Az olaszországi Bolognai Egyetemből nemrég kivált FieldRobotics vállalatot azért alapították, mert a Dedalo nevű, gumihevederes, többcélú robotkoncepcióban piaci potenciált látnak. A Dedalo négy felhasználási területre szabadalmaztatott. A növényvédelmi és talaj-előkészítő munkák mellett akár 1000 kg hasznos terhet is képes szállítani.

robot

Akár 1000 kg hasznos terhet is képes szállítani – fotó: www.fieldrobotics.it

Egy gép, sokrétű alkalmazás

Lorenzo Marconi, az egyetem elektromos és információs mérnöki tanszékének automatizációval foglalkozó professzora 2022 februárjában társalapítója volt a startup cégnek. A sajtónak adott interjúban elmondta, hogy a most bemutatott technológiát az elmúlt öt-hat évben fejlesztették ki.

A professzor korábban már számos európai projektet vezetett – főleg drónokkal kapcsolatban –, azonban úgy látja, hogy a mezőgazdaságban a legkülönfélébb fejlesztési irányoknak és a mindennapos kihívásoknak a földön kell eleget tenni, megfelelni és nem a levegőben, amelyekkel a gazdáknak is szembe kell nézniük.

Az ő elképzelésük egy nagyon könnyű és kompakt autonóm robot kifejlesztése, amely kompatibilis kialakítású a különböző hozzá kapcsolható munkaeszközök, szerelékek tekintetében. Kipróbálták belsőégésű motorral és elektromos meghajtással egyaránt, de mostantól az utóbbira összpontosítanak.


Helyi kereslet az automatizált megoldások iránt

Az olasz gazdák nagyon fogékonyak az automatizált megoldások iránt, amelyek segíthetnék munkáikat a földeken, és elsősorban a gyümölcstermelők részéről van érdeklődés, nemcsak az autonóm növénygondozás, hanem a robotizált betakarítás iránt is. Reményeik szerint a helyi hatóságok hozzájárulása, az engedélyezési folyamatok felgyorsítják a folyamatokat, hogy már az idén élesben menjen egy robotizált körteszüretelés.

Két évvel ezelőtt Marconi csapata az egyetemen a navigációs rendszer kameráinak segítségével kezdte el az adatok "betakarítását" a gyümölcsösökben. Ezzel hoztak létre egy virtuális gyümölcsöst.

A navigációs rendszer kamerákat és LiDAR-t használ kombinálva, és képes navigálni a nagyon keskeny, 2 méter sortávolságú gyümölcsösökben, még akkor is, ha a GNSS (Global Navigation Satellite System) jeleinek vétele gyenge a jégeső elleni hálók miatt. Ennek eredményeképpen szabadalmat kapott a navigációs technológia.

A kezelő megmondja a robotnak, hogy honnan induljon, hol van az első sor, és hány sor van összesen. Az egyik sorból a másikba való áthajtás vizuális kameraképek alapján történik. Ez a manőver nincs előre beprogramozva, hanem a sorvégek felismerésére és a környezet 3D-s rekonstrukciójára támaszkodik. A hátramenetben történő autonóm munkavégzés szintén lehetséges, a csatlakoztatott eszköz jellegétől függően.

Összesen négy szabadalom

Azonban nem ez utóbbi az egyetlen szabadalmuk. További három szabadalommal rendelkeznek a gép mechanikus részeit illetően: a terheléselosztó rendszer, az állítható nyomtáv és az első függesztésű eszközcsatlakozás, az optimális súlyelosztás érdekében. A Dedalo önsúlya kevesebb mint 900 kilogramm, de akár 1000 kg hasznos terhet is képes szállítani, például a betakarított körtét vagy almát tartalmazó rekeszeket. A vontatókapacitása sík terepen 400 kg.

robot

robot

Talajművelő eszköz és az első kihajtás – fotók: www.fieldrobotics.it

A Dedalo második generációja

A FieldRobotics jelenleg a Dedalo második generációján dolgozik, amely nemcsak permetezőgépet és mulcsozót képes működtetni, hanem robusztusabb és alacsonyabb lesz. A hajtáslánc teljesen elektromos, két vagy négy modulból álló, egyenként 6 kWh-s akkumulátorcsomaggal van felszerelve. Ami a munkagépet illeti, kétféle energiaellátási rendszer lehetséges: tisztán elektromos üzemű vagy hibrid rendszerű. Utóbbi alapja egy kéthengeres Honda benzinmotor 25 lóerővel.

A meghajtást 48 voltos tápfeszültségű, 3 kW teljesítményű, 45 Nm nyomatékú villanymotor szolgálja. Sík terepen 9 óra a maximális üzemidő, 6 kWh-s akkumulátorral és kapcsolt munkaeszköz nélkül. A 20%-os lejtőn az üzemidő 5 óra ugyanezen feltételekkel. Mindkét adat normál használaton alapul, tehát nem nonstop működésre vonatkozik. A robot akár 30%-os lejtőkkel is megbirkózik, és 6 km/óra a maximális sebessége sík terepen. Induló ár: 30.000 € körül.

Míg a FieldRobotics a technikát fejleszti, addig a robotok gyártása és szervizelése kapcsán egy ipari partnerrel működik együtt. A kereskedelmi bevezetés ez év végére várható, és előzetes kalkulációk alapján a 12 kW-os akkumulátorkapacitással rendelkező alapkivitel induló ára 30 000 euró körül lesz. Az árrésnek a hozzá tartozó munkaeszközök értékesítéséből kell származnia.

Az állítható nyomtávnak köszönhetően a Dedalo más sortávolsággal rendelkező gyümölcsösökben és szőlőkben, valamint más növénykultúrákban, például dohányban és dinnyében, de üvegházakban is alkalmazható. Az akkumulátorok töltésére szolgáló, automatikus csatlakozású dokkolóállomás is már fejlesztés alatt áll. Továbbá párhuzamos fejlesztés alatt van egy permetezőtartály automatikus utántöltési lehetőséggel, valamint a kapcsolható munkaeszközök automatikus cseréjének megvalósítása is.

Forrás: www.futurefarming.com