Lengyelországban idén rekord közeli, 4,2 millió tonnás almatermést várnak, így óriási a kínálat, Magyarországon pedig idén foghíjasan áll rendelkezésre ipari alapanyag. - írja a fruitveb.hu

alma

Lengyelországban idén rekord közeli, 4,2 millió tonnás almatermést várnak – fotó: pixabay.com

Magas a szállítási költség

Az utóbbi hetekben a lengyelországi vállalkozók megkezdték az ipari alma exportját Magyarország felé, mivel információik szerint leszállítva akár 0,70-0,72 zloty/kg (60-62 Ft/kg) árat is kapnak a lengyel alapanyagért.

A szállítási költség ugyan magas, de ennek ellenére a közvetítők szerint jó a helyzet. A lengyel termelők szempontjából érdekes lehet az a hír, hogy a lengyel almát ugyanazok a nemzetközi cégek vásárolják Magyarországon, amelyek ma Lengyelországban kb. 0,40 PLN/kg (34 Ft/kg) árat fizetnek ugyanezért a nyersanyagért.

A hazai termés 200 ezer tonnával lesz kevesebb

A lengyel termelők számára a kialakult túlkínálati helyzet miatt ez nagyon kedvező, hiszen minél több ipari alma hagyja el az országot, annál jobb, sőt, a gyors export közvetve javíthatja az étkezési alma piacán is a helyzetet.

A magyar gyümölcstermesztők az ipari almáért jelenleg 40 Ft/kg körüli árat kapnak. A magyarországi nyersanyaghiány oka a súlyos aszály. Ebben a szezonban a teljes termés 200 ezer tonnával lesz kevesebb, ami jelentős hatást gyakorol az ipari alma piacára.