A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 984,73 millió forint vissza nem térítendő támogatásból korszerűsíti fajtakísérleti és fajtakitermesztő állomásainak infrastruktúráját Monorierdőn, Pölöskén, Székkutason és Tordason.

A hatóság többek között új erőgépek, betakarítógép, kertészeti eszközök és meteorológiai állomások beszerzésére fordítja a támogatás összegét. A bemutatóüzemek fejlesztése során elért eredményeket elméleti és gyakorlati előadásokból álló programokon mutatják be a szakemberek – írja a Nébih.

kalászos

A fajtákat az ország különböző termőhelyein vizsgálja a hatóság, ennek köszönhetően termőhelyenként rendelkeznek adatokkal – fotó: pixabay.com

A Kormány célja az egész életen át tartó tanulásban való részvétel ösztönzése, amit a VP1-1.2.1-23 kódszámú, „Bemutató üzemek támogatása" című pályázat is tevékenyen támogat. A Nébih fajtakísérleti és fajtakitermesztő állomásain megvalósuló fajtaelismerési rendszer eredménye jelentős befolyással bír a mezőgazdasági ágazat teljesítményére.

Az állomások korszerűsítésével olyan növényfajta-kísérletek végezhetők el, melyek jóvoltából csökkenthetők a mezőgazdasági termesztés bizonytalanságából adódó negatív hatások, növelhető a termésbiztonság, és az élelmiszerbiztonság szempontjából kiemelkedő jelentőségű minőség.

A fajtakísérleti állomások és a fajtakitermesztő állomás fejlesztése révén a résztvevők gyakorlatorientált ismeretanyaggal gazdagodhatnak a fajtahasználaton túl, az aktuális termelési eljárásokról és gazdaságszervezési minták alkalmazásáról.


A gazdálkodók azon innovatív fajtákról kapnak részletes információt, melyek termesztésével nagyobb hozamot érhetnek el. Emellett a betegségeknek ellenálló fajtákkal a környezetterhelés is mérsékelhető, ami így hozzájárul a fenntarthatósághoz a mezőgazdaságban.

A fajtákat az ország különböző termőhelyein vizsgálja a hatóság, ennek köszönhetően termőhelyenként rendelkeznek adatokkal a különböző szántóföldi, kertészeti és erdészeti fajok fajtáinak legfontosabb gazdasági értékmérő tulajdonságairól.

A 3485148078 azonosítószámú projekt támogatásával, 3 fajtakísérleti és 1 fajtakitermesztő állomáson (Monorierdő, Pölöske, Székkutas, Tordas) valósul meg bemutatóüzem – írja a Nébih.

A fejlesztés eredményeként új erőgépekkel és betakarítógéppel, kertészeti eszközökkel, ökológiai gazdálkodásban használandó munkaeszközökkel, valamint meteorológiai állomásokkal és a vetőmagok feldolgozásában használandó eszközökkel fejlesztik az állomáshálózatot.

A beruházásnak köszönhetően bruttó 982,49 millió Ft értékben 10 db erőgépet (90-200 LE): parcellakombájnt, fagyvédelmi szélgépet, síkfalmetszőt, gyomfésűt, aprómagvető egységgel ellátott rövid tárcsát, mulcsozó, csávázógépet, vetőmagtisztítót, gabona egészmag analizátort, továbbá meteorológiai állomásokat szereznek be.

A bemutatóüzemek fejlesztése során elért eredményeket elméleti és gyakorlati előadásokból álló programokon mutatják be a hivatal szakemberei. A 3485148078 azonosítószámú projekt befejezése 2025. szeptember elejére várható – olvasható a Nébih cikkében.