Ha ősz, akkor padlizsán és paprika! Engedd, ha a te konyhádban is megjelenhessen a Balkán hamisítatlan, füstös hangulata! Mutatunk néhány igazán ütős receptet, amelyekkel garantáltan feldobhatod az őszi estéket! Sőt, még a lecsó feldobására is vannak javaslataink!
Ajvár – a grillpartik sztárja
Az ajvár a balkáni konyha igazi kincse! A paprika és padlizsán házassága, amitől mindenkinek beindul a nyálelválasztása. Az elkészítéshez süsd meg a padlizsánt és a paprikát grillen vagy sütőben, amíg a héjuk szépen megfeketedik. Ezután húzd le a héjat, majd turmixold össze a zöldségeket egy kis olívaolajjal, fokhagymával, sóval, borssal. Ha szereted a csípőset, egy kis erős paprika is jöhet bele!
Zakuszka – Erdély ajándéka
A zakuszka az erdélyi háziasszonyok titkos fegyvere. Ebben a padlizsán mellett a paradicsom, hagyma, sárgarépa és néha bab is helyet kap. Az összes zöldséget meg kell sütni vagy főzni, majd pépesíteni és hosszú órákon át, lassú tűzön főzni, hogy összeérjenek az ízek. Egy kis füstölt paprikával még karakteresebbé teheted. Friss kenyérrel verhetetlen!
A fordított lecsót is érdemes kipróbálni. Fotó: Shutterstock
Lecsó – magyaros, balkáni csavarral
A lecsó a magyarok nagy kedvence, amit akár magában, akár tojással, akár kolbásszal, sőt, ezer módon elkészíthetünk. Azonban van egy verzió, amit még érdemes kipróbálni! A Balkánon is népszerű lecsó ott ugyanis egy kicsit másképp készül, mint nálunk. Több benne a padlizsán, több benne a fokhagyma, és néha egy kis feta sajt is kerül bele. Próbáld ki a sült padlizsános lecsót, amit akár tojással is felturbózhatsz!
Sütési és főzési trükkök, hogy tökéletes legyen
- Padlizsán: Sütés előtt vágd be a héját, szórd meg sóval, hogy kiengedje a kesernyés levét!
- Paprika: Grillezd egészben, amíg hólyagos nem lesz a héja, így könnyen lehúzható.
- Főzés: Mindig lassú tűzön főzz, hogy igazán össze tudjanak érni az ízek.
Tartósítás – hogy télen is élvezhesd!
A befőzés igazi őszi rituálé! Az ajvárt és zakuszkát töltsd sterilizált üvegekbe, zárd le, majd dunsztold, hogy sokáig elálljon. Ha fagyasztanál, a padlizsánt és paprikát süsd meg, hámozd meg, majd adagold zacskókba. Így bármikor előkaphatod a fagyasztóból, és percek alatt készíthetsz belőle valami különlegeset.
A fordított lecsót is próbáld ki
Nem szeretnél változtatni az összetevőkön? Akkor is van egy javaslatunk! Próbáld ki a fordított lecsót!
Bíró Lajos séf lecsójának receptjéhez a kínai konyha adta az alapot, hiszen olyan sorrendet alakított ki a receptben, mint ahogyan az ázsiai éttermekben a bambuszgőzölőket teszik egymásra. Ott mire a legfelső elkészül, addigra az összes fogás is pont jó lesz, így egyszerre érnek el a tálalási időponthoz. Éppen ezért a séf a fordított lecsó esetében a különböző alapanyagokat külön rétegekben teszi az ételbe, így az aláöntött paradicsomlé kellően párol át mindet.
A neve pedig azért fordított lecsó, mert a megszokotthoz képest fordított sorrendben kerülnek bele a hozzávalók. A hagyma dinsztelése után a paprika kerül a főzőedénybe, és csak a végén kerül bele a paradicsom, hiszen így a paprika és a paradicsom íze is dominánsabb lesz.
Ősszel is próbálj ki új recepteket és dobd fel a mindennapokat ezekkel a fűszeres, karakteres ízekkel!