Megjelent a Magyar Államkincstár 10/2024. (II.26.) számú közleménye a 2023. évi operatív programok végrehajtásának támogatása iránti éves kifizetési kérelmek benyújtásáról.

Az érvényben lévő EU-s és Agrárminisztériumi rendeletek alapján a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek és a zöldség-gyümölcs termelői szervezet társulások

  • az operatív programok keretében megvalósított piacról történő árukivonás, be nem takarítás műveletekhez kapcsolódóan uniós támogatást,
  • az operatív programjuk megvalósításához uniós támogatást, továbbá
  • a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek nemzeti támogatást vehetnek igénybe.

A támogatás igénylésének feltétele, hogy az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján elismeréssel rendelkező zöldség-gyümölcs termelői szervezet (TSZ) rendelkezzen az agrárpolitikáért felelős miniszter által az (EU) 2021/2115 európai parlamenti és tanácsi rendelet 1. cikk (2) bekezdése szerinti KAP stratégiai tervvel összhangban jóváhagyott operatív programmal.

Az (EU) 2021/2115 európai parlamenti és tanácsi rendelet 51. cikkének (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a zöldség-gyümölcs termelői szervezet társulások (TSZT) is igénybe vehetnek uniós támogatást a tagjaik nevében. Ezen esetben is az igénylés feltétele, hogy az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján elismert zöldség-gyümölcs termelői szervezet társulás rendelkezzen a miniszter által az (EU) 2021/2115 európai parlamenti és tanácsi rendelet 1. cikk (2) bekezdése szerinti KAP stratégiai tervvel összhangban jóváhagyott operatív programmal.


A végrehajtási év operatív programjának támogatása iránti éves kifizetési kérelem esetén a támogatás a támogatással érintett év január 1-től december 31-ig tartó időszakában végrehajtott tevékenységek költségeire vonatkozóan igényelhető.

A zöldség-gyümölcs termelői szervezet az operatív program megvalósított beavatkozásait illetően az uniós és nemzeti forrásból származó támogatási igényére vonatkozóan az éves kifizetési kérelmét egy alkalommal, a végrehajtás évét követő év március 20-ig nyújthatja be a Kincstárhoz.

A 2023. évre vonatkozóan az éves kifizetési kérelmet, valamint az igazoló dokumentumokat 2024. március 20. 23:59:59-ig, a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül elektronikusan kell benyújtani.

További információk itt olvashatók.

Hirdetés –

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

Indexkép: Shutterstock