Eheti körkérdésünkben a terményszárítás és- tárolás témáját jártuk körül. A következő kérdésekre kerestük a választ:

1. Mekkora gazdaságba érdemes tisztítógépet, szárítógépet vagy akár mindkettőt telepíteni?
2. Milyen technikai újítások jellemzik a legújabb szárítógépeket?
3. Siló vagy síktározó, melyiket, mikor érdemes választani? Milyen tényezők befolyásolják az ideális megoldást

Horváth Zoltán, okleveles gépészmérnök, CHH Műszaki KFT.

Mekkora gazdaságba érdemes tisztítógépet, szárítógépet vagy akár mindkettőt telepíteni?
Mi a CHH-nál azt mondjuk, a minőségi, széltisztítóval összeépített síkrostát 100-150 hektárnál nagyobb területen gazdálkodónak éri meg megvenni. Amennyiben a termésszerkezetben a kalászos gabona és a napraforgó a meghatározó, úgy értelemszerűen egy tisztítógép-beruházás csak nagyobb volumen esetén térül meg.

Különleges- vagy aprómag termesztése esetén már ennél kisebb, 100 hektár alatti terület használata mellett is hamar megtérül a Cimbria Delta síkrosta ára, hiszen a tisztaság fokozása többletjövedelmet hoz.

Telepített szárítót akkor kell választani, ha évről évre rendszeres a terményszárítás, ami hazánkban leggyakrabban a kukoricánál áll fenn.

szárító

Cimbria szárítótelep Delta síkrostás tisztítógéppel – fotó: CHH Műszaki KFT.

A tisztítógép telepítése hamarabb napirendre kerül egy gazdaságban, mint a szárító kérdése. Szárítóberuházás 250 hektár szántó felett gazdálkodó számára éri meg, ha jelentős kukorica termesztéssel is foglalkozik. Árnyalja a képet, hogy mobil szárító akár kisebb terület esetében is rentábilis lehet, míg egy telepített, folyamatos üzemű szárító inkább ezen területnél nagyobb méreteknél ajánlott.

A technikai megoldásokról folyamatosan tájékoztatjuk ügyfeleinket honlapunkon. Most azonnal elvihető és üzembe állítható új mobil szárítót vehet gyári áron tőlünk.

terménytárolás

Cimbria felsőpályás ledobókocsis szállítószalag csarnok-betöltéshez – fotó: CHH Műszaki KFT.

Siló vagy síktározó, melyiket, mikor érdemes választani? Milyen tényezők befolyásolják az ideális megoldást?
A silótároló jól automatizálható, műszakilag modern tárolási megoldás. Az üzemeltetés csekély munkaerőt igényel. Egyszerű a termények betöltése, és ürítése is. A silónak kisebb az alapterület igénye. Hátránya, hogy egyidőben csak egyfajta termény tárolható benne.

tároló

Cimbria felsőpályás ledobókocsis szállítószalag csarnok-betöltéshez – fotó: CHH Műszaki KFT.

A tárolócsarnok használata nehézkesebb, de nagy előnye, hogy alkalmas egyéb anyagok (pl: műtrágya, vetőmag, munkagép) tárolására is. A vállalkozás fejlődésével más célokra is átalakítható. A csarnok ledobókocsis szállítószalag betöltésével gabona tárolására maximálisan kihasználható. A kitárolás csak rakodógéppel lehetséges. Egy csarnokba – elválasztva – többféle termény is betölthető Cimbria ledobókocsis szállítószalaggal.

Speiser Ferenc a precíziós szárítás szakértője, az RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. ügyvezetője

Mekkora gazdaságba érdemes tisztítógépet, szárítógépet vagy akár mindkettőt telepíteni?
Véleményem szerint tisztítógépet minden gazdaságba érdemes telepíteni, ahol raktározni kívánják a gabonát. A szárítógépre ugyanez érvényes! Nem a gazdaság mérete a lényeg, hanem a tevékenység. Olyan partnereink is vannak, akiknek nincs földjük, „csak” szárítanak. Így érthető, hogy fontos számukra a szárító optimalizálása. Ha a saját mennyiség mellett bérszárítással és raktározással is foglalkozik a vállalkozás, alapos felmérés után alakul ki a teljesítményigény, ami a további tervezés alapja.

A túlszárítás és a raktározási nehézségek oka
Az ábrán egy olyan új szárítót mutatunk be, ahol a bal oldalon 16%, a jobb oldalon 10% a kitárolt kukorica nedvességtartalma. Ebben az esetben csak tapasztalaton alapuló kényszerű túlszárítással lehet elkerülni a termény megromlását, azaz a nedvesebb bal oldalon is 14,5% alá kell szárítani, ám így a jobb oldalon áthaladó termény is szárazabb lesz (6-7%), akár 11% körüli átlag is előállhat.

CHH

A nedves kukoricát felül töltjük be a szárítóba, ahol akár három órát is bent lehet, lassan lefelé haladva felmelegszik és közben leadja a felesleges vizet. A bal oldalon 40°C, a jobb oldalon 86°C a maghőmérséklet folyamatosan. Ez a szárító korrekcióra szorul! (Forrás: precíziósszárítás.hu)

Mindez korrigálható a Videokontroll felszerelésével és a precíziós szárítás alkalmazásával. Homogenizálni kell a szárítólevegő hőmérsékletét a teljes szárítózónában és ki kell szűrni minden nedvességtartalom eltérést okozó körülményt. Ez a precíziós beüzemelés, mellyel energiát takarítunk meg, biztonságosabb a raktározás és a minőség is javul.

Milyen technikai újítások jellemzik a legújabb szárítógépeket?
A precíziós beüzemelés folyamatát segíti a szárítózóna teljes felületét kontroll alatt tartó Videokontroll szárító felügyeleti rendszer. Legnagyobb számban keresztáramú aknás szárítók üzemelnek hazánkban. Már húsz különböző gyártmány jellemző adatait ismerjük.

Új szárító létesítésénél a teljesítményigény megfogalmazásától a szárító precíziós beüzemeléséig, mint gyártóktól független tanácsadó segítjük a döntésben a tulajdonosokat, ez a DryerGuide szolgáltatásunk.

Siló vagy síktározó, melyiket, mikor érdemes választani? Milyen tényezők befolyásolják az ideális megoldást?
2018-ban több helyen is tapasztaltuk, hogy a kedvező időjárás miatt lábon megszáradt kukoricát költségtakarékossági okból kombájntisztán raktározták be. Ez nagy hiba, végül többletköltséget, veszteséget okoz. A mag élő anyag.

Az MSZ 6383 eligazítást ad a követelményeket illetően, pl. a búza esetében. Az „MSZ 6178 Termények tárolása fémsilóban” szabvány ajánlásait figyelembe véve pedig elkerülhető a minőségromlás. A biztonságos raktározás fontos feltétele a homogén nedvességtartalom, ezen felül a sérült vagy, fuzáriumos szemek, idegen magok, levél- és szárrészek, csutka- és bugadarabok, por eltávolítása a betárolás előtt.

Célszerű a szellőztetés lehetőségét is számításba venni, ez pedig egyszerűbb a fémsilók esetében. A betárolás technológiája mindkét esetben hasonló, a kitárolás a fémsilókból a tranzittartályba megoldható zárt rendszerben, a síktárolókból gabonafelszedővel, vagy homlokrakodóval szokásos. A fémsilók mellett szól a kisebb helyigény, de a tárolási magasság nagyobb, ezért nagyon fontos a fenti ajánlások betartása.

Abt András, kereskedelmi képviselő, SORTEX-Digital Technologies, Bühler Kepviselet

Mekkora gazdaságba érdemes tisztítógépet, szárítógépet vagy akár mindkettőt telepíteni? Milyen technikai újítások jellemzik a legújabb szárítógépeket? 
Tapasztalataink szerint 200-250 hektáron gazdálkodók számára kifizetődő kisebb szárítótelep megépítése, amely tartalmaz szárító tornyot, illetve előtisztító gépet. A Bühler több mint 160 éves tapasztalattal rendelkezik a gabonafeldolgozás területén, kínálatunkban megtalálhatók a 5-10 t/h óra kapacitású tisztítógépektől a 150 t/h teljesítményig a legmodernebb berendezések.

Abban az esetben, ha egy gazdálkodó további hozzáadott értéket ad terményéhez (pl. vetőmag-előállítás), a tisztító technológia további finomítására is szükség lehet. Ebben lehet a vállalkozók segítségére például a Bühler-Sortex optikai válogatógép kínálata.

bühler

Vetőmag-termesztésnél kifinomultabb technológiára van szükség – fotó: Bühler

A Bühler mottója a fenntartható fejlődés, így szárítógépeink fejlesztésénél is elsődleges szempont az energiatakarékosság. A XXI. században, az internet korában, a mezőgazdaságban is alapfeltétel a különböző gépek, folyamatok távoli felügyelete (IoT). Cégünk szárítógépeiben olyan modern irányítási rendszereket telepítünk, amelyek a távoli irányítás mellett, folyamatos információval szolgálnak partnereinken a folyamat, valamint a termény fontosabb paramétereiről, lehetőséget adva a folyamat közbeni beavatkozásra, időt és energiát megtakarítva ezzel a felhasználónak.

Siló vagy síktározó, melyiket, mikor érdemes választani? Milyen tényezők befolyásolják az ideális megoldást?
Gyakran találkozunk ezzel a kérdéssel. Mindkét tárolási rendszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Általánosságban talán elmondható, hogy egy kisebb, induló gazdaságnak, főként ahol több termény tárolását kell megoldani, ez első pár évben, a növekedés fázisában kifizetődőbb a síktározó megépítése. Rugalmasabban kezelhető, szemben a siló tárolóval, azonban a ki- és betárolás munkaigényes, valamint a termék szellőztetése is nehézkesebb.

Bühler

Kisebb, induló gazdaságnak, főként ahol több termény tárolását kell megoldani, kifizetődőbb a síktározó megépítése – fotó: Bühler

Siló tároló esetében lényegesen ideálisabb körülmények alakíthatók ki a termény számára, kontrolált automatikus rendszer végzi a ki-betárolási folyamatot, valamint a szelőztetést. Siló tároló építését azoknak a gazdálkodóknak javasoljuk, akik egy-egy adott terményből 5-600 tonnás mennyiséget tárolnak.

A Bühler termék portfoliójában természetesen megtalálhatóak a minden igényt kielégítő siló tároló rendszerek, amelyek tervezésében és építésében is állunk az érdeklődők rendelkezésére.

Körkérdéssel minden héten jelentkezünk újabb aktuális témákkal. Figyeld az Agroinform híreit!

Az Agroinform.hu Piacterén több tízezer hirdetés között válogathatsz, köztük a terménykezelés gépeit is megtalálod. Ha pedig hirdetést adsz fel, ne feledd, hogy részt veszel legújabb nyereményjátékunkban!

A Fórum rovatban a többi gazdával vitathatod meg kérdéseidet és tapasztalataidat rengeteg agrártémában.