A mikrobiális tarlókezelés, azaz a CELL®-ezés a talajba kerülő, a természetes körülmények között képződő, a sokszor nagy mennyiségű növényi maradvány lebontását teszi intenzívebbé és gyorsabbá.

tarlóbontás

A CELL® egy biokontroll hatású, egy intenzív és irányított cellulózbontáshoz szükséges, és a folyamat megnövekedett nitrogén igényét biztosítani képes speciális, télen is aktív, N-fixáló törzset tartalmaz.

CELL® CÉLJA

A kukorica a vegetáció végén olyan állapotban „adja át” a területet a következő növénynek, hogy annak termesztését ne hátráltassa, hanem támogassa.

1. Gyors és irányított CELLULÓZBONTÁS.
2. Folyamatos BIOKONTROLL hatás.
3. Talajszerkezet-javítás, ASZÁLYTŰRŐ képesség.
4. Szerves TÁPANYAGSZOLGÁLTATÁS

A termesztés-technológia záró elemei tehát a megfelelő minőségben elvégzett tarlóhántás, elmunkálás és cellulózbontás kell legyenek.

Miért van szükség minderre?

1.  A nagy mennyiségű növényi maradvány értékes tápelemeket tartalmaz, amelyek ráadásul szerves formában vannak.

2.  A növényi maradványok elbontásában a talaj élővilága (makro-, mezo- és mikrofauna) együttesen vesz részt. Ennek hatásfoka és minősége javítható, ha a szárat a bedolgozás előtt egyenletesen apró méretűre aprítjuk, és CELL® -el lekezeljük.

tarlóbontás

A CELL® hatására a kukorica szármaradványai nagyobb mértékben bomlottak el, mint a nem kezelt területen (Újcsanálos, 2019.)

3.  Ha a CELL® cellulózbontóval gyorsan csökkentjük a kukoricaszár mennyiségét a talajban, akkor kisebb lesz a rajtuk megtalálható növényi kórokozók élettere és áttelelési esélye és a jövőben segítséget nyújt majd a különböző penészgombák (Fusarium sp., Aspergillus sp.) kártételének mérsékléséhez.

4.  A CELL® cellulózbontóval történő szármaradványok bontásából származó tápelemek hozzájárulnak a következő kultúra tápanyaggal való ellátásához, ami a jövőben lehetővé teszi majd a kiadott műtrágyaadagok csökkentését.

 

szármaradvány

Felhasználási javaslat:

A CELL® cellulózbontó oltóanyagot (1 l/ha) közvetlenül az egyenletes apróságúra felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba kell dolgozni. Mivel a készítményben található törzsek enzimjei azok külső falához tapadnak, ezért törekedni kell a minél jobb permetléborításra. Ha kijuttató szerkezettel (BactoFil T-Jet) végezzük a munkát, akkor minimum 60 liter/ha lémennyiséggel dolgozzunk. A munkára legalkalmasabb eszközök a tárcsa, a kultivátor és a grubber, amelyek a hatékony lebontást elősegítően egyenletesen keverik be a növényi maradványokat a talajba.

Kedvező csomagajánlatainkért

CELL® + TrichoMax, CELL® + Amalgerol

és szakmai kérdésekben keressék bizalommal területi kollégáinkat.
www.agrobio.hu

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.