Legújabb körkérdésünkben a repce őszi növényvédelmével kapcsolatos javaslatokat gyűjtöttük össze. A cégek szakértőinek a következő kérdést tettük fel:

Milyen növényvédelmi technológiát ajánl a repce őszi növényvédelmére, beleértve a gyomirtást is? A javasolt technológiában milyen konkrét növényvédő szer használatát javasolja? Melyek a technológia kulcselemei (feltétel, időzítés, kombináció, stb.)?

Dr. Ádámszki Tamás, fejlesztőmérnök, BASF Agrodivízió Magyarország

Az 2019-es év időjárása sem volt tökéletes az őszi káposztarepce vetéséhez, hosszú száraz meleg időszakban kellett a vetési munkálatokat elvégezni. Sok helyen a mag akár egy hónapig is elfeküdt a talajban, mielőtt megindult volna a csírázás. Kulcsfontosságú volt az idei őszön is a nedvesség megtartása a talajban. Azokon a területeken, ahol a repce kikelt, ott előbb-utóbb a gyomnövények is megjelentek. Ilyen körülmények között mutatkozik meg igazán a Clearfield technológia előnye. Ez két fő elemből tevődik össze, a Clearfield repce hibridből és a Cleratop gyomirtó szerből.

repce

Azokon a területeken, ahol a repce kikelt, ott előbb-utóbb a gyomnövények is megjelentek – fotó: BASF

Az elmúlt években egyre újabb és újabb imidazolinon toleráns hibridek jelentek meg a piacon, és folyamatosan bővül a választék (ezek a CL hibridek már meghaladják üzemi szinten akár a 4,9 tonnás termésátlagot). Ahhoz, hogy ez a genetikai potenciál érvényesülhessen, az egyik legfontosabb kritérium az állomány gyommenetesen tartása.

A legfontosabbak az ősszel csírázó T1 és T2-es gyomnövények (pásztortáska, ebszikfű, zsombor, pipacs, tyúkhúr stb.) és különösen az idei évhez hasonló hosszú, meleg őszökön a melegkedvelő T4 -es gyomok (libatop-, disznóparéj-, szerbtövis-, keserűfű fajok, selyemmályva, stb). E mellett meg kell küzdeni az árvakelésű gabonafélékkel is.

A gyomirtásra tulajdonképpen azért van szükségünk, hogy kikapcsoljuk a repceállomány és a gyomok közötti versengést a fényért, tápanyagért és olykor a nedvességért, ezáltal elősegítve az erőteljes állomány kifejlődését és kellő térfoglalását mind ősszel, mind tavasszal.

Ezen gyomok ellen ad teljes megoldást a Clearfield technológia, amely csapadéktól függetlenül is biztosan kifejti a hatását. A technológia azon termelők számára javasolt, akik magas termésszintet céloznak meg, és kockázatmentes, biztos gyomirtást szeretnének. A Clearfield technológia előnye, hogy a hagyományos repce gyomok mellett a melegigényes gyomokat is sikeresen visszaszoríthatjuk, és a már kikelt gabona árvakelések ellen is eredményesen védekezhetünk.

BASF

A kép bal oldalán a Cleratop® + Dash® HC kombinációjával kezelt terület látszik, jobbra a széltippannal és búza-árvakeléssel erősen fertőzött kontrollterület – fotó: BASF

A Clearfield gyomirtási technológia 2011 őszén vált elérhetővé a gazdálkodók számára. Az eltelt kilenc szezon alatt sok tapasztalatot, tanulságot szereztünk közösen. Elmondhatjuk, hogy a technológia sikeres, hiszen egy menetben tudunk védekezni a repcében előforduló egy- és kétszikű gyomnövények ellen a repce kelése után, anélkül, hogy lemondanánk a széles hatásspektrumról vagy a hosszú talajon keresztüli tartamhatásról. A technológia előnyei különösen az ideihez hasonló őszökön domborodnak ki.

Sáradi Krisztina, területi szakmérnök, FMC-Agro Hungary Kft.

A repce őszi növényvédelme során a fókusz egyértelműen a rovarvédelemre és a gyomirtásra irányul. A korai posztemergens gyomirtás elvégzésére egy új repcegyomirtót; a Gajus®-t ajánljuk, mely két hatóanyagával levélen és talajon keresztül is kifejti hatását. A nehezen irtható, problémás gyomok ellen pedig a már jól bevált Salsa® 75 DF jelent hatékony megoldást.

Rovarok elleni állománykezelésre a szélsőséges időjárási körülményeknek is ellenálló mikrokapszulázott Rapid® CS-t javasoljuk, mely 3-5 napig tart fent rovarölő hatást az állományunkban, így szabva gátat a folyamatosan betelepülő földibolháknak. A repcedarazsak károsító álhernyói fénykerülők, így az ellenük való védekezésre jó megoldást jelent a Cyren EC, mely gázosodó hatóanyagának köszönhetően eléri a rejtőzködő kártevőket is.

repcebolha

Repcebolha kártétel – fotó: FMC-Agro

A kezdeti időszakban jelen lévő károsítók nagy száma már önmagában is gazdasági kárral fenyeget. Azért, hogy a növényt minél gyorsabban átjuttassuk ezen a kritikus „védtelen” időszakon, javasoljuk a Komplex Kénesbór használatát, melyet a regulátorozással (Riza 250 EW) egy menetben érdemes ősszel kijuttatni.

kénes bór

Komplex Kénesbór őszi és tavaszi, valamint osztott kijuttatásának eredményei a termésnövekedésre – forrás: FMC-Agro

Csilek Attila, kereskedelmi koordinátor, KITE Zrt.

Az őszi időszakban a repce kezelésének elsődleges célja, hogy a növényállományunk télre kellő fejlettséggel rendelkezzen. Ennek alapfeltétele a 8-12 leveles állapot, kb. 30 cm-es karógyökérzet, valamint min. 1 cm-es gyökérnyak átmérő.

Az elmúlt évekre egyre inkább jellemző a száraz ősz, így megoldásként ajánljuk posztemergensen alkalmazható, 4 hatóanyagot tartalmazó és egymás hatását erősítő Salsa + Ikarus gyomirtószer-csomagot. Kiváló hatása van az évelő- és a nehezen írtható magról kelő kétszikűek ellen is (pl. pásztortáska, tyúkhúr).

KITE

A jó telelés alapfeltétele a 8-12 leveles állapot, a kb. 30 cm-es karógyökérzet, és a min. 1 cm-es gyökérnyakátmérő
– fotó: KITE Zrt.

Nagy számban károsít jelenleg a repcebolha és a repcedarázs álhernyója, melyek ellen a piretroid hatúanyagú Karis azonnali taglozó hatással bír. A repce 4-6 leveles fejlettségénél szükséges fungicides és regulátoros kezelés, melyre a metkonazol és mepiquat-klorid kombinációjú Caryx vagy a két azol hatóanyagot tartalmazó Protector gombaölő szereket ajánljuk. Ezek a repce hajtáscsúcs növekedésének gátlása mellett védelmet biztosítanak a kora tavaszi fóma fertőzés ellen is.

Fehér Tamás, növényvédelmi szakmérnök, terepszemle szakmai vezető, Kwizda Agro Hungary Kft.

Mivel a repce vetések lassan országosan is kisoroltak, az őszi posztemergens gyomirtási módok jöhetnek szóba a növényvédelemben. Cégünk ajánlatai közül a repce 2-3 leveles állapotára időzítsük a 1,5 l/ha Synero gyomirtót, amely kiváló levélherbicid hatással bír a már kikelt magról kelő kétszikűek ellen, azok 2-4 valódi leveles fejlettségénél. A Synero hosszú tartamhatású, csírázásgátló metazaklór hatóanyagot is tartalmaz, így a sorzáródásig gyommentesen biztosítja az őszi fejlődést.

Kwizda

A Synero a sorzáródásig biztosítja a gyommentességet a repceállományban – fotó: Kwizda

A magról kelő egyszikű széltippan is beletartozik a hatásspektrumába, sőt a kezelés után csírázó kalászos árvakelést is látványosan gyéríti, de a permetezés előtt kikelt egyszikűek ellen szelektív egyszikűirtót szükséges hozzá kombinálnunk. Erre a javaslatunk a Gramfix vagy a Select Super graminicid 0,6-1,0 l/ha dózisban. Száraz időszakban vagy fejlettebb árvakelés ellen mindig a magasabb dózist válasszuk. A gyomirtó kombinációhoz szükség szerint tartamhatású Gazelle Pro rovarölőt is adhatunk.

A fejlődő repcéinkben a téli vadkár elleni védekezésre is figyelmet kell fordítani. A speciális szaghatáson alapuló Forester vadriasztó sok segítséget nyújt a téli szarvaslegelés kártételének mérséklésében. Szegélykezeléssel 15 l/ha dózisban alkalmazható és 1-2 hetes tartamhatással tartja távol az őzeket és szarvasokat. Minden vadkáros gazdaságnak figyelmébe ajánljuk!

Horváth András, Boros Szilárd, Dr. Nagy Viktor, fejlesztőmérnökök, Syngenta Magyarország

A repce növényvédelmének első fontos eleme a csávázás, éppen ezért a Syngenta hibridek idén is kombinált csávázással kerülnek forgalomba. Újdonság az Integrál Pro csávázószer, amely az első biológiai csávázószer repcében, ami Bacillus amyloliquefaciens baktériumot tartalmaz, amely a növény gyökereivel lép kapcsolatba, védőgátat épít a gyökerek köré és megakadályozza a kórokozók fertőzését. Emellett a baktérium gomba antagonista anyagokat is termel, amelyek gátolják a spórák csírázását és a gombafonalak növekedését. A rovarok elleni védelemről a Lumiposa csávázószer gondoskodik a Syngenta hibrideken. Véd a repcebolha, a káposztalégy lárvája és a repcedarázs álhernyó kártétele ellen a kelést követő időszakban.

A repce megváltozott termesztési körülményei miatt – ma már sok helyen széles sortávra, alacsonyabb tőszámmal vetik – a repce gyomelnyomó képessége csekély, így feltétlen gyomszabályozást igényel. A Syngenta ajánlata a Brasan, vetés után kelés előtt. A Brasan hosszú tartamhatású készítmény hatássektrumába tartoznak a legfontosabb egy- és kétszikű gyomnövények, mint pl. a széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Kétszikűek közül az árvacsalánfélék, kamillafélék, tyúkhúr, veronika fajok, pásztortáska érzékenyek a Brasan-ra. Előnye, hogy kezdettől gyommentességet biztosít, melynek köszönhetően a repce zavartalanul, gyommentesen tud fejlődni.

Továbbá ősszel törekednünk kell arra, hogy repceállományunk megfelelő fejlettségben és kondícióban legyen a téli időszak kezdetére. Ez a gyakorlatban 8-10 leveles, tőlevélrózsás állapotot és legalább 9-10 mm-es gyökérnyaki átmérőt jelent. Ennek biztosításához nyújt segítséget a Syngenta Toprex nevű készítménye. A Toprex egy erős regulátor és egy hatékony gombaölő szer egyben.

Toprex

A Toprex egy erős regulátor és egy hatékony gombaölő szer egyben – fotó: Syngenta

A Toprex alkalmazásával megbízhatóan tudjuk a repce szik feletti szárrészét lerövidíteni. Lelassul a levelek hosszirányú növekedése, zömökebb, zöldebb, jobb télálló levelek fejlődnek, a tenyészőcsúcs a tőlevélrózsában védve lesz. A Toprex-ben található paklobutrazolt a repce gyökéren keresztül is fel tudja venni, ezért a 4-6 leveles fejlettségnél kijuttatott Toprex hosszú tartamhatással bír, mind száraz, mind nedves körülmények között biztosan hat. A Toprex difenokonazol hatóanyaga véd a korai fómás fertőzés ellen, megakadályozva a fóma fertőzést.

Előfordulhat, hogy az ősz meleg és hosszú, egy kezelés nem elég, a repce ismételt regulátort igényel. Mivel a Toprex egy vegetációban csak egy alkalommal használható, őszi megismételt kezelésre vagy a tavaszi védekezésre javasoljuk a Magnello gombaölő szerünket, mely difenokonazolt és tebukonazolt tartalmaz, ezért jó megoldás tavaszi gombaölőszeres/regulátoros kezelésre.

Ugyan a rovarölőszeres csávázás segíti a repcét a szikleveles - két leveles fejlettségnél, de később jelentkező kártevők ellen szükség lehet a lombkártevők elleni védekezésre. A Karate Zeon mikrokapszulázott piretroidja biztosan véd a betelepülő levélbolhák, levéltetvek, repcedarázs álhernyója ellen. Dózisa 0,15-0,2 l/ha, egy tenyészidőszakban kétszer alkalmazható, a kezelések között 10 napnak kell eltelnie.

Ha növényvédő szert keresel, használd az Agroinform.hu ingyenes Növényvédőszer-adatbázisát, ahol kultúrára és károsítóra is kereshetsz.

Az Agroinform.hu Piacterén több tízezer hirdetést találsz, köztük többféle inputanyagot, ha pedig hirdetést adsz fel, ne feledd, hogy részt veszel legújabb nyereményjátékunkban!

A Fórum rovatban pedig a többi gazdával vitathatod meg kérdéseidet és tapasztalataidat rengeteg agrártémában.