A kizárólag uniós forrásból finanszírozott kutatási és innovációs felhívások az Európai Unió jelenlegi kutatás-fejlesztési keretprogramján, a Horizont 2020-programon (H2020) belül érhetőek el. A H2020 utolsó fázisára szóló, 3 éves futamidejű munkaprogram alapján kerülnek kiírásra. E munkaprogram releváns prioritásterületén belül a korábbiaknál jóval több felhívásban, illetve jóval több főcímben jelenik meg a biomassza-alapú gazdaság valamely területe:

Fenntartható élelmezésbiztonság (SFS) (tervezett keretösszeg 2020-ra: 173 millió euró):
• Mikrobiom-alkalmazások a fenntartható élelmiszerrendszerekért (típus: innovációs akció, tervezett keretösszeg: 10 millió euró)

„Kék növekedés” (BG) (tervezett keretösszeg 2020-ra: 52 millió euró):
• Fenntartható megoldások a szárazföldi és tengeri bioalapú műanyagokra (típus: innovációs akció, tervezett keretösszeg: 9 millió euró)

Vidéki reneszánsz (RUR) (tervezett keretösszeg 2020-ra: 88 millió euró):
• A regionális és helyi bioalapú gazdaságok lehetőségeinek kihasználása (típus: koordinációs és támogató akció, tervezett keretösszeg: max. 3 millió euró)
• Körkörös, bioalapú üzleti modellek a vidéki közösségek számára (típus: innovációs akció, tervezett keretösszeg: max. 10 millió euró)   
• Fenntartható faanyag-értékláncok / Fenntartható erdőrendszerek (típus: kutatási és innovációs akció; tervezett keretösszeg: 5 millió euró)

pénz

Új Horizont 2020 pályázati felhívások jelentek meg – fotó: Pixabay

Élelmiszerek és természeti erőforrások (FNR) (tervezett keretösszeg 2020-ra: 208,7 millió euró):
• A mezőgazdaság mentesítése a fosszilis energiahordozóktól – megoldások és utak a fosszilisenergia-mentes gazdálkodáshoz (típus: koordinációs és támogató akció, innovációs akció; tervezett keretösszeg: 2+5 millió euró)
• A nyilvánosság bevonása a biomassza-alapú gazdaságba (típus: koordinációs és támogató akció, tervezett keretösszeg: 1 millió euró)
• Ipari mikrobiom – tanulás a természettől (típus: kutatási és innovációs akció, tervezett keretösszeg: kb. 6 millió euró)
• A bioalapú iparágak vezető szerepet töltenek be a kibocsátott szén-dioxid vegyi anyagokká alakításában (típus: kutatási és innovációs akció, tervezett keretösszeg: kb. 7 millió euró)
• Innovatív textíliák – a divat új alapokra helyezése (típus: innovációs akció, keretösszeg: kb. 7 millió euró)
• Az európai biomassza-alapú gazdasági klaszterek hálózata a bioalapú megoldások előmozdítására az elsődleges termelésben (típus: koordinációs és támogató akció, keretösszeg: kb. 2 millió euró)
• Kísérleti, körkörös bioalapú városok – a biológiai alapú termékek fenntartható előállítása városi biohulladékból és a szennyvízből (típus: innovációs akció, tervezett keretösszeg: max. 8 millió euró)
• A bioalapú termékek fenntarthatósága – nemzetközi irányítási szempontok és piaci frissítés (típus: koordinációs és támogató akció, tervezett keretösszeg: max. 1,5 millió euró)

Egyéb akciók (tervezett keretösszeg 2020-ra: 9,79 millió euró):
• Körkörös biomassza-alapú gazdaság tematikus beruházási platform (kockázatmegosztási pénzügyi eszköz) (típus: pénzügyi eszköz, tervezett keretösszeg: 50 millió euró)

A pályázati felhívásokra nemzetközi konzorciumok formájában lehet pályázni. Az aktuális H2020-as pályázati lehetőségek között a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési, Innovációs Hivatal (NKFIH) honlapján vagy az uniós „Funding & tender opportunities” gyűjtőoldalon, az aktuális pályázati felhívások között lehet keresni. A beadási határidők mellett fontos figyelmet szentelni az egyes kiírások típusainak is: míg a kutatási és innovációs akciók, illetve koordinációs és támogató akciók támogatási intenzitása 100%, addig az innovációs akciók támogatási intenzitása – vállalkozások esetén – 70%.

A hazai H2020-pályázókat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap konzorciumépítő, illetve „rásegítő” pályázatokkal támogatja. A H2020-as pályázati kiírásokra való pályázáshoz az NKFIH munkatársai térítésmentes tanácsadást nyújtanak.