Az EU Bizottság Termésfigyelő Ügynökségének (MARS) júliusi jelentése szerint, Európában a tavaszi vetésű (kukorica, szója és napraforgó) kultúrák ez évi termésprognózisait – a rendkívüli hőség és szárazság miatt – jelentősen lefelé kellett módosítani, különösen a csapadékszegény körzetekben – írja az agrarheute.com hírportál.

kukorica

Nagy lesz a terméskiesés a kukoricánál – fotó: pixabay.com

Jelentős a visszaesés

A kalászos-gabona vetésterületek nagy részén a szárazság, a korábbi érés folytán, valamivel kevésbé befolyásolta a termést, de így is jelentősen visszavetette azt a régebb óta csapadékhiányban szenvedő körzetekben (Spanyolország nagy része, Dél-Franciaország, Közép- és Észak-Olaszország, Észak-Románia és Kelet-Magyarország).

A terméskiesések egyértelműen lecsökkentik az európai agrárexport lehetőségét

Ennél jóval nagyobb terméskiesés várhatóan az őszi betakarításnál (cukorrépa, burgonya és napraforgó), leginkább azonban a kukorica esetében fog bekövetkezni, ahol

a hektáronkénti termésátlag a kontinens egészére számítva az előző évi 7,85 tonnáról 7,25 tonnára csökken, ami 7,8 százalékkal alatta marad az előző öt év átlagának.

A kukoricánál súlyosbította a helyzetet az a tény, hogy a hőstressz és a szárazság több körzetben egybeesett a virágzással és a terméskötődéssel.

A fent vázolt terméskiesések egyértelműen lecsökkentik az európai agrárexport lehetőségét, amelynek végső eredménye azonban a legújabban biztatóan alakuló ukrán exporttól függ.

Aszálytérkép és friss hírek az aszályról: légy képben, hol, mekkora a baj!