Az idei aszály már olyan mértéket öltött, hogy komoly terméskieséssel kell számolni az őszi vetésű növényeknél. De mi a helyzet a tavaszi vetésekkel? Van még esély, remény, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan 10 t/ha feletti legyen a kukoricatermés, és a 3 t/ha a napraforgóé?

Erre sajnos nem tudok válaszolni, de az említett esélyt meg kell adni a növényeknek, hiszen akkor miért tették a magot a földbe? Nem könnyű manapság felelősségteljes döntéseket hozni, „a rutin, meg az évek” sokat számítanak, de több idősebb partnerem is sóhajtozva vallotta be, hogy „ilyet” még ő se látott. (Megjegyzés: 2007 és 1946 áprilisa után az idei volt a legszárazabb 1901 óta; met.hu adata)

aszály

Hogyan növelhetjük a termésbiztonságot?

Azt gondolom, hogy a jövőben sokkal nagyobb szerepet kap a termelésben minden olyan tényező, amelyek – ha csak pár %-ban befolyásolva is – hozzájárulnak ahhoz, hogy ne legyünk ennyire kiszolgáltatottak az időjárás szélsőségeinek. A Yara, mint világcég komolyan foglalkozik olyan tápanyag-utánpótlási technológiák fejlesztésével, termékek előállításával, melyekkel hozzájárulhat ahhoz, hogy Önök a termésbiztonságot növelhessék: vízoldékony alaptrágyák, növényspecifikus, hosszú hatástartamú, magas hatóanyagtartalmú, felhasználóbarát lombtrágyák.

A növényeknek szükségük van a folyamatos tápanyag-ellátásra. Mivel a csapadék mértéke, eloszlása bizonytalan, leghatékonyabban lombtrágyázással segíthetünk. Mikor, ha nem most van annak jelentősége, hogy mennyit érdemes invesztálni a tavaszi vetésekbe? Most számít igazán, hogy a kijuttatott tápanyag a növény igényeinek megfelelő, hogy hosszú hatástartamú, és talán a legfontosabb, hogy kiváló ár/érték arányú legyen! Pár liter (3-4 l/ha) hektáronkénti dózissal a Yara lombtrágyák formulációjának köszönhetően lefedhetjük a növény igényeit 2 hónapon keresztül.

A Yara lombtrágya portfoliójából:

Napraforgó, szója, cukorrépa, borsó, mák esetében a korai, intenzív növekedési szakaszban a YaraVita Brassitrel Pro komplex lombtrágyát javasolják a Yara szakértői 3-4 l/ha dózisban. Összetételében a magnézium (MgO-116 g/l) a klorofill képzéshez, a kálcium (CaO -124,6 g/l) a sejtfalak szilárdításához, a bór (60 g/l) a szárazságtűréshez, termésképzéshez, a mangán (70 g/l) és a molibdén (4 g/l) az enzimaktivás fokozásához szükséges. Nitrogén (69 g/l) tartalma segíti a tápanyagok felvételét.

• Mindegyik növénynél fontos technológiai elem a bórpótlás is. Erre kiváló termék a YaraVita Bortac (B-150 g/l) 1-2 l/ha dózisban.

Szója májusban

Borsó májusban

Kukorica esetében, mikor lombtrágyázásra kerül a sor, sokszor hallom, hogy „áh, azt nem szoktuk”. Valahol igazat kell adjak ennek a kijelentésnek, mert csapadékos időben, jó indító alaptrágyával sokszor csak egy kis cinkpótlásra lehet szükség. De most más a helyzet! A cinkpótlás (46 g/l) mellett foszforral (440 g/l P2O5) a gyökeret is erősíteni kell, a klorofillképzést is elő kell segíteni (67 g/l MgO) és a vízhiányos stresszállapot átvészeléséhez káliumot (74 g/l K2O) is pótolni kell.

Erre jó megoldás a YaraVita Zeatrel lombtrágya 3-4 l/ha dózisban. Kitartó száraz periódusban a YaraVita Bortrac ennél a növénynél is segíthet a termésképzésben és a szárazságtűrésben. Cinkpótlásra a patikatisztaságú 700 g/l hatóanyagot tartalmazó YaraVita Zintrac termék a javasolt 1 l/ha dózisban.

Kukorica májusban

• Minden szántóföldi növény általános kondíciójavítására az NPK+mikroelem tartalommal rendelkező YaraVita Universal Bio használata javasolt 5 l/ha dózisban, szükség és lehetőség szerint két alkalommal.

Önökkel együtt bízom abban, hogy idén a június 17-ét, az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem világnapját egy mihamarabb megérkező,  pár napos csendes, áztató eső „köszönti”.

Kérdéseivel keresse a Yara tapasztalt és segítőkész szakmai stábját!

Olvassa a www.yara.hu honlapot és kövesse nyomon az aktuális híreket az ország minden szegletéből a Yara facebook oldalán.