Az első félévvel szemben a növekedés dinamikája - a várakozásoknak megfelelően - tovább csökkent. A BASF vevői óvatosabban rendeltek, csökkentették készleteiket és részben késleltették is megrendeléseiket az esetleges árcsökkenések reményében.

A 4. negyedévben a BASF ennek a trendnek a folytatódását várja és éves szinten a bruttó hazai termék, az ipari és ezen belül a vegyipari termelés globális növekedésével számol, amely csaknem egy százalékponttal fog alatta maradni az eddigi várakozásoknak. „Ennek megfelelően kezeljük készleteinket, és tovább folytatjuk költségcsökkentő programjainkat“, mondta Dr. Kurt Bock a BASF Igazgatótanácsának elnöke a 2011. 3. negyedéves számok ismertetésekor Ludwigshafenben.

Október közepén a BASF újraindította az olajkitermelést a líbiai sivatagban, amelyet a zavargások kezdetekor, még 2011 februárjában biztonsági okokból állított le. Első lépésként a kitermelés napi 20.000 hordós nagyságot ért el. Hogy mikor lehet elérni a kereken 100.000 hordós napi maximális kitermelési mennyiséget, jelenleg még nem becsülhető meg biztonsággal. Miután elegendő mennyiségű nyersolaj gyűlik össze a tárolókban, megkezdődhet a szállítás is tartályhajókkal és csak ezt követően érhetőek el ismét a gazdaságos hozamok – előre láthatólag az év vége felé.

A líbiai olajkitermelés leállítása és a negatív árfolyam hatások ellenére az értékesítés árbevétele 11,6%-kal, 17,6 milliárd Euro értékre növekedett a 2010. 3. negyedévhez viszonyítva. Az adózás előtti eredmény (EBIT) 249 millió Euróval kereken 2 milliárd Euróra csökkent. Az előző év azonos időszakának értéke tartalmazta a líbiai olajkitermelésből származó 355 millió Euro eredményt is, ebből az olajkitermelésre eső, el nem számolható jövedelemadó 224 millió Euro volt. Ennek a hozzájárulásnak a figyelmen kívül hagyásával az adózás előtti eredmény (EBIT) 106 millió Euróval, vagyis 6%-kal haladta meg az előző év azonos negyedévének értékét.

A leszállított árumennyiség csaknem minden szegmensben elérte az előző év azonos negyedévének értékét. Az olaj és gáz üzletágban a termelési mennyiségek a líbiai hatás miatt a várakozásoknak megfelelően jelentősen csökkentek.

A konjunkturális kockázatokkal kapcsolatban Kurt Bock a következőket mondta: „Még a jelenlegi jó eredmények ismeretében is óvatosak maradunk, mert a gazdasági dinamika előreláthatólag tovább gyengül. Főleg a kínai hitelmegszorítások, az európai és az egyesült-államokbeli adósságválságok fogják korlátozni a gazdasági növekedést. Ezért továbbra is kiemelt célunk a költségek további csökkentése, valamint a hatékonyság növelése. Mindezek mellett továbbra is nagy súlyt fektetünk az innovációra és az üzleti pozícióink erősítésére a fejlődő piacokon.“

Kilátások a 2011-es teljes üzleti évre

A 2011-es globális gazdasági növekedési várakozások jelenleg csaknem egy százalékponttal alatta maradnak a három hónappal ezelőttieknek (zárójelben az addigi becslések):

  • A bruttó hazai termék növekedése: 2,5% - 3% (3% - 4%)
  • Az ipari termelés növekedése: 4,5% - 5% (5% - 6%)
  • A vegyipari termelés növekedése (gyógyszeripar nélkül): 4,5% - 5% (5% - 6%)
  • Az USA dollár/Euró átváltási árfolyam átlagosan: 1,40 US$/Euró
  • Az olajár 110 US$/hordó 2011 átlagában

A BASF úgy becsüli, hogy az olajkitermelésnek az EBIT-ben kimutatott és el nem számolható jövedelemadója 2011-ben 700 millió Euróval (ez az érték 2010-ben 983 millió Euro volt) kisebb mértékben fog jelentkezni. Az olajkitermelésre eső és el nem számolható jövedelemadótól megtisztítva a BASF továbbra is arra törekszik, hogy a pénzügyi műveletek előtti EBIT szignifikánsan haladja meg a 2010-es csúcsév értékét. „2011-ben ismét magas hozamot fogunk realizálni tőkeköltségeinkre”, hangsúlyozta Dr. Hans-Ulrich Engel az Igazgatótanács pénzügyi elnöke.