Meghirdetésre került a Feldolgozó üzemek (komplex) fejlesztésének támogatása ((KAP-RD04A-RD04B-1-24) és (KAP-RD04a-RD04b-2-24)) pályázat! Végre egy támogatás, amelyben a vállalkozás méretétől függetlenül a kisebb- és a nagyobb cégek is pályázati pénzhez juthatnak! Azonban ennek a pályázatnak is vannak kifejezetten bonyolult részei, amelyeken akár el is lehet bukni a támogatást. Cikkünkben a Gordius Solutions Tender Kft. pályázati szakértőjét, Miklovicz Pétert kérdeztük, aki elmondta hogyan lehet garantáltan támogatáshoz jutni ebben a pályázatban!

Milyen bonyolult tényezőkre lehet számítani?

A támogatás igénylése és megítélése lesz igazán nehézkes a Feldolgozó üzemek (komplex) fejlesztésének támogatása pályázatnál. Bár a konkrét Felhívás még nem jelent meg, de számos feldolgozó üzemeknek szóló pályázattal dolgoztunk korábban, így több, mint 10 éves tapasztalatunkkal tudjuk, mire számíthatunk. Pont ezért fontos hangsúlyoznom már az elején, hogy ebben a cikkben át tudunk adni néhány fontos tényezőt, amire mindenképp figyelni kell, de sajnos még ez is csak a töredéke, ezért mindenképp javasoljuk pályázatíró szakértő közreműködését a folyamatban!

Nem könnyű megállapítani, hogy ki jogosult a támogatásra!

A feldolgozó üzemek esetében vékony a határ, hogy ki számít termelőnek és ki feldolgozó. Természetesen jogosultság szempontjából elsődlegesen a TEÁOR számot vizsgálja a kiíró, azonban a gazdaság egészéhez is tartoznak értékelési szempontok és jogosultsági kritériumok, amelyeknek szükséges megfelelni. Ilyen szempontok lehetnek gazdasági tevékenységre, árbevételre, korábbi pályázatokra vonatkozó kérdések és különböző gazdálkodási adatok. Ráadásul nem igazán van köztes lehetőség, csupán “megfelel” vagy “nem felel meg” alapon vizsgálják ezeket.

Amennyiben a pályázó akár csak egyetlen szempontnak nem felel meg, akkor sajnos nem tud pályázni. Ezeket átnézni felettébb bonyolult, és könnyű már a legelején hibázni abban, hogy a pályázó esetleg azt hiszi tud pályázni, elkészíti a bonyolult támogatási kérelmet és beszerzi az összes szükséges adatot – miközben később kiderül, hogy már eredetileg sem volt jogosult a pályázatra, így minden hiába. Éppen ezért nagyon fontos, hogy olyan pályázati szakértőt keressünk, aki rendelkezik kellő tapasztalattal hasonló pályázatokban is. Ebben a korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, milyen szempontok alapján érdemes pályázatírót választani.

feldolgozóüzem

Meghirdetésre került a Feldolgozó üzemek (komplex) fejlesztésének támogatása ((KAP-RD04A-RD04B-1-24) és (KAP-RD04a-RD04b-2-24)) pályázat – fotó: freepik.com

A támogatás kiszámítása is nehézséget fog okozni idén!

Korábban sokkal egyszerűbb volt a támogatás intenzitásának kiszámítása, ugyanis példának okáért meg volt határozva, hogy a támogatási intenzitás 50%, fiatal gazdáknak pedig 60%, így lehetett tudni, hogy minden költség esetében finanszírozzák az 50%-ot. Most azonban ez teljesen máshogy működik, a támogatási intenzitás azon múlik, hogy a pályázó milyen tevékenységekre igényli a támogatást.

Tehát nem mindegy, hogy milyen jogcímen és mire igénylünk támogatást, mert minden egyes tevékenységnek más lesz az intenzitása, 50-70% között. Szóval a támogatási kérelem összeállítása alatt fogjuk valójában látni, hogyan oszlik el a támogatás összege és az adott tevékenységek kapcsán mekkora összeget finanszíroznak a pályázónak.

Az üzleti tervnek nem csak jónak, hanem megvalósíthatónak kell lennie!

Az üzleti tervet mindig nagyon szigorú szempontok alapján értékelik, és lényegében ez az egyik nyomós ok, ami alapján döntenek arról, hogy a projekt támogatható lesz-e. Ebben a dokumentumban nem elég arról írni, hogy milyen tervei és ötletei vannak a pályázónak. Ezeket a terveket rengeteg gazdálkodási adattal kell alátámasztani, ahhoz, hogy eredményesnek ítélje meg a bíráló bizottság.

Ráadásul egy “jó terv” nem elég, annak teljesen megvalósíthatónak kell lennie, amit hozzá nem értőként nagyon nehéz kivitelezni úgy, hogy közben figyelembe vételre kerülnek a pályázat elnyerését követő fenntartási tevékenységek és kötelező vállalások is. Nagyon fontos az üzleti tervet pályázati szakértőkre bízni, ugyanis ezen akár teljes mértékben el is bukhat a támogatás.

Most a felkészülésen múlik minden!

Az idei KAP keretében megjelenő támogatások már úgy kerültek kiírásra, hogy előzetes felkészülés nélkül szinte lehetetlen nyerni. Ez egyébként a szakértőkkel pályázóknak remek hír, hiszen a megfelelően előkészített pályázat hamar átfut majd az értékelési szakaszon és gyorsan meg is kapja a megítélt támogatást. Azonban az egyedül, vagy esetleg szakmailag hozzá nem értő “szakértővel” előkészített pályázatok sokszor formailag vagy tartalmilag hibásak, hiányosak.

Tehát a megfelelő szakértő kiválasztása kulcsfontosságú, érdemes elkerülni a csak sikerdíjért dolgozó pályázatírókat, hiszen ők belekalkulálják a díjazásba azt a veszteséget, amikor rajtuk kívülálló hibák miatt a pályázatot elutasítják – ezt pedig azok az ügyfelek fizetik meg busásan, akik elnyerték a támogatást. Továbbá sajnos az utóbbi években nagyon felhígult a pályázatíró piac önjelölt szakértőkkel, akik sok esetben úgy tesznek szert gyakorlatra, hogy mélyen a piaci ár alatt vállalnak ügyfeleket.

Mindenképp azt javasoljuk, hogy olyan céget érdemes választani, aki a szakmai garancián felül a pályázat sikerére is vállal garanciát, illetve a sikerdíjat is valamilyen százalékban az ügyfelek elégedettsége alapján állapítja meg. Ugyanis a jelenlegi KAP keretében már nem igazán lesz lehetőség és idő ezeket a hibákat kijavítani. Márpedig nyertes és nyertes pályázat között is van különbség, hiszen a pályázat megvalósíthatósága is nagyon fontos tényező. A tökéletes nyertes pályázathoz szükséges felkészülésről egy podcast műsorunkban beszéltünk részletesen, ami ide kattintva érhető el.

Nem olyan egyszerű ám az előkészületi folyamat!

A felkészülés egy ilyen bonyolult pályázatnál, mint a Feldolgozó üzemek (komplex) fejlesztésének támogatása, akár több hónapot is igénybe vehet. A projekttől függően szükség lehet például műszaki tervdokumentációra, vagy akár megvalósítási hatástanulmányokra, amelyeknek az elkészítése 3-6 hónapot is igényelhet. Laikusként nagyon nehéz felmérni, hogy az adott projekt esetében mennyi felkészülési időre lehet szükség, azonban az biztos, hogy azok, akik nem rendelkeznek a szükséges dokumentumokkal a beadási dátum kezdete előtt, sajnos ők nem fognak tudni pályázni. Tehát érdemes már a legelején kiválasztani a tapasztalt pályázati szakértőt, aki lehetőleg legalább 10 év tapasztalattal rendelkezik, a teljes folyamatot átlátja és ezekben a kérdésekben is tud segíteni.

Mikor érdemes elkezdeni a felkészülést?

Igazából most még pont időben vagyunk, kicsit az utolsó pillanat határán, de még megoldható minden folyamat a beadási határidőig. Így mindenkinek azt javasoljuk, hogy amennyiben nem akar lemaradni a támogatásokról, amilyen hamar csak lehet, kezdje el a felkészülést.

Tisztában vagyunk azzal, hogy nehéz megtalálni a megfelelő szakértőt, ráadásul a pályázni vágyók nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy a pályázatíró cégek garanciát vállaljanak munkájukra. Azonban mi a Gordiusnál pontosan azért dolgozunk egyedi megbízási csomagokkal, mert HISZÜNK abban, munkánkat kiemelkedő szakmai tudással, ügyfélbarát módon, megbízhatóan, és főleg EREDMÉNYESEN tesszük! Ügyfeleink a legnagyobb biztonságban, 3 EGYEDI GARANCIA MELLETT vehetik igénybe szolgáltatásunkat, egészen addig, amíg a fejlesztési tervekből valóság lesz:

200% pénzvisszafizetési garancia: Több, mint 7500 sikeres pályázat – és ebből is 1580 induló vagy kis gazdaságokat támogató pályázat – után nem kérdés, hogy pénzvisszafizetési garanciát vállalunk minden olyan hibára, amely szakmai, és a pályázat elutasítását eredményezi!

100% siker garancia: Úgy gondoljuk, hogy ügyfeleink nem csak pályázatírást várnak tőlünk, hanem egy nyertes pályázatot és pénzt a fejlesztéshez. Ezért nálunk a munka addig tart, ameddig ezt a célt valóban elérjük és megszerezzük a kitűzött támogatást!

Pénzlehívási garancia: Azon ügyfeleinknek, akik igénybe vették a felkészítő csomagjainkat, a pályázatíró piacon bevett gyakorlattal ellentétben, mi a nyerést követően a sikerdíjunk mindössze egyharmadát számlázzuk ki. A másik két részlet pedig már a megnyert támogatás kifizetéseihez kapcsolódik. Ha pedig bármi olyan hibát vétünk, ami miatt nem tudjuk lehívni a megnyert összeg 100%-át, akkor a sikerdíjunk utolsó részlete nem kerül kiszámlázásra.

Díjmentes konzultációs lehetőséget biztosítunk, melynek keretében felmérjük, hogy melyik a legjobb támogatási lehetőség. Erre az alábbi űrlap kitöltésével lehet jelentkezni, és szakértőnk hamarosan jelentkezni fog.