A belvíz problémája Heves megye délkeleti részét érinti a legsúlyosabban, a Tisza vonalától több helyen megközelítve az M3-as autópályát. Ezeken a területeken jelenleg is másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben – írja a heol.hu.

A nagy esőzések, a hirtelen hóolvadás, a talajvíz szintjének emelkedése miatt azonban másutt is keletkezik belvíz. Ez pedig azért nem tud természetes úton elszivárogni, mert a talaj felső rétegének szabad pórusai már telítődtek. Az átlagnál jóval csapadékosabb ősz miatt a belvíz fokozott veszélye előre látható volt azokon a helyeken is, amelyek nem tartoznak a legrizikósabb régiókhoz.

Vámosgyörk határában több helyen is egybefüggő víztükör borítja a földeket. Péter Zoltán, a mezőgazdasági szövetkezet elnöke elmondta, hogy náluk felemás a helyzet. A községtől nyugatra elterülő szántók magasabban fekszenek, jobb minőségűek a földek, ott most foltokban mutatkozik belvíz. A keleti oldal viszont katasztrofális helyzetben van, mert mélyebb, ráadásul a Mátra csapadékát szállító patak is kiöntött. Jó félméteres víz borítja a vasút és a műút közti területet. Ez azonban nemcsak a természet számlájára írható.

kép

A vámosgyörki helyzet – fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– A patak zsilipjét a 2010-es nagy árvíz után lezárták – magyarázta Péter Zoltán. – Azóta sem foglalkoztak vele az illetékesek, az ár meg rendszeresen kiönt az amúgy is vizenyős földekre. A másik probléma az, hogy a szántókról a víz elvezetése nincs megoldva. Az árkokat, ahol vannak még, nem tartják tisztán, és sok helyen beszántották azokat. Visznek és Tarnaörs között például egy szakaszon keresztülfolyik a szántókról a víz az úttesten. Ez egyrészt nemtörődömség egyesek részéről, de van benne számítás is arra az esetre, amikor a földalapú támogatási kérelmet nyújtják be.

Szabó Tamás agronómus szerint ahol mégis van vízelvezető árok, nem ritkán illegális hulladéklerakó helynek használják azt.

A Kál környéki földeken több a víz, mint tavaly. Több csapadékot már nem bír el a talaj, hogy kár ne keletkezzen a vetésben. A túlzottan csapadékos időjárás mellett Morvai Zsolt gazdálkodó is az emberi hanyagságot jelölte meg az okok közt.