A zöldségek és gyümölcsök vitamintartamának meghatározására képes bioszenzor a zászlóshajója egy európai projektnek, amely a gyártóknak és termelőknek segít felkészülni a mezőgazdaság jövőjére - írja az Euronews

A termelők javítani tudják a terményeik tápanyagtartalmát

A Smart Regions stábja Hollandiában forgatott, ahol a Food Screening EMR nevű európai projekt gyártókat és mezőgazdasági termelőket támogat. Jelenleg egy olyan fejlesztés alatt álló bioszenzor áll a terveik középpontjában, ami áttörő eredményeket hozhat a zöldség és gyümölcstermesztésben.

Segítségével ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy a termelők valós időben képesek legyenek a helyszínen meghatározni a zöldségekben és gyümölcsökben található vitamin és folsav mennyiségét.

Ezen információk birtokában - a fejlesztésben résztvevő egyik cég vezetője szerint - a termelők, ha szükséges, akkor változtatni tudnak például a páratartalmon és javítani tudják a terményeik tápanyagtartalmát.

John van Helden, a Yookr igazgatója és tulajdonosa szerint

Eddig ha az ember tudni akarta, hogy mennyi vitamin van a zöldségekben, gyümölcsökben, az legalább két napot vett igénybe, mert bevizsgálják a laboratóriumban, aztán később küldik az adatokat. Most pedig meg lehet mérni egy szenzorral, és egy percen belül ott az információ.

paradicsom

Szép piros, érett, de vajon mennyi vitamin van benne? A bioszenzor megmutatja az értékeket – fotó: pxhere.com

A projekt költsége 1,9 millió euró

Az ételben lévő vitamin mennyiségét a még fejlesztés alatt álló bioszenzor színkód alapján tudja meghatározni. A Maastrichti Egyetemen azt a receptorelemet - a bioszenzor kémiai részét - fejlesztik, amely például érzékeli egy gyümölcs pontos vitamintartalmát.

A projekt költsége 1,9 millió euró, ennek a felét finanszírozza az Európai Unió kohéziós alapja. A programban Németországból, Belgiumból és Hollandiából tíz egyetem, kutatók és cégek vesznek részt.

A technológia óriási előnye, hogy az egyes élelmiszerek tápértékét a termelők és a fogyasztók pontosabban tudhatják majd.

Az egyik dolog, amit az ember tudni akar, hogy mennyi tápanyag van az ételében. Besétálhat egy boltba, ahol azt mondják, ez vagy az egészséges, de vajon tényleg az? De ha van egy ilyen szenzor, amelyik gyorsan megmondja, hogy mennyi C-vitamin van benne, az nagyon hasznos

- vélekedett a Food Screening EMR projektvezetője, Bart van Grisven.

Fontos a kommunikáció

A kommunikáció létfontosságú a jövő mezőgazdaságára való átállás támogatása érdekében. Ennek a kapcsolatnak a megteremtéséért a Brightlands kampusz - az egészséges táplálkozásra és a kertészeti ipar jövőjére szakosodott központ lesz felelős.

Felvettük a kapcsolatot ezekkel az innovatív vállalatokkal, amelyek valóban tenni akarnak valamit a fogyasztók egészségesebbé és tudatosabbá tételéért, de segítenek új innovációk kitalálásában is. Tehát megpróbáljuk összegyűjteni a vállalkozásokat, hogy csatlakozzanak a projektekhez, és segítsenek abban, hogy a végén tényleg bezáruljon a szociális olló

- mondta Max Vogel, a Brightlands üzletfejlesztője.