Az európai termelőket képviselő érdekvédelmi szövetség, a Copa-Cogeca abszurdnak és megvalósíthatatlannak tartja az Európai Parlament azon új javaslatát, ami szerint 2030-ig egyes növényvédő szerek használatának 80 százalékos csökkentését érnék el.

A szövetség szerint a vegyszerhasználat eredetileg tervezett 50 százalékos csökkentése sem érhető el eddig a határidőig a termelés visszaesése nélkül.

permetezés

2030-ig 80 százalékkal korlátoznák a vegyszerhasználatot – fotó: pixabay.com

A kötelező jogi korlátoknak negatív hatásai lennének

A szövetség figyelmeztetett: az eddig megjelent hatástanulmányok következtetései sorra arra utalnak, hogy az Európai Bizottság Farm to fork stratégiájában megfogalmazott, a növényvédő szerek 50 százalékos csökkentésére vonatkozó cél

  • az élelmiszerárak jelenlegi inflációt is meghaladó emelkedését
  • a termelés jelentős visszaesését
  • valamint az EU-ban elért csökkenésnél lényegesen jelentősebb károsanyag-kibocsátás növekedést váltana ki a harmadik országokban

Az érdekképviselet arra is rámutatott, hogy miközben neves egyetemek és az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) hatásvizsgálatai egyértelműen az európai mezőgazdaság jelentős visszaesését vetítik előremég mindig nem állnak rendelkezésre olyan tudományos bizonyítékok, amelyekkel a növényvédő-használat erőszakos korlátozásának kedvező hatása bizonyítható lenne.

A helyzetet az is bonyolítja, hogy a parlamenti javaslattevő elutasítja, hogy a 80 százalékos mérséklés következményeiről átfogó hatásvizsgálat készüljön. A javaslat eközben kezelhetetlennek tűnő kötelező jogi korlátokkal akadályozná a tagállamokat.

permetezés

A tagállamok még decemberben arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy az esetleges következményekről készítsen átfogó hatásvizsgálatot – fotó: pixabay.com

Átfogó hatástanulmányra várnak a tagállamok

A Copa-Cogeca emlékeztetett: Európában a gazdák és a szövetkezetek az elmúlt évtizedben már elkötelezték magukat a vegyszerhasználat csökkentése mellett, jelentős erőfeszítéseket tettek az integrált növényvédelmi rendszerekre való átállásra a növényvédők kiváltása érdekében. Ennek a folytatásához nem a mindennapi gyakorlattól elszakadó javaslatokra lenne szükség, hanem pénzügyi segítségre, időre, új eszközökre és politikai támogatásra.

A leegyszerűsített, célokra összpontosító politikai megközelítés a lehető legkárosabb és a legkevésbé hatékony megoldás az Európai Unió mezőgazdasága számára

– írta a közleményében a Copa-Cogeca.

A tagállamok még decemberben arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy az esetleges következményekről készítsen átfogó hatásvizsgálatot, és tagállamokat tömörítő Tanács majd csak ennek ismeretében foglal állást Brüsszel növényvédő-használatra vonatkozó tervéről.