Majdnem a felére csökkent a repülő rovarok száma Nagy-Britanniában: 2004 óta közel 60 százalékkal zsugorodott az állományuk, ami ijesztő arány, tekintve, hogy a rovarok létfontosságú szerepet játszanak a növények beporzásában, a szerves hulladék elfogyasztásában és a kártevők elpusztításában – írja a vg.hu a Yale E360 tájékoztatója alapján.

méh

A rovarok létfontosságú szerepet játszanak a növények beporzásában – fotó: pixabay.com

Az adatokat a brit lakosok gyűjtötték össze

2004-ben és 2021-ben a rendszámtáblákon lévő elpusztult rovarok számát hasonlította össze két brit természetvédelmi csoport, a Kent Wildlife Trust és a Buglife. Az adatokat a brit lakosok szolgáltatták, akik egy alkalmazás segítségével feljegyezték, hogy merre közlekedtek, és hány elgázolt bogarat találtak az autójukon. A rovarok száma a legnagyobb mértékben Angliában és Walesben csökkent: 65, illetve 55 százalékkal.

Skóciában a bogarak száma csak 28 százalékkal esett, aminek valószínűleg az lehet az oka, hogy több az érintetlen terület és kevesebb a település.

Mivel előfordulhat, hogy 2004 jó év volt a rovarok számára, 2021 pedig különösen rossz, ezért  a reálisabb kép érdekében fontos évenként gyűjteni az adatokat. Az eredmények összhangban vannak olyan más kutatásokkal is, amelyek szintén a rovarok riasztó mértékű fogyását mutatják.


Nagy bajba kerülhet az élővilág

A rovarok száma évente 2,5 százalékkal csökken globális szinten, és nyolcszor gyorsabban halnak ki, mint a hüllők, madarak vagy emlősök – áll egy tanulmányban, amit 2019-ben készítettek.

"Riasztó mértéket öltött a rovarállomány csökkenése, és ha nem teszünk megfelelő lépéseket a probléma ellensúlyozására, akkor nagy bajba kerülhet az élővilág "– mondta Paul Hadaway, a Kent Wildlife Trust természetvédelmi igazgatója egy nyilatkozatban.

„Most kell cselekednünk, több és nagyobb élőhelyeket létrehozva, a tájban folyosókat biztosítva a vadvilág számára, és teret engedve a természet regenerálódásának."