Az őszi vetésű növényeinknél az egyik legfontosabb agronómiai cél, hogy a növényeink optimális fejlettségi állapotban menjenek a télbe. Ez garantálja ugyanis a biztonságos áttelelést, majd később a robbanásszerű tavaszi indulást. 
Ez kellően fejlett gyökérzet nélkül nem lehetséges. Jól tudjuk, hogy a tápelemek közül a gyökéresedére legnagyobb hatással a foszfor és a cink van. A cink az egyik legfontosabb növényi hormon az auxin szintéziséhez. Enélkül nincs megfelelő növekedés, így gyökérképződés sem. Sajnos a hazai talajok nagy része cinkhiányos, így pótlásáról mindenképpen gondoskodni kell. Azonban nem mindegy, hogy mivel!


A Kwizda megoldása a Route® lombtrágya, mely a cinket ammónium-acetát formban tartalmazza, mely formuláció jóval hatékonyabb, mint a sóformában, vagy akár kelát formában történő cink pótlás.


A Route® pozitív hatásai a következőkben foglalhatók össze:
• Serkenti az auxin szintézist
• Növeli a gyökértömeget, serkenti a gyökérnövekedést
• Javítja a víz- és a tápanyagfelvételt
• Növeli a klorofill szintet
• Stimulálja a fotoszintézis
• Gyorsítja a szénhidrát anyagcserét


Hogyan és milyen kultúrában használjuk?
Őszi kalászosoknál és repcében 0,8 l/ha
mennyiségben, legfeljebb 0,5%-os töménységben javasolt használata.


Pozitív tapasztalatok

Őszi búzában a Route® használatával 1,2 tonnás hektáronkénti terméstöbbletet tudtunk elérni. A fejlett, nagyobb gyökérzet hatására tavasszal az állomány jobban hasznosította a nitrogén fejtrágyát,  ami a tenyészidőszak végén jelentős terméstöbbletet hozott. (1. ábra)Egy másik, 6 ismétléses repce kísérletben, a Somogy megyei növényvédelmi hatóságnál szintén jól vizsgázott a Route®. Egyaránt szignifikáns növekedést kaptunk a gyökérnyak-átmérő és gyökértömeg őszi értékelésekor, majd a tavaszi tőszám ellenőrzésekor is! (2. ábra)Erről se feledkezzünk meg!
Az őszi túlfejlődés (felnyurgulás) megelőzésére, a biztonságos áttelelés biztosítására, 4–6 leveles korban szükséges regulálást 0,75 l/ha T-Rex (250 g/l tebukonazol) gombaölővel javasoljuk elvégezni, amit szükség esetén kombinálhatunk Fury® rovarölővel, vagy Select® Super egyszikűirtóval.

Ne feledje, a legjobb eredményt a Route® + T-Rex kombinációjától kapjuk, hiszen a zömökebb tenyészőcsúcs mellett a nagyobb gyökérzet nemcsak az áttelelés biztonságát, hanem közvetlenül a termés mennyiségét is növeli.


További részletek itt: http://www.kwizda.hu