A szövettenyésztéssel előállított sajtok gyártása a hasonló alapú húsokhoz viszonyítva eddig le volt maradva, bár néhány nagyvállalat (Bee Partners, Mayfield CPT Capital, stb.) már pár éve elkezdte ezt a tevékenységet. Matt Gibson, a New Culture vezérigazgatója és társalapítója elmondta, hogy döntésüket elsősorban az állattartás által okozott környezetszennyezés megszüntetésére irányuló törekvés motiválta, és meg van győződve arról, hogy a sajtok előállításához nincs feltétlenül szükség tehénre.
Cél az állattartás okozta környezeti károk csökkentése – fotó: Pixabay
Az új-zélandi születésű Gibson hazájában ugyanis azt tapasztalta, hogy az ország fő exportbevételét biztosító tejhasznú szarvasmarha-tartás óriási környezeti károkat okoz. Ugyanakkor felfigyeltek arra, hogy egyre több vállalat áll rá a szövettenyésztéssel történő hústermelésre, ezért megpróbálták ugyanezt a sajtgyártásban is.
Jelenleg a New Culture-hoz hasonló tevékenységet folytat a Perfect Day, ami tejfelhasználás nélkül állít elő fagylaltkészítményeket, a Motif FoodWorks pedig szintetikus alapon tejfehérjéket készít. A New Culture fő termékként a „tehén nélküli” Mozzarella sajtot választotta, amely a legnagyobb mennyiségben fogyasztott sajtféleség az USA-ban.
Egyelőre azonban jelentős minőségi különbség van a tejalapú és a szintetikusan előállított Mozzarella között. Gibson viszont bízik abban, hogy sikerül előállítaniuk a tejben lévőkkel azonos mikrobákat, és akkor a sajtjuk is azonos lesz az eredetivel.