A hazai állatállomány egy ideje már nem képes a szántóföldi növénytermesztéshez szükséges tápanyagot előállítani. A probléma megoldását az állattenyésztés növekedése jelentheti, amit már a mezőgazdasági szakpolitika is felismert, és lépéseket tett a probléma megoldására. A számos állami intézkedés ellenére azonban az eredmények egyelőre csak lassan láthatóak. Öt holland cég együttműködése folytán hozták létre a „Természetes tápanyagok” programot, amely hosszú távú megoldásokat keres Magyarországon a tartós növénytáplálási hiányra.

Hollandiában a helyzet éppen ellentétes. Az országban jelentősen több természetes trágyát termelnek, mint amennyit az ottani mezőgazdaság fel tud használni. A szervestrágya-feldolgozóiparból álló konzorcium olyan tudással bír, mint a trágyafeldolgozás, a talajtermékenység és talajjavítás, a tápanyag-gazdálkodás, valamint a gépesített trágyaszórási technológiák és a szállításlogisztika. A konzorcium hosszú évek tapasztalatával rendelkezik a szerves trágyából készült talajjavítók és szerves műtrágyák feldolgozásában.

konzorcium

Balról jobbra: Koen Samyn (Samagro NV), Matthé Vermeulen (Projekt koordinátor, Dofco International bv), Petőházi Tamás (GOSZ elnökhelyettes), Frans Swinkels (Eraspo Imax bv) és Gerrit Kiers (magyarországi kapcsolattartó) – fotó: Agroinform.hu

Az idei mezőgazdasági kiállításon, az AGROmashEXPO-n jelen volt több holland konzorcium-tag, akik a Gabonatermesztők Országos Szövetsége standjának vendégei voltak. A látogatás középpontjában a tájékoztatás és a kapcsolatteremtés állt mind a mezőgazdasági termelőkkel, mind pedig a felhasználói szervezetekkel, beleértve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát és a Magyar Kukorica Klubot.

Tavaly óta folynak szántóföldi kísérletek a kukorica-, repce-, gabona- és szójatermelésben. Ez lehetőséget ad a gazdáknak a természetes tápanyagok kipróbálására saját növénytermesztésükben. Az eredmények igazolják, hogy milyen körülmények között előnyös az alkalmazásuk a magyar szántóföldi mezőgazdaságban. A program célkitűzései közé tartozik az információgyűjtés és annak elérhetővé tétele a szakmán belül, valamint a holland és magyar államigazgatás között kölcsönösen. A holland állam támogatja a nyílt napok, szakmai események és képzések rendezését. A kutatási eredményeket ilyen eseményeken keresztül és publikációk formájában fogjuk megosztani.

További információkért keresse Gerrit Kiers magyarországi felelőst és kapcsolattartót a +36 (20) 614 4272-es telefonszámon (szerdánként), vagy az info@termeszetestapanyagok.hu e-mail címen!