Az egyedülálló technológiában az üveg energiát generál az éjjeli ciklusra, miközben a természetes napfényt átengedi, de véd a fényszennyezéstől. A vízrendszer 90-95 százalékos vízspórolást segít elő, és nem is használ semmilyen nem megújuló vízforrást. Emellett a növények éppen annyi szén-dioxidot kapnak, amennyit még fel tudnak venni, viszont egyáltalán nem kerül a levegőbe. Az egészet pedig egy szoftver vezérli – írja a Index.

Paradicsom termelés üvegházban.

Az üvegházban egész évben több mint 50-féle zöldséget, gyümölcsöt tudnak termeszteni (a kép illusztráció) – fotó: MTI/Rosta Tibor

Mészáros Dávid, a cég alapítója a lapnak elmondta, a megoldásnak köszönhetően egész évben, az éghajlati viszonyoktól függetlenül, kevés emberi beavatkozással több mint 50-féle zöldséget, gyümölcsöt tudnak termeszteni, méghozzá vegyszermentesen. Az alapító szerint nagyjából 50-szer annyit képesek így termelni, mint a hagyományos farmok, ráadásul helyi árut. Mivel az egész rendszer automatizált, csak leszedni kell a termést.

A cég csak 2020 májusában indult el, de már így is óriási a kereslet a fejlesztésük iránt, a legnagyobb országoktól (Egyesült Államok, Kína, Oroszország) a legkisebbekig (Feröer, Málta) sorban állnak érte. Az amszterdami központú cég a jövő héten megy a frankfurti értéktőzsdére és kezd üvegházakat és okosfarmokat építeni öt európai nagyvárosban. A vállalat értéke kevesebb mint egy év alatt elérte a 40-50 millió eurót, ami jövőre akár 150 millió euróra is rúghat.