A wur.nl/en hírportál egy érdekes fejtegetést közöl a fotoszintézis holland tudósok által történő, újszerű hasznosítási lehetőségéről. A nemzetközi kutatók csoportja abból indul ki, hogy a Föld 2050-ig 10 milliárd főre szaporodó népessége számára a jelenleginél 20-25 százalékkal több élelmiszert kell évente előállítani, ami a jelenlegi módszerekkel szinte lehetetlennek tűnik.

búza

A növények a szén-dioxidot és a vizet a napfény segítségével a további fejlődés alapját képező cukorrá alakítják át – fotó: pixabay.com

Az egyik legkönnyebben megvalósítható megoldást a növényi fotoszintézis hatékonyságának fokozása jelentheti.

A fotoszintézis okozati összefüggéseit – amelynek során a növények a szén-dioxidot és a vizet a napfény segítségével a további fejlődés alapját képező cukorrá alakítják át – eddig még a világ kutatóinak sok évtizede erőfeszítései ellenére sem sikerült teljes egészében megfejteni.

Annyit azonban tudni lehet, hogy a növények a folyamatban részt vevő napenergiának csak egy kis részét hasznosítják.


A fotoszintézis önmagában is egy csodálatos és egyedülálló jelenség, és hatékonyságának fokozása még nagyobb „csodát" eredményezhet, és az évente előállítható növényi termésmennyiség lényeges növelését teheti lehetővé.

A Wageningenben, nemzetközi összefogással létrehozott, új Fotoszintézis Intézet célja e titokzatos folyamat teljesebb feltárása és az élelmiszertermelés szolgálatába állítása. Az új intézet személyi állománya és felszereltsége azonban garanciát jelent arra, hogy ezt a feladatot – egy teljesen új, fotoszintézisre alapított tudomány létrehozásával – sikerül megoldani.