A gondosan elültetett, elvetett növényeinket számos veszély fenyegeti. A felszaporodott kártevők és kórokozók egyre nagyobb kihívásokat jelentenek és akár az állományok teljes pusztulásához is vezethetnek.

szklerotinia tünet burgonya tövön

Szklerotínia tünet burgonya tövön – fotó: Kwizda Agro Hungary Kft.

A folyamatos hatóanyag kivonások, valamint az áruházlánci saját hatásköri korlátozások miatt a felhasználható kemikáliák száma szinte napról-napra csökken, így egyre nagyobb jelentősége van a hatékony biológiai megoldásoknak! Ezekkel sok esetben környezettudatosan kiegészíthetjük, jó esetben akár ki is válthatjuk a kémiai hatóanyagokat!

píthium káposztán

Píthiumos palántadőlés káposztán – fotó: Kwizda Agro Hungary Kft.

A hozamfokozóként engedélyezett termékek mellett immáron végre egyre több a növényvédő szer engedéllyel bíró biológiai hatóanyagok száma is. Persze erre egyből többen kérdezhetik, hogy „na és akkor mi van, hogy ez mostantól növényvédő szer és nem hozamfokozó, nem ugyanaz?”

A kérdés tulajdonképpen jogos is lehet, hiszen sok esetben valóban ugyanarról a mikroorganizmusról van szó, és egy hosszútávon gondolkodó gyártónál ez javarészt így is van, ugyanazt a hatást várhatjuk el tőle, de a helyzet ettől azért jóval bonyolultabb, mert sajnos nem csak ilyen gyártók vannak a piacon!

tetvek a paprikán

Tetvek lepték el a paprikát – fotó: Kwizda Agro Hungary Kft.

A két engedélyezési folyamat között ugyanis időben, feltételekben, az elvégzett vizsgálatok számában és mélységében, és természetesen az ezekből eredő költségekben is óriási különbség van.

Amíg a hozamfokozók (termésnövelők) engedélyének az alapja az, hogy a beállított néhány kísérletben javítanak-e a kontrolban mért terméspotenciálon (jó estben igen, hiszen kicsit kisarkítva: amelyik növény nem pusztul el az terem), addig a biológiai növényvédő szerekre már ugyanazok a szigorú vizsgálati feltételek vonatkoznak, mint a legkeményebb kemikáliákra!

Teljeskörű és több lépcsős, több évig tartó, a gyógyszerészeti normákhoz hasonló humántoxikológiai, irritációs, növénypatogén, maradékérték, felezési idő, talajhatástani és még rengeteg egyéb vizsgálaton esnek át a tételes EU-s és a néha még ettől is szigorúbb hazai normatívák alapján! Ez a garancia arra, hogy ha az előírt feltételeket a több évig tartó laboratóriumi vizsgálatokban folyamatosan teljesítette egy növényvédő szer az a későbbiekben is teljesíteni fogja, hiszen innentől a gyártónak minden egyes kiadott grammra, milliliterre garantálnia kell az engedélyokiratban előírt megfelelőségi feltételeket, legyen az spóraszám, szennyezettség, tárolhatóság, bármi!

Tovább olvasom >>>>

kwizda garden