"A KAP keretében rengeteg pályázat jelent meg az utóbbi hónapokban. Sorozatosan érkeznek az új agrár pályázati kiírások, mi pedig látjuk, hogy a pályázni vágyók nehezen döntik el melyik a nekik megfelelő támogatás" – mondja Miklovicz Péter, a Gordius Solutions Tender Kft. ügyvezetője. A pályázatok összehasonlítása, a feltételek felmérése bonyolult feladat, és a hosszas gondolkodásban a pályázó akár le is maradhat a számára ideális támogatásról.

A legnagyobb fejtörést az új "Állattartó telepek megújításának támogatása" pályázat és a "Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése" pályázat összehasonlítása jelenti, a pályázók nehezen tudják eldönteni, hogy számukra melyik a "jobb" támogatás. A több mint 10 éves tapasztalattal rendelkező pályázati szakértő részletesen kifejtette, hogy kinek melyik pályázatot javasolja.

Hirdetés – Gordius

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

Kinek való az "Állattartó telepek megújításának támogatása" pályázat?

Az új ÁTK felhívásra azok a mezőgazdasági termelők pályázhatnak, akik a támogatási kérelem benyújtását megelőző (vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkeznek adatokkal, az azt megelőző) teljes lezárt üzleti évben legalább 10 000 euró STÉ üzemmérettel rendelkeznek (ellenőrizd itt: STÉ kalkulátor), illetve az adott évben az árbevételük legalább 40%-a mezőgazdasági tevékenységből származott.

sertés

Kisebb gazdaságok számára a kisüzemes pályázat lesz a megfelelő – Fotó: pixabay

Ezeknek a feltételeknek mindenképp meg kell felelni, így a kisebb gazdaságok számára nem lesz megfelelő ez a pályázat. Fontos azonban, hogy aki megfelel a fenti kritériumoknak, akár többször is igényelhet támogatást ebben a pályázatban! A beadás szakaszos, és a külön szakaszokban ugyanaz a pályázó különböző megvalósítási helyszínre vonatkozóan újra igényelhet támogatást.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege akár 200 millió forint is lehet a projekt méretétől függően. A támogatási intenzitás a célterület szerint 50-80%. Előleg is igényelhető a támogatási összeg 25%-áig, de legfeljebb 50 millió forintig. A pályázat keretösszege 50 milliárd Ft.

A pályázatban minden, ami állattartó telephez kapcsolódik, támogatható. Széleskörű a támogatható állatfajok listája és az állattartó telepek általános korszerűsítésén belül támogathatók az építési, felújítási tevékenységek, állategészségügy, takarmányozás, eszköz- és gépbeszerzés, ammónia-kibocsátás csökkentése, járványvédelmi beruházások, energiahatékonysági beruházások, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása. A támogatási kérelmeket 2024. június 25-től lehet benyújtani több szakaszban.

Számodra a kisüzemes támogatás a megfelelő!

A "Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése" pályázat a kisebb gazdálkodóknak nyújt támogatást a fejlődéshez. Ezen a pályázaton csak egy szűk kör igényelhet támogatást, a pályázóknak rendelkeznie kell olyan működő gazdasági üzemmel, amelynek a mezőgazdasági termelési értéke 5 ezer euró STÉ és 10 ezer euró STÉ közötti. A vissza nem térítendő 60 ezer euró (kb 23 millió forint) támogatás szabadon felhasználható, a támogatási intenzitás 85%. A támogatási kérelmeket 2024. júliusától lehet benyújtani. A "Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése" pályázat ideálisabb azoknak, akik inkább kisebb vállalásokat tennének, rövidebb időszakra.

A megfelelő pályázat kiválasztása a legfontosabb, ezen semmiképp nem érdemes spórolni!

A megfelelő pályázat kiválasztása mindig személyre szabottan, egyénileg történik, hiszen rengeteg egyénenként változó feltételt kell megvizsgálni ahhoz, hogy határozottan tudjuk, melyik támogatás fejleszti a legjobban a gazdaságot. Egy jó nyertes pályázat mindig megvalósítható is, fontos, hogy a kötelező vállalások valójában teljesíthetők legyenek. A folyamat ezen részén semmiképp nem érdemes időt és energiát spórolni! Konzultáljon pályázati szakértővel, aki fel tudja mérni az egyéni helyzetét!