A kritikus növénytáplálkozási szakaszok és a növényvédelmi kezelésekbe illesztett levéltrágya technológia:

1. A kora tavaszi indulás alkalmával attól függően, milyen telünk volt, fontos minél előbb „kikapcsolni” a gyomokat, védekezni a rovarkártevők és gombák (regulátor) ellen. Mivel ebben az időszakban a talaj sokkal lassabban követi a levegőhőmérséklet emelkedését, tápanyaghiányos tüneteket produkálhat a repce, még ha a talaj rendelkezik is megfelelő tápanyag ellátottsággal. Ilyenkor szükséges pótolni a növény gyors indulásához nélkülözhetetlen makro (különösen a foszfor) és mikroelemeket. A PLANTAFOL 10-54-10 (NPK) 3-4 kg/ha dózisban jelentősen csökkenti a tápanyaghiányos tüneteket mindaddig, amíg a talajból is képes lesz a növény felvenni a tápanyagot.

Érdemes minél előbb feltölteni növényeink káliumraktárait is, mert így ellenállóbbak lesznek a kora tavaszi fagyokkal szemben. A PLANTAFOL 20-20-20 kiegyenlített NPK hatóanyagai segítségével kiválóan alkalmas ezen időszakban a repce számára nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosítani.

A Brexil Mix (1-2 kg/ha) remekül képes kiegészíteni a regulátor mellékhatással bíró vegyületek (triazolok) hatásait. A Brexil Mix és a regulátor hatására erősebb, kiterjedtebb gyökértömeg fejlődik. Ebben a gyökérzetben nagyobb mennyiségű citokinin képes képződni, ami több oldalhajtás fejlődését indukálja. Az erősebb, fejlettebb gyökérzet fokozottabb aszálytűrést biztosít a repcének. A technológia remekül beépíthető a repceszár-ormányos, repcefénybogár és a gyomok ellen irányuló első tavaszi növényvédelmi kezelésekbe.

2. A repce magszárba indulásától (zöldbimbós állapot) a teljes virágzásig kiemelt fontosságú a virágbimbók épségének megőrzése, többek között a repce- fénybogár el leni küzdelem. A rovarkártevők elleni védelem közben is lehetőségünk adódik a kultúrnövény levélen keresztüli táplálására. A kijuttatott fejtrágya hatása csapadék hiányában hosszú ideig várathat magára, viszont a repcének ebben az intenzív növekedési stádiumban a vegetatív szervek fejlődéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű nitrogén jelenléte.

Levéltrágyával természetesen nem tudjuk teljes egészében pótolni a növény tápanyagszükségletét, de az ilyen csapadékszegény, kritikus növénytáplálkozási időszakon átsegíthetjük a kúltúrát a várva várt eső megérkeztéig. Ilyen esetben a PLANTAFOL 30-10-10 NPK levéltrágya (3-4 kg/ha) magas nitrogén és a virágszervek képződéséhez fontos foszfortartalmának köszönhetően kiváló alternatívát nyújt. Kiemelt fontosságú a tavasszal fellépő, a repcét igencsak károsító fagyhatás elleni védekezés. Télen a megfelelően fejlett állomány fagytűrése igen nagy. A repce a tavaszi vegetáció megindulását követően válik érzékennyé a mínuszokra. A túlzott mennyiségű nitrogén fejtrágya kijuttatása egyes Tavaszi tápanyaghiány, vontatott fejlődés Fagyhatás időjárási körülmények között veszélyes lehet, mert a fellazult növényi szövetekben a fagyhatás nagyobb károkat képes okozni.

A közeledő fagyokat a meteorológia nagy pontossággal képes előre jelezni. Ilyenkor már megelőző jelleggel, a lehűlés előtt 1-2 nappal elvégzett MEGAFOL-os kezelés (3 L/ha), nagymértékű hideg és fagytűrést biztosíthat a repce számára! Ha nem preventíven védekeztünk, ajánlatos a hidegstressz után minél előbb MEGAFOL-lal permetezni az állományt, hogy gyorsabban kilábaljon a stresszből és kevesebb legyen a terméskiesésünk.

A repce köztudottan bórigényes növény. Ez az időszak kiváló alkalmat nyújt a növény megnövekedett bórigényét kielégítő BOROPLUS bórtartalmú levéltrágya (1L/ha) kijuttatására. A BOROPLUS használatával kifejezetten jobb termékenyülés, kötődés és oldalhajtás növekedés érhető el. A Megafol, Boroplus, Plantafol itt is remekül illeszthető a növényvédelmi technológiába, jól keverhető a gomba- és rovarölőszerekkel.

3. A különböző fenostádiumok nem mindig különíthetőek el élesen egymástól, olykor egy-egy állapot lényegesen rövidebb (például korán kitavaszodik, tartós magas hőmérséklet hatására gyorsan magszárba indul a repce). A virágzás sem egy csapásra megy végbe, különböző kártevők más-más virágzási százalék és hőmérsékleti érténél kezdik károsító tevékenységüket. A virágzás elején szükséges védekezni a becőkárosító gombás betegségek ellen, virágzás, becőképződés stádiumában a repcefénybogár-lárvák és a repcebecő-ormányos, repcebecő-gubacsszúnyog ellen. Ezen permetezések is kiváló alkalmat adnak arra, hogy utoljára tegyünk valamit a magas hozamok elérése érdekében.

A repce a napraforgóhoz hasonlóan jelentős kén igénnyel rendelkezik. Ezt gyökéren és levélen keresztül is lehetőségünk van pótolni. A Brassica fajokra jellemző a magas glükozinolát-tartalom. A glükozinolátok, többek között szulfát-formájú tárolására alkalmasak, így a növény ezekből képes biztosítani az anyagcsere folyamataihoz szükséges ként. A 00-repcék elterjedésével jelentős mértékben csökkent a növényekben a glükozinolát-tartalom, így ezen fajták lényegesen érzékenyebben reagálnák a kénhiányra, mint a régebbi fajták. Levélen keresztüli kénutánpótlás esetén többnyire szulfid formájú ként használunk. A szulfid tartalmú lombtrágyák hatékonysága nagyon sok tényezőtől függ (a lombtrágya minősége, klimatikus tényezők, permetlé minősége stb.) Ennek az a jelentősége, hogy a növények a felvett kénből hosszú, energiaigényes biokémiai folyamat útján először metionint és ciszteint szintetizálnak, amiből a zsírsavszintézis során olaj képződik.

Hatékony megoldást kínál kénutánpótlás tekintetében a növényi aminosav tartalmú MEGAFOL biostimulátor. A MEGAFOL-t kipermetezve (2-3 L/ha), kész kéntartalmú növényi aminosavakkal (metionin, cisztein) tudjuk táplálni a növényt, ezzel jelentős energiát takarítva meg számára. Tehát a virágzás kezdetétől a becőképződés időszakán át, remekül technológiába illeszthetőek mind a Megafol, mind a Boroplus és Plantafol készítmények, melyekkel jelentősen csökkenthetjük termésveszteségeinket, növelhetjük hozamainkat.

A repce esetleges gyomirtószer érzékenysége és a stresszhatás kezelése

A szermaradvány okozta tünetek:


A különböző herbicidek lebomlási ideje csak normál időjárási, talajállapot és talajművelési körülmények között helytállóak. Azonban extrém száraz körülmények, valamint a terjedőben lévő forgatás nélküli, víztakarékos művelési módok lassíthatják egyes anyagok degradációját és éreztethetik negatív hatásukat az utóveteményben. Csapadékban szerény nyarak (2012) után a kalászosok gyomirtószer maradványai visszanyúlhatnak a repcébe. A tünetek észlelésekor érdemes közbeavatkozni, enyhíteni a stresszhatást, hiszen ilyen esetben is vontatottan, lassan fejlődnek növényeink.

A preemergens gyomirtási technológia tökéletes működéséhez nem mindig tudjuk biztosítani az optimális feltételeket (helyzeti szelektivitás, aprómorzsás talajfelszín) és a szükséges csapadék Magszárba indult repce túlzott nitrogén felvétele és a fagyhatás együttes eredménye elmaradhat vagy túl sok is jöhet. Az utóbbi esetben szinte biztos, hogy számíthatunk perzselési tünetekre, amik kedvezőtlenül befolyásolhatják a repce áttelelésének sikerességét, gyors tavaszi indulását. Az ilyen típusú tünetek kezelésében a MEGAFOL (3L/ha) kiemelt jelentőségű, mivel segíti a növényt kilábalni a gyomirtószer okozta stresszből, hozzájárulva ezzel a repce robbanásszerű indulásához.

A posztemergens technológia az őszi korai és rendes tavaszi poszt kezelésekből áll. A terület gyomflórája, illetve a pre kezelés sikeressége határozhatja meg a poszt kezelés idejét.

A tavaszi gyomirtás alkalmával általában magasabb dózist kell használnunk a fejlettebb gyomok miatt, valamint a hormontartalmú készítmények permetezése bizonyos hőmérséklet felett (kijuttatás előtt-után közvetlen csapadék, fagy ne legyen) ideális. A magasabb dózis és a nem megfelelő környezeti feltételek (általában hideghatás) a tavaszi kezelés alkalmával is fontossá teszik a MEGAFOL (1-2 L/ha herbiciddel együtt) használatát a perzselés elkerülése, enyhítése érdekében. Ha már megtörtént a baj, célszerű minél előbb MEGAFOL-os kezelést (3L/ha) alkalmazni a területen, hiszen az effajta stresszhatásokat csak rendkívül energiaigényes folyamatok révén, hosszú idő alatt lenne képes a növény kiheverni. Ez pedig terméskieséshez vezethet.

Bármely növény az ellene irányuló stresszekre válaszreakcióval reagál. A válaszreakció mindig a negatív hatások kivédésére irányul. Ilyenkor a növényben megváltoznak az anyagcserefolyamatok, melyeket különböző, meghatározott gének irányítanak. A Megafol hatóanyagai e gének működését teszik aktívabbá, így a növény sokkal gyorsabban, sokkal hatékonyabban tud fellépni a negatív hatásokkal szemben. Az eredmény pedig mérhetően kisebb termésveszteség, magasabb minőség.

Bővebben a Malagrow Kft. honlapján >>>