"Eltérő adottságú területek mellett – a rosszabb táblákon 15-25 aranykoronás földeken – nincsen hibázási lehetőségünk a fajtaválasztás tekintetében. A termésbiztonságra kell törekednünk, máskülönben végünk van!"

– Ezekkel a gondolatokkal kezdett bele történetébe Vörös Ferenc családi gazdálkodó, amikor a termőterületekről és a talajadottságokról kérdeztük.

A termelő Veszkény településen él és Szárföld, Kapuvár 20 kilométeres térségében gazdálkodik. Vörös Ferenc 600 ha szántóföldet művel vegyes talajtípusok- és talajminőség mellett. Öntözésre a területi adottságok miatt nincsen lehetőség. A vetésforgó őszi búzából, zabból, repcéből, napraforgóból és kukoricából áll és a teljes terület 50%-át teszik ki a kapás kultúrák.

"30 évvel ezelőtt szabadföldi zöldségnövényekkel foglalkoztunk a két fiammal. Annak ellenére, hogy a teljes gépparkunk megvolt a zöldségkertészetben, a gazdasági helyzet miatt át kellett állnunk szántóföldi kultúrákra.

Korszerű szántóföldi géppark Vörös Ferenc családi gazdálkodó udvarán – fotó: Marton Genetics

Nagyon régóta – talán 25 éve – dolgozunk már a Marton Genetics nemesítőház vetőmagjaival több kultúrában is. Közel 80 ha területen vetettünk Mv Nádor búzát, majd 100 ha-on Kicker őszi káposztarepcét. Napraforgóból most tavasszal hozzávetőleg 90 ha-on Janis CLP hibridet terveztünk vetni.

Kukorica tekintetében hosszú évek óta csak és kizárólag az Mv 343 és Mv 350 hibrideket vetjük a Marton Genetics hibridkukorica portfólióból. Az Mv 343 hibridhez azért ragaszkodtam ennyire, mert – ahogyan korábban említettem – nagyon eltérő területi adottságok mellett és nagyon különböző talajokon termelünk és a hosszú évek tapasztalata azt bizonyította be számomra, hogy az Mv 343 kukoricahibrid teljesített a legmegbízhatóbban és az évjáratok között tapasztalható környezeti hatásokhoz is ez a hibrid alkalmazkodott a legjobban.

A tavalyi évben, a jövőre való tekintettel, a területi képviselő ajánlására a terület 50%-ban kipróbáltam az Mv 350 hibridet is. Mv 343 és Mv 350 hibridek rendkívül jó stressztűrő képessége minden évben hozzásegít minket a gazdaságos termesztéshez.

Nagy hátránnyal indulunk minden évben az ország más területeihez képest, ugyanis 10 km-re fekszik a gazdaságunk az osztrák határtól. Itt szinte már lehetetlen munkaerőt találni, a meglévő munkaerőt pedig csak magas költségek mellett tudjuk megtartani.

Vörös Ferenc fiával felkészült a kukoricavetésre – fotó: Marton Genetics

Kevés dolgozóval a termelésünket gondos logisztika mellett kell megszerveznünk, így az egymáshoz közel eső táblákat azonos időben, ugyanazzal a kultúrával és azonos fajtával vetjük el, hogy minél több időt és energiát tudjunk megtakarítani az egy időben történő munkaműveletekkel.

Ezért is kiemelten fontos a kukorica esetében az Mv 343-as és Mv 350-es jó teljesítménye a gyengébb adottságú területeken is, hiszen ez segít hozzá minket a termésbiztonsághoz."

– hangsúlyozta Vörös Ferenc.

"A Marton Genetics szakemberei közül mi Fülöp Gyulával tartjuk a kapcsolatot, akit nagyon korrekt emberként ismertünk meg és sokat segített már nekünk különböző termesztéstechnológiai kérdésekben. Vele a tenyészidőszakban rendszeresen határszemléket tartunk, ezek alapján közösen határozzuk meg a következő időszak tennivalóit, feladatait.

A 2018-as év a mi területeinken nagyon jól sikerült – szemben a 2019-es katasztrofális mértékű aszállyal.

Kukoricából 2018-ban 9 t/ha átlagot takarítottunk be, míg napraforgóból 3,8 t/ ha lett az üzemi átlag. Kukorica és napraforgó tekintetében is 90%-ban a Marton Genetics vetőmagjait használtuk – és külön öröm volt abban az évben, hogy még a felvásárlási árak is kedvezően alakultak!"

"Összefoglalva a tapasztalataimat, azt tudom elmondani az Mv 343 kukoricahibridről, hogy egy rendkívül megbízható teljesítményű, viszonylag rövid tenyészidejű kukorica, amely jó szárazságtűrő képességgel rendelkezik. Lábon szárad, a vizet rendkívül gyorsan és jól leadja.

Rendszeresen kapunk próbaképpen új hibridkukorica vetőmagot más nemesítőházaktól és a Marton Genetics szakembereitől is, így a 2020-as esztendőben a tapasztalataink és a Marton Genetics ajánlata alapján maradunk az Mv 350-es hibridkukoricánál."