Dr. Szabó Péter, a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztésért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta kérdésünkre, hogy a gazdaság méretei azt is lehetővé teszik, hogy mielőtt termesztésbe állítanak egy fajtát, kísérleti programjuk keretében győződjenek meg arról, hogy megéri-e azt a fajtát választani.

„A Kyudo repcehibrid évjárati stabilitása kiemelkedő, a kísérleti körülmények közötti 5 tonnás termést már egy nagyüzemi táblán is megközelítőleg hozni tudta. De 4 tonna körüli termésátlagra szinte bármilyen körülmények között képes.”

Dr. Szabó Péter, a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztésért felelős vezérigazgató-helyettese – Fotó: Marton Genetics

A cég Szerencs térségében egy 70 kilométeres átmérőjű körben gazdálkodik 5000 hektáron. A szerencsi térségben főként réti, kötött, nehezen művelhető talajok vannak, a taktaharkányi területen találhatóak a legjobb csernozjom talajok, itt érik el a legnagyobb terméshozamokat. Abaújszántó környékén, mely már a Zemplén lábánál található, barna erdőtalajokon gazdálkodnak.

A cégnek jelentős állatállománya van: hús- és tejhasznú szarvasmarhatartással foglalkoznak, de jelentős a tojóállományt is, mellyel országos szinten az ország legnagyobb tojástermelő gazdaságai között tartják nyilván. Az 1200 kocás sertésállomány az alapja a hízósertéstartásnak. A húst az abaújszántói húsüzemben dolgozzák fel és értékesítik.

repceültetvény

Az országos kísérleti termesztés eredménye az átlagosan 4,59 tonna hektáronkénti termés a Kyudo hibriddel – Fotó: Marton Genetics

Az állatállomány miatt a cég elsősorban takarmány-előállítással foglalkozik, de az ideális vetésforgó miatt nélkülözhetetlenek az olajnövények termesztésbe állítása is, repcével mintegy 350 hektáron foglalkoznak, napraforgóval pedig 350-400 hektáron.

„Mindent megadunk a repcének, intenzíven gazdálkodunk, igaz ez a növényvédelemre és a tápanyagellátásra is. Vetőmagból is a legjobbat választjuk, így került be a fajtasorba a Kyudo is, ami 2 év kísérleti parcella után 3 éve már a nagyüzemi termesztésben van.”

Évente 30-40 fajtával kísérleteznek, és a Kyodu a termőképessége alapján mindig az élmezőnyben végzett. A Marton Genetics-nél Antal Dániel, területi képviselővel tartja a cég a kapcsolatot, így mindig a legújabb információk birtokában van arról, hogy melyik új hibridet érdemes kipróbálni, figyelembe véve a termőhelyi adottságokat.

Ami miatt érdemes a Kyudo mellett dönteni:

  • Terméspotenciálja magas, nagy hozamokat lehet elérni. Az országos kísérleti termesztés eredménye az átlagosan 4,59 tonna hektáronkénti termés.
  • Évjárati stabilitása kiemelkedő, „gyengébb” terméshozam esetén sem kell csalódni benne, 4 tonnát akkor is hozza, ha az időjárás nem alakult a legkedvezőbben.
  • Télállósága is kiváló: 5 éve ismerik a fajtát, ez alatt voltak már hidegebb telek is, amelyet az állomány jól vészelt át.
  • A Kyudo repcehibrid robosztus felépítésű növény, nem nő túl magasra, így dőlésre sem hajlamos.
  • Szempergési hajlama alacsony szintű.

repce

A Kyudo repce évjárati stabilitása kiemelkedő – Fotó: Marton Genetics

„Ami óriási kihívást okoz: az időjárás és a növényvédelem”

Mint ahogyan minden mezőgazdasági kultúra, a repce is kéthetes lemaradásban van az utóbbi évek leghűvösebb áprilisa miatt. A tavalyihoz képest azonban jobban alakult a repce szempontjából az időjárás, hiszen most májusban óriási mennyiségű csapadék hullott, ami jót tett az állománynak, a júniusi kánikula viszont a csúszás behozásában segített valamelyest.

Vizuálisan nagyon biztató az állomány, néhány napon belül kezdhetjük a deszikkálást. Tavaly fordított volt a helyzet, májusban még szárazság volt, és júniusban, a betakarítás előtti hetekben ázott meg az állomány. A termésmennyiséget érdemben viszont nem befolyásolta."

A neonikotinoid hatóanyag-tartalmú csávázószerek forgalomból való kivonása miatt a repce növényvédelme nagyobb odafigyelést igényel az elején. Korábban a felhasználó számára jelentős biztonságot adott az, hogy a csávázószer egészen fejlett koráig megvédte a károsítóktól a repcét. A ma alkalmazott szerek sajnos rövidebb ideig hatnak, a recebolha elleni védekezést viszonylag korán meg kell kezdeni.

Több évtizedes kapcsolat a Marton Genetics cégcsoporttal

A cég kapcsolata a Marton Genetics-szel évtizedekkel ezelőtt kezdődött, elsősorban a kalászos-termesztés vonatkozásában. Jelenleg 400 hektáron termesztenek vetőmagbúzát és mintegy 1600 hektáron takarmánybúzát, tritikálét és őszi árpát. Több búzafajtának a szaporítógazdaságaként működik a cég, mára a térség meghatározó vetőmag-előállítói lettek. A legújabb fajtákat állítják be termesztésbe, mint például az Mv Nádor és az Mv Ménrót.

"Mind a több évtizedes tapasztalat, mind pedig a legújabban termesztésbe vont fajták kapcsán azt mondhatom, hogy a Marton Genetics ideális partner. 5000 hektár már akkora terület, hogy csak a kipróbált, legjobb terméspotenciállal rendelkező, stabil hibrideket lehet alkalmazni ahhoz, hogy a mezőgazdasági termelés kifizetődő legyen. A Marton Genetics minden információt rendelkezésre bocsát ahhoz, hogy ne maradjanak kérdések a megfelelő fajták kiválasztása során."