Egy bátor szerb vállalkozó Amerikában bejegyzett cége olyan vegán mézpótlókkal szeretne az európai piacra betörni, amelyek a vállalkozó vad elmélete szerint tíz év alatt kiszorítják a hagyományos mézet a piacról – írja a nool.hu.

méz

A MeliBio replikálni akarja azokat a méhek által működtetett enzimatikus folyamatokat, amelyek a nektárt mézzé változtatják – fotó: freepik.com

Mézhelyettesítők, vegán mézpótlók

Akik vegán étrendet követnek, sokszor nem tekintik a mézet vegánnak, emiatt a méz helyett más, állati részvételtől mentes és/vagy fenntarthatóbbnak gondolt édesítőket részesítenek előnyben. Ezzel kapcsolatban azonban még maguknál a vegán közösségeknél sincs egyetértés. A fent említett amerikai cég most új megközelítéssel próbál vegán mézhelyettesítőkkel az európai piacra törni – írja az AgFunderNews cikke.

A kaliforniai MeliBio olyan mézhelyettesítőket gyárt, amelyek mind összetételükben, mind állagukban igyekeznek hasonlítani a mézre. A cég együttműködve egy szlovén élelmiszeripari céggel, a Narayannal első körben az Egyesült Királyságban, Svájcban és Ausztriában szeretné piacra dobni a termékét, és hetvenötezer boltba eljuttatni a vegán mézpótlót.


Méz, ami nem méz

A céget Kaliforniában Darko Mandich szerb vállalkozó alapította 2020-ban, Dr. Aaron Schaller molekuláris biológussal.

Az alapító meredek elképzelése szerint mivel a nyugati piacokon egyre drágább előállítani a mézet, így előreláthatóan egy évtized múlva a hagyományosan, méhekkel készített méz már csak drága kézműves különlegességnek fog számítani, és annyira megfizethetetlen lesz a fogyasztóknak, hogy a vegán mézpótló lép a helyére.

A méhek nélkül készült, mézre hasonlító vegán mézről azt nyilatkozta Darko Mandich, hogy a prototípusát az akác- és vöröshere méz ihlette. A termék 80 százaléka fruktóz és glükóz, 18 százaléka víz, az ízét egy sor növényi kivonattal biztosítják. Az amerikai változatban ezek között megtalálható a vöröshere, a jázmin, a golgotavirág, a kamilla, a homoktövis, de van benne glükönsav és más természetes ízanyagok. Az európai változatról ettől egy kicsit eltér, de nem sokban fog különbözni az amerikaitól.

Precíziós fermentálási technológiát alkalmaznak

Darko Mandich beszámolt arról is, hogy pillanatnyilag egy precíziós fermentálási technológia kikísérletezésével foglalkoznak, ami az ipari fermentálás egy különösen innovatív iránya. Előnye, hogy a melléktermékeket minimalizálva, szintetikus biológiai, – a végtermék előállítására specializált mikroorganizmusokat, genetikai megoldásokat használ.

A MeliBio replikálni akarja azokat a méhek által működtetett enzimatikus folyamatokat, amelyek a nektárt mézzé változtatják, így próbálnak közelíteni a valódi méhek általi készült, valódi mézhez. Erre viszont még várni kell.

A cég Amerikában Mellody néven, növényi alapú mézként forgalmazza a termékét, mert az Egyesült Államok szabályozása a méz definíciójával kapcsolatban nem annyira szigorú. Európában azonban az angol „honey" (méz) szó helyett „hanny," „ohney," „h*ney" neveken kerül elő a Mellody, csak utalva arra, hogy vegán méz, de jogilag kikerülve, hogy méznek hívják a terméket.