A gazdálkodók folyamatosan arra törekednek, hogy újabb és hatékonyabb technológiákat találjanak a növénytermesztéshez, hogy a világ rohamosan növekvő népességét ellássák megfelelő mennyiségű, egészséges élelmiszerrel. A természetes eredetű anyagokból előállított biológiai termékek piaca olyan lehetőségeket kínál a gazdálkodók számára, amelyek könnyen beilleszthetőek a meglévő agronómiai gyakorlatokba és amelyekkel megfelelnek a fogyasztók fenntartható eszközökkel előállított élelmiszerek iránti igényeiknek, mindemellett magasabb terméshozamokat érhetnek el.

Az Agroinform Bálint Andrással, a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat magyarországi biológiai üzletágának kiemelt partnerkapcsolatokért felelős vezetőjével beszélgetett a biológiai termékek feltörekvő szegmenséről.

Bálint András

Bálint András, a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat magyarországi biológiai üzletágának kiemelt partnerkapcsolatokért felelős vezetője – fotó: Agroinform.hu

Miben különböznek az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő biológiai termékek az organikus, bio és hagyományos megoldásoktól?

– Az „organikus” és az újabban olyan közkedvelt „bio” kifejezés inkább a gazdálkodási gyakorlatra vonatkoznak, amelyben különböző típusú biológia készítményeket és növekedést serkentő stimulátorokat lehet alkalmazni. A biológiai anyagok teljesen természetes eredetűek, amelyek lehetnek élő szervezetek, vagy szervezetekből, természetes forrásokból származó anyagok. A biológiai termékek olyan élő vagy a természetben előforduló anyagokból származnak, amelyek nem szintetikus vegyületek. E termékek használata lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy optimalizálják a tápanyagok felhasználását, csökkentsék kiadásaikat, miközben többet termelnek, és mérséklik a környezetre gyakorolt hatásukat.

Mely kihívásokra adhatnak választ a biológiai termékek?

– Ezek a termékek segítenek a gazdálkodóknak kiküszöbölni a szélsőséges éghajlati viszonyok okozta terméskiesést, ami az elmúlt évek aszályos évjárataiban különösképpen hasznosnak bizonyosul. A biológiai készítmények enyhítik a növényi stresszt és segítenek, hogy a rendelkezésre álló tápanyagok a lehető legjobban hasznosuljanak.

Azáltal, hogy a növény több tápanyag felvételére képes, egészségesebb termést és magasabb terméshozamot eredményez a gazdálkodóknak, ami hozzájárul ahhoz, hogy az általuk elvetett vetőmagból a legtöbbet hozzák ki. Nem véletlen, hogy a biológiai készítmények piaca egy dinamikusan növekvő piaci szegmens és előreláthatóan 2035-re a növényvédelmi piac körülbelül 25%-át fogják majd kitenni, és a globális piaci értéke körülbelül a háromszorosára, 30 milliárd dollárra fog nőni. Ez nem azt jelenti, hogy egy az egyben felváltják a szintetikus növényvédő szereket, amelyek továbbra is a termelők hatékony eszközei maradnak, hanem mint fenntarthatóan előnyös megoldások kiegészítik azokat.


Ha a jövedelmezőséget nézzük, miért érdemes a gazdálkodóknak a biológiai termékekbe fektetni?

– A biológiai termékek közül a biostimulánsok például olyan termékek, amelyek segítik a tápanyagfelvételt, ami egészséges növénynövekedést és magasabb terméshozamot eredményez, ami hozzájárul a gazdálkodók jövedelmezőségéhez. Az anyagi megtérülés mellett fontos kiemelni, hogy ezek a termékek jól integrálódnak a környezetgazdálkodási gyakorlatba, és növelik a mezőgazdaság fenntartható fejlődésének ütemét, amelybe véleményem szerint mindig érdemes befektetni.

A Corteva nemzetközi mezőgazdasági vállalat lévén, amely jelentős összegeket fektet a kutatás-fejlesztésbe, a Magyarországon bevezetett BlueN® mikrobiológiai termékének hatékonyságát illetően tavaly több kísérletet is végzett, amelyek kimutatták, hogy a biostimulánsok alkalmazása jelentős hozamnövekedést eredményezhet a növénytermesztésben. Az innovatív BlueN® biostimuláns olyan megbízható és rugalmas eszközt ad a gazdálkodók kezébe, amelynek használata a légkörből felvett kiegészítő nitrogénforrást biztosít a növények fejlődéséhez és amely segít a fenntartható nitrogéngazdálkodási gyakorlatok megvalósításában.

A magyarországi kísérletekben vizsgált őszi búza, őszi repce, kukorica és napraforgó parcellák az átlagosnál 20%-kal magasabb klorofilltartalommal, intenzívebb növekedési ütemmel, dinamikusabb energia- és tápanyagfelvétellel rendelkeztek. Ez akár 9-14%-os termésnövekedést is eredményezhet, amely jelentős anyagi többletet jelent a gazdák számára.

Mitől függ a biológiai termékek hatékonysága? Mire kell odafigyelniük a gazdáknak a használat során?

– Mindenképpen érdemes odafigyelni a kijuttatás módjára és idejére, csakis stresszmentes, egészséges és intenzíven növekvő állományban javasolt a biológiai készítmények kijuttatása, a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében.

Kukorica esetében a növény minden fejlődési szakaszában igényli a nitrogént, de ez a szükséglet jelentősen megnövekedik késő tavasszal, nyár elején. A növény a 5-7 leveles állapotában érdemes a nitrogénhasznosulást segítő termékek kijuttatása, amely aztán a szezon teljes hátralévő részében biztosítja majd a kiegészítő nitrogént a növények számára. Repcében tőlevélrózsás – zöldbimbós állapotban, kalászosokban bokrosodás vége – 2 nóduszos állapotban, napraforgóban pedig 4-8 leveles fejlettségnél javasolt a kijuttatás. BlueN® alkalmazása esetén, azt tanácsoljuk, hogy a gazdálkodók időzítsék a reggeli órákra a kijuttatást, amikor a növény légzőnyílásai nyitva vannak, hiszen a készítményben található Methylobacterium symbioticum SB23 szelektált törzse ezeken keresztül jut be a növénybe, hogy a légköri nitrogént megkötve, a növények számára elérhető formává, ammónium ionná alakítsa át.

Fontos továbbá, hogy a biológiai készítmény esetében a kijuttatás során az összes technológiai utasítást betartsák a gazdálkodók, és keverés esetén, csak az ajánlott készítményekkel együttesen keverve kerüljenek az állományba a biológiai készítmények. A keverhetőségről a Corteva területi képviselői, szaktanácsadói tudnak bővebb információt adni.

Mi teszi egyedivé a Corteva biológiai termékeinek portfólióját?

– A vállalat idén márciusban ünnepelte a Stoller és a Symborg biológiai vállalatok sikeres felvásárlásának egy éves évfordulóját, amelyek a Cortevát a biológiai termékek piacának globális vezetőjévé tették. Ennek a két kiemelkedő szaktudású, szakképzett munkavállalói bázissal és jelentős tapasztalattal rendelkező vállalatnak az akvizíciójával a Corteva megerősítette elkötelezettségét, hogy olyan fenntartható megoldásokat kínáljon a gazdálkodóknak világszerte, amelyek értéket és hatékonyabb termelést eredményeznek a gazdaságok számára.

A Corteva portfóliójában megtalálható BlueN® mikrobiológiai készítmény, számos más növénytáplálást támogató baktériummal ellentétben nem a talajból biztosítja a nitrogénforrást, hanem a légkörből. Ezáltal a BlueN® unikálisan bármilyen talajon termesztett növény esetében alkalmazható, hiszen használata nem függ a talaj levegőtartalmától. Bízunk benne, hogy a vállalat mikrobiológiai készítményével hozzájárulhatunk a gazdák 2024-es magyarországi eredményes termeléséhez, amelyhez sok sikert kívánunk nekik!