A siker záloga

Itt jön a képbe a digitális gazdálkodás: ahogy a fejlődő technológia pontosabbá és elérhetőbbé válik, exponenciálisan növekszik a digitális gazdálkodásra áttérő mezőgazdasági termelők száma is. Ráadásul, mivel a digitális mezőgazdaság évente egyre nagyobb szerepet játszik a globális piacon, új szolgáltatások is megjelennek a mezőgazdasági termelők támogatása érdekében. Manapság a digitális gazdálkodás jelentősen támogatja a gazdálkodókat a nagyobb megtérülés elérésében.

A piac egyik úttörő szereplője a xarvio Digital Farming Solutions, amely több mint 25 évvel ezelőtt kezdte meg algoritmusok fejlesztését szántóföldi kísérletek keretében. A xarvio innovatív termékeivel, a xarvio SCOUTING és a FIELD MANAGER segítségével, a digitális gazdálkodásban a növénytermesztés optimalizálásának vezető platformjává vált. Andree-Georg Girg, a BASF globális digitális gazdálkodásért felelős vezetője, hozzáteszi: „A xarvio™ növekvő számú termékével és szolgáltatásával együtt arra törekszünk, hogy 2020-ban még tovább formáljuk a digitális gazdálkodást, és továbbra is biztosítsuk a jövedelmezőséget és a fenntartható gazdálkodási környezetet a termelők számára.”

xarvio

A xarvio FIELD MANAGER segítségével a termelő értékes, testreszabott, specifikus információt és világos tábla- és zónaszintű ajánlásokat kap a termelés optimalizálása érdekében, például a gombaölő szerek, a növekedésszabályozók és a tápanyagutánpótlás megfelelő ütemezésére. A vetéstől a betakarításig a tervezés és kivitelezés pontosabbá, jövedelmezőbbé és fenntarthatóbbá válik.

A xarvio FIELD MANAGER bevezetése óta elősegítette a gazdálkodók számára, hogy jelentős megtérülést realizáljanak. Például 2019-ben azok az európai termelők, akik a FIELD MANAGER ajánlása alapján védték az őszi búza kultúrákat, átlagosan 32 euróval több hektáronkénti megtérülést értek el, mint a szokásos növényvédelmi stratégiát használó mezőgazdasági termelők.
A termelők támogatása érdekében ebben a kihívásokkal teli és bizonytalan járványhelyzetben a BASF Digital Farming úgy határozott, hogy

a xarvio FIELD MANAGER-t ingyenesen biztosítja a 2020-as szezonban.

A biomassza-térképek növelik a megbízhatóságot és a profitot

A xarvio FIELD MANAGER felhasználói sosem látott szinten követhetik nyomon a szántóföldi növények növekedését és egészségét. A múltbeli összesített és a valós idejű biomassza-térképek következetes és összehasonlítható adatokat kínálnak számukra, lehetővé téve az inputok tervezésének optimalizálását és az eredményeik javítását.

A xarvio FIELD MANAGER megbízható válaszokat ad a felhasználók számára. Az új Térkép 2.0 figyelemre méltó szolgáltatásokat kínál: a kijuttatásokat tervező funkció valós idejű megfigyeléssé válik azáltal, hogy folyamatos és megbízható információkat szolgáltat a szántóföldi kultúrák növekedéséről és egészségi állapotáról. Más szóval: a termelők a legtöbbet hozhatják ki az adott táblából. Ez létfontosságú tényezővé teszi a Térkép 2.0-t, a profit növeléséhez és a megbízhatóbb hozamok eléréséhez.

Az adott táblán a biomassza mennyiségének leírására szolgáló érték a levélfelület-index (LAI), amely a négyzetméterenkénti levélborítottságot mutatja. Az LAI-t használva alapul a biomassza térképek pontos áttekintést nyújtanak a gazdáknak az idényenkénti fejlődésről. Az alkalmazás lehetőséget nyújt különböző táblák és a 15 éves összevont biomassza adatok közötti eltérések elemzésére is.

Még egész kis területek részletes értékelése is lehetséges, mivel a táblák különböző zónákra kerülnek felosztásra, amelyek megmutatják adott időpontban az adott kultúra fejlődési stádiumát.

Ennek eredményeként a termelő azonnal visszajelzést kaphat, ha egy tábla nem a lehető legjobb szinten teljesít. Ezután könnyen módosíthatja például a műtrágya adagolását és időzítését, a növényvédelmet és a növekedésszabályozókat a növények igényeinek megfelelően szabhatja meg és kiaknázhatja a talaj potenciálját. A Térkép 2.0 új szintre emeli a célzott és rugalmas táblakezelést.

Ezt a magas szintű teljesítményt egy újonnan kialakított háttérprogram teszi lehetővé, amely három különféle szolgáltató (ESA, NASA, Planet) műholdas képeit dolgozza fel, és hozzáférést biztosít az űrben több mint 130 műhold adataihoz. A rendelkezésre álló hatalmas adattömeg feldolgozása révén a Térkép 2.0 képes megakadályozni, hogy a felhők vagy a légköri hatások torzítsák az eredményeket.

A Térkép 2.0 kijuttatásokat tervező funkciója azonban többet nyújt, mint egyszerűen csak megnyugvást a termelők számára a táblákon történő munkákkal kapcsolatban: javíthatja fenntarthatóságot is. A Térkép 2.0 segítségével a műtrágya és a növényvédelem adagolása már nem az átlagos adatokra, hanem a valós idejű bizonyított szükségre alapulnak – és ez a két adat a mezőgazdasági gyakorlatban jelentősen különbözhet egymástól.

Egy mobil alkalmazás különféle helyszíni károkozók azonosításához:

A xarvio SCOUTING a xarvio egy másik innovatív fejlesztése. Ez az ingyenes mobilalkalmazás Apple és Android eszközökön elérhető és képes azonosítani, megfigyelni, riasztani, felismerni és elemezni a legkülönfélébb veszélyeket: gyomokat, rovarokat, fertőzéseket, levélkárt, alacsony kelésszámot és a felvett nitrogén szintjét búzában és repcében. Egy egyszerű fényképpel, a rendszer nem csak a probléma felismerésére képes, hanem azonnali megoldásokat kínál a helyszínen. Nem, még nem vagyunk a jövőben, ez ma történik!