„Nagyon hiányzik már a nitrogén" – állapítjuk meg, bölcsen. Pedig más tápanyag is „elfogyhatott" a növények alól.

A nitrogén biztos kevés!

A sok csapadék és a relatíve kevés nitrogénhasználat már hónapok óta nitrogénhiányt eredményezett az őszi vetésű növényeknél. Ahogy rá lehet menni a talajokra, nitrogén-fejtrágyát ki kell juttatni. Aztán hogy elég lesz-e, amit kapnak a növények, és „beosztják" a keveset, majd eldől az aratáskor. Egy-egy jó lombtrágya azonban „olcsó" megoldás, és a hasznosulása is „szinte tökéletes".

búza N-hiány

Egyre több helyen látható, hogy sárgulnak az „idősebb" levelek, amelyek nitrogén-, kén- és gyakran magnéziumhiányt jeleznek – fotó: VulcanAgro Kft.

Kénre, magnéziumra és egy-egy mikroelemre is szüksége lenne

A sárgulást, az elszíneződött leveleket a kén, a magnézium, a kálium és egy-egy mikroelem hiánya is kiváltja. Vagyis, a nitrogén mellett a lehető leggyorsabban legalább a ként és a magnéziumot pótoljuk. Ezt szakszerűen egy nagyobb dózisú kénes nitrogén fejtrágyával és összetett hatóanyagú lombtrágyával tehetjük meg.

repce

A „szivárványos" repcék, a tápanyagok (nitrogén, foszfor, kálium, kén stb.) egyre súlyosabb hiányával küzdenek – fotó: VulcanAgro Kft.

Hogy néz ki ez, ha megmérjük?

Egy télen szedett levélminta már sokat tud segíteni abban, hogy mi legyen a tavaszi tápanyagpótlás. A megszokott nitrogén-fejtrágyázásnál javasolt ként, de akár káliumot és magnéziumot is tenni a permetezőbe. Ebben az esetben pedig a meszes talaj által kiváltott réz-, cinkhiányt egy mikroelemekkel dúsított magnézium-lombtrágyával tudjuk csökkenteni.

Tápanyag

Repce (Fejér megye)

Megfelelő értéktartomány

Nitrogén (Kjeldahl)
[m/m% légsz. a.]

2,36 4-6

Foszfor
[m/m% légsz. a.]*

0,28

0,3–0,6

Kálium
[m/m% légsz. a.]*

1,25

2,5–4

Kalcium
[m/m% légsz. a.]*

1,52

2–4

Magnézium
[m/m% légsz. a.]*

0,11

0,5–1,0

Kén
[m/m% légsz. a.]*

0,29

0,4–1,0

Bór
[mg/kg légsz. a.]

22

25–60

Réz
[mg/kg légsz. a.]

2,6

10–20

Vas
[mg/kg légsz. a.]

206

200–400

Mangán
[mg/kg légsz. a.]

72,0

75–150

Cink
[mg/kg légsz. a.]

13,1

25–60

Molibdén
[mg/kg légsz. a.]

1,1

1-–5

Klorid
[mg/kg légsz. a.]

1563

5 000 felett

* Akkreditált mérésből számított érték. A sárgával jelölt tápanyagok alacsony értéket mutatnak – forrás: VulcanAgro Kft.

Segítenek a KompleX hatóanyag-tartalmú lombtrágyák

A Vulcan KompleX lombtrágyák NPK hatóanyag-tartalmú termékek, amelyek magnéziumot, ként és mikroelemeket is tartalmaznak. Évek óta mérjük a növényi levelek tápanyagait, és ezek alapján állítottuk össze ezt a komplex termékcsaládot. Azt a tápanyaghiányt, amit késő ősszel látunk a repcéknél, azt januárban az árpáknál és februárra a búzáknál is megfigyelhetjük. Ezért nagyon hasznos olyan lombtrágyát használni, mint a Vulcan (kalászos vagy repce) KompleX, amelyből 11-féle tápanyagot is hasznosítani tud a növény!

2023-ban is alacsony árakkal és akciós csomagokkal segítjük az Önök termelését.

VulcanAgro Kft.

info@vulcanagro.hu
www.vulcanagro.hu

VulcanAgro logó