Mottó: sikereinket nagyban meghatározza, mennyire tudunk alkalmazkodni környezetünk változásaihoz.

Nemesítőink Európa-szerte azon dolgoznak, hogy a repcetermesztés biztonságának és jövedelmezőségének javításán túl megfeleljenek azoknak a legújabb elvárásoknak is, amelyek részben a szigorodó EU-szabályozásból, részben az egyre kevésbé kiszámítható, szélsőséges időjárásból, részben pedig a károsítók jelentőségének változásából adódnak.

repce sárga virága

A hazai termesztésben egyre nagyobb feladatot jelent a terméskieséssel és olajtartalom-csökkenéssel is fenyegető tarlórépa-sárgaság vírus (TuYV) elleni védekezés. A vírusvektorok elleni védelem lehetőségei szűkülnek, így a növényvédelem és a nemesítés eredményeinek együttes használata jelenthet megoldást. Ezért a portfóliónkban már megtalálható TuYV rezisztens DK EXCITED mellett az idén debütáló 4 új hibridünkből 3 is rendelkezik ezen rezisztenciát hordozó génekkel, ami lehetővé teszi a biztonságosabb termesztést.

A Bayer repcék leendő zászlóshajója a DK EXBURY

A TuYV rezisztencia mellett az eddigi legnagyobb terméspotenciált is magában hordozza ezen új genetika. Termésvédelmét pedig – a már említett kiemelkedő kipergés-ellenállósága mellett – kiváló télállóságával és stabil szárával teszi teljessé. Bátran ajánljuk kipróbálásra a repcét intenzíven termesztőknek.

A virágzási és érési idő a kártevők elleni védekezés és a betakarítási munkák szervezésének szempontjából is fontos. A korai virágzás és betakarítás híveinek is érkezik újdonság a DEKALB portfólióba. A már-már régi motorosnak számító, de koraiságban etalonnak tekinthető DK EXPRESSION mellé szegődik a DK EXPECTATION. Ezen új, korai hibridünk azon kívül, hogy termőképességben is meghaladja elődjét, jobb télállósággal és megdőlés-ellenállósággal is rendelkezik. TuYV rezisztenciájának köszönhetően pedig megfelel a legújabb elvárásoknak is.

Eltérő virágzású repce hibridek

Eltérő virágzású hibridek – fotó: Bayer

A gyökérgolyva hazai termőterületeinknek eddig csak néhány részén jelent meg, ám aki érintett ebben, jól tudja, milyen jelentőséggel bír a betegséggel szembeni ellenállóság. A DK PLACID a nevezéktanán kívül is rendelkezik különlegességekkel: ez az első hibrid a portfóliónkban, amely a gyökérgolyvával és a tarlórépa-sárgaság vírusával (TuYV) szemben is ellenálló. Golyva fertőzés esetén mázsákkal többet teremhet a nem rezisztens hibridekhez képest, és normál körülmények között is a DK EXCEPTION szintjén képes teremni.

A Clearfield® gyomirtási technológiát preferálók számára is hozott újdonságot a nemesítési munka. Ez a DK IMOVE CL – kiváló télállóság után nagyon gyors tavaszi újraindulást követő korai virágzással rendelkezik, mégsem megy ez a „sietség” a termés rovására, ugyanis ez az eddigi legnagyobb terméspotenciálú CL hibridünk. Mindehhez a betakarítást megkönnyítő viszonylag kompakt méret és nagyon stabil szár társul.

Portfóliónk a gyakorlatban már jól ismert és kedvelt része az új hibridekkel kiegészítve széles választási lehetőséget jelent. Területi képviselőink segítenek abban, hogy – a termőhelytől és termesztési technológiától függően – mindenki megtalálja a megfelelő hibridet a jövedelmező repcetermesztéshez.

Próbálja ki újdonságainkat és legyen sikeres Ön is a DEKALB repcékkel!

Tekintse meg prémium repce vetőmag ajánlatunkat:

További információért látogasson el weboldalunkra!

Szalai Ferenc
Fejlesztőmérnök
Bayer Crop Science