaztak.

Egy pillanat a látogatásról, amely során kápia fóliákba tekintettünk be Csatordai Bélánál – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Szécsi László kertészete volt a második állomás, ahol hegyes erős paprika termesztését nézhették meg a résztvevők. A család 30 éve kertészkedik, két fóliasátorral kezdték a munkát, mára pedig egy hektáron termelnek. Talajon termesztenek és belsőzött fólia alatt dolgoznak.

A hegyes erős paprikaállomány olyan gyönyörű, akár egy őserdő. A gondos szellőztetés miatt a déli órákban is kellemes a klíma a fólia alatt. – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Ebben a kertészetben is biológiai növényvédelmet alkalmaznak – csak a poloska ellen védekeznek kémiai úton, ha nagyon muszáj.

Gyönyörű hegyes erős paprikatermés Szécsi László fóliái alatt – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

A poloska elleni védekezés első fázisa jéghálóval történik, azonban amikor már a rovarok bejutnak a fóliába és szemmel látható a szaporodásuk, akkor a komolyabb károk megelőzése miatt a kémiai beavatkozás szinte kötelező.

A harmadik kertészet Sántha Zsolt kertészete volt, ahol új fóliasátrak alatt fehér étkezési paprikatermesztést láttak az érdeklődők. A szintén tradicionális családi kertészet mára talajon nem termeszt, de szinte az összes technológiát kipróbálták eddig a több évtizedes munka során. Az új fóliák alatt kókuszrostban termesztenek és biológiai növényvédelmet alkalmaznak – okszerű kémiai növényvédelemmel kiegészítve, amikor feltétlenül szükséges.

Sántha Zsolték direkt későbbre ütemezték a szedést, hogy a látogatók szedetlen állományban is gyönyörködhessenek – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Az új fóliák komplex, korszerű technológiát fednek, amely beruházást a család a DélKerTÉSZ saját belső pályázatán nyerte el.

A DélKerTÉSZ-féle technológia az ország legkorszerűbb és leginkább bevált, jövedelmező technológiai elemeiből lett összeválogatva – így a társaság maximális módon támogatni tudja termelőit a egy-egy ilyen új beruházás megtervezésével – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

A komplex technológia a DélKerTÉSZ saját ajánlása és a TÉSZ szakemberei úgy állították össze ezeket az elemeket – automata csepegtető öntözési rendszerrel és automata tápanyagutánpótlással – hogy az üzemmérethez illeszkedő módon a leggazdaságosabb termesztést lehessen megvalósítani.

Utolsó helyszínként a látogatók a DélKerTÉSZ szentesi telephelyére látogattak, ahol a paprika útját- valamint az áruvá készítését követhették szemmel a résztvevők.

A DélKerTÉSZ szentesi telephely-komplexumának válogató üzemegysége a hatalmas alapterület és a válogatógépek gyors munkája ellenére mára kicsinek bizonyul – így az egység fejlesztése hamarosan megkezdődik – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Az üzemvezetés komoly hangsúlyt fektet a nyomonkövetésre és az élelmiszer-biztonságra.

Paprika válogatása kézzel és géppel – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

A telephelyen Ledó Ferenc alapító elnök és Nagypéter Sándor, elnök-vezérigazgató fogadta a résztvevőket.

Paprika áruvá csomagolását mutatja Nagypéter Sándor – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

A DélKerTÉSZ telephelyére több mint 350 család és 500 TÉSZ tag szállítja be, majd válogatja a zöldségeit, amelyekből napi akár 70-80 tonna zöldséget is áruvá készíthetnek az itt dolgozók.

Fehér étkezési paprika áruvá csomagolása gépsorral – – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Nagypéter Sándor az érdeklődőknek elmondta, hogy a DélKerTÉSZ a közelmúltban nagyszabású telephely-fejlesztésre pályázott, amely sikeres elnyerése után most már a megvalósítás következik. Az Agroinform.hu portál kérdésére az elnök-vezérigazgató beszámolt arról, hogy a közelmúlt fejlesztései ellenére az üzem egyes egységei már kicsinek és elavultnak bizonyulnak, ezért a pályázati lehetőségből kapacitásbővítést, fűtéskorszerűsítést, gépesítést és új csarnokok létesítését is megvalósítanak itt hamarosan. Az új létesítmények átadását a vállalat 2022 decemberére tervezi.

Korábbi cikkünket is ajánljuk a X. Paprika Nap szakmai rendezvény előadásainak összefoglalójáról.