Békéscsaba egyik legjobb repcéje – RGT Jakuzzi

Országjáró repcearatási körutazásunk első állomása Békéscsaba volt, ahol az Agrofamily Kft. telephelyén Lőrincz József agronómus, a családi gazdaság egyik tulajdonosa fogadott minket.

"Közepes üzemméretünk vetésszerkezetét túlnyomó részben a két fő gabonanövényünk, a kukorica és a búza teszi ki 900-900 hektáros átlagos területtel. Nagyon jelentős számunkra továbbá az intenzívebb és igényesebb repce is, amelyből 2018-ban 370 hektárt vetettünk el." – nyilatkozta Lőrincz József"Az RAGT anyagait nem csak a repcéről ismerjük, hanem kukoricában is megelégedéssel használjuk hosszú évek óta."

A repce már a vetés idején nagy nehézségekkel indult nálunk Békés megyében, mert száraz őszünk volt és a talajelőkészítés sem volt egyszerű feladat. Lazítással, középmély-lazítással, illetve különböző rögtörő-eszközök bevetése mellett történő talajelőkészítés ellenére sem volt tökéletes a repce kelése – majd a telet követően végül is  a repcéink 90%-a megfelelő tőállománnyal rendelkeztek.

Újabb problémát okozott tavasszal, hogy április 27-éig nem kaptunk megfelelő mennyiségű csapadékot. Szárbahajtás után, szálban maradt a repce és oldalhajtások alig-alig képződtek. Az állomány magassága ekkor csak körülbelül az egy métert érte el.

Április 27-én fordulatot tett az időjárás és 300 mm eső – azaz fél évnyi csapadékmennyiség érte a növényeket kicsit több mint két hónap alatt. A repce virágzását is már ezek a zivataros, szeles, borús idők érték, ami azt jelenti, hogy a méhrajzás és a beporzás sem volt az igazi – így a termékenyülés sem sikerült tökéletesen.

A nagy esőzések a legtöbb kórokozót előhozták a repcében – probléma volt idén gyakorlatilag mindennel, amit csak a kórtankönyvek említenek. Így alakult, hogy a repce hozamaink idén jócskán elmaradtak a tervezett terméseredményeinktől.

Ebből a mezőnyből kiemelkedett a Jakuzzi, amely közel egy tonnát vert a más nemesítőházaktól vetett repcékre.

A Jakuzzi-t idén első alkalommal hoztuk be a termesztésbe – ugyan korábban is vetettük már RAGT repcét, mégpedig a Trezzort – most mégis örülök, hogy a Jakuzzi mellett döntöttünk és ilyen szépen, kiemelkedően bizonyított.

Az RAGT terleti képviselőjével évről-évre alaposan megvitatjuk, hogy mely területekre milyen fajtát vagy hibridet alkalmazzunk. Így történt tavaly ősszel is és megérte a szakmai tanácskozás!"

"Szeretünk Lőrincz József úrral szakmai konzultációkat folytatni, hiszen a nemesítési eredményekről és a fajtakísérletek eredményeiről is nagy érdeklődéssel hallgat minket a nyár végi nagy tanácskozásaink során. Ezen megbeszélések eredményeként döntöttünk úgy tavaly, hogy a kicsit extenzívebb Trezzor helyett a jobb adottságú területeken próbáljuk ki a Jakuzzit." – nyilatkozta Sík Imre, az RAGT VETŐMAG Kft. Dél-alföldi régióvezetője.

"Az első és legfontosabb kérdés, hogy milyen talajokon gazdálkodik az adott üzem, illetve, hogy mikor tervezi a betakarítást – árpa előtt, vagy után. Ennek megfelelően egy korábbi, vagy egy későbbi anyagot ajánlunk.

Az Agrofamily esetében itt Békéscsabán úgy láttuk, hogy vannak olyan területek, amelyeken kifejezetten sikeres lehet az új RAGT anyagok közül a Jakuzzi és sikerült bebizonyítani idén – a fejlesztőmérnökünk segítségével – hogy jó irányban halad a nemesítés, mert a Jakuzzi közel egy tonnával többet termett, ebben a repce számára kedvezőtlen évjáratban is. – Természetesen ehhez a sikerhez hozzájárult a Jakuzzinak szánt területek alapos kiválasztása és a pontos technológia, ami a jó gazda gondosságát dicséri." – tette hozzá Sík Imre.

Nézzük meg az Agrofamily területén forgatott élő videót:

Kihívások éve Baktalórántházán – az RAGT Manzzana-val!

Laskai Tamás baktalórántházi gazdálkodó életét is felborították az időjárás viszontagságai, ezért is fogadott minket "fél lábbal a kombájnban" a gabonaaratás kellős közepén.

"Ma már hiába tervezi meg a gazda, hogy mikor mit arat, ha az időjárás egy szempillantás alatt keresztbe húzza a számításainkat. Azt kell aratni, amit az idő megenged – és azt is azonnal. Jól jön ilyen körülmények között a szakmai segítségnyújtás – legyen szó bármilyen döntés meghozataláról az év során.

Szerencsére az RAGT területi képviselőjétől nagyon sok segítséget kapok és a barátságunk mellett olyan tanácsadóra is találtam, akinek érdemes megfogadni a javaslatait, ötleteit – akkor is, ha eleinte idegennek, vagy túl nagy újításnak tűnnek." – számolt be tapasztalatairól Laskai Tamás.

"Rádi Attila László RAGT területi képviselő javaslatára 3 éve próbáltuk ki először a Manzzana repcét, amely az eddigi tapasztalatok alapján rendkívül jól alkalmazkodik a mi területi adottságainkhoz. Két éve szintén Attila javaslatára – az aszályos körülmények enyhítésére – a forgatás nélküli talajművelés technológiájára is elkezdünk átállni. A repce-sikereinket nagy részben köszönhetem Rádi Attilának, hiszen ő ragaszkodott a Manzzana-hoz akkor is, amikor én legszívesebben a repcét teljes egészében kihagytam volna a vetésforgóból."

"A kiváló genetika és a talajkímélő technológia kettőse nagyon szépen bizonyított, ugyanis első évben 5 tonnás üzemi átlagot sikerült elérni a Manzzana-val."

"A tavaly szeptemberi vetés után egy kitett ősz-, majd még problémásabb tavasz következett. Mindezek ellenére szép repcét sikerült kinevelni, ami egyértelműen Laskai Tamás gondosságát dicséri." – vette át a szót Rádi Attila László.

"Tamás gazda szava járása, hogy a növénynek mindent meg kell adni! Ahogyan magunktól sem sajnálhatjuk a finom és tápláló falatokat, úgy a növénytől sem sajnálhatjuk az inputanyagokat – csak így termeszthetünk eredményesen repcét!"

Laskai Tamás gazdaságában Szemerits Balázs, az RAGT VETŐMAG Kft. fejlesztőmérnöke is bekapcsolódott a beszélgetésünkbe.

"A betakarítás időszaka a kedvencem a gazdálkodási évben, hiszen itt szembesülnek a termelők- és ezáltal mi is a munkánk eredményével. Örömmel látom az elégedett arcokat, hiszen a mi munkánk során komoly feladat megtalálni a sokezer fajtajelölt közül azt a genetikát vagy hibridet, amely a legígéretesebbnek bizonyul a hazai piacra.

Az idei évben nyolc hibriddel állunk a gazdálkodók rendelkezésére, amelyek közül a közép-korai Manzzana bizonyított a legjobban itt Baktalórántházán. A korai betakarítással előnyhöz juthatnak a gazdálkodók a terület előkészítésében. A Manzzana 3 és 5% közötti olajprémium elérésére képes a kereskedelmi forgalomhoz képest. Aki a bonifikációra, illetve az olajtartalomra termeszt, azok számára a Manzzana kiváló alternatíva lehet – ugyanakkor a terméseredménye is kiemelkedő, hiszen a 4-5 tonnás termésátlag elérhető vele.

Az RAGT repce-újdonságokat is kínál a gazdálkodók számára:

Az idei évben a Clearfield technológia híveinek ajánljuk a Nizza CL hibridünket – valamint az új Azurit hibridet is javasoljuk a termelők számára, amely tarlórépa-sárgaság vírus ellen rezisztens.

RAGT Bonanza – a stabilitás záloga!

"Ahány hely, annyi szokás" – tartja a mondás és így van ez a mezőgazdasággal is, hiszen az ország különböző pontjain eltérő talaj- és időjárási viszonyok között kel megtalálni a leginkább oda illő fajtát, hibridet.

Dunaújvárosban, a PENTELE Mezőgazdasági Zrt. területén Márkli János ügyvezető igazgató osztotta meg a tapasztalatait az RAGT Bonanza repcéjével kapcsolatosan.

Nézzük meg a helyszínen készített élő videót:

Létezik egy nemesítőháznak nagyobb kihívás repce-genetika tesztelésére, mint biotermesztésben kipróbálni?

Az RAGT VETŐMAG Kft. szakemberei nem rettentek el a Kisalföldi Mg. Zrt. terveitől, amikor 100 hektár ökológiai repcetermesztéshez kértek szakmai tanácsot – és vetőmag ajánlást. A siker pedig nem maradhatott el – mindezekhez 100 éves szakmai múlttal és a legmodernebb technológiai ajánlásokkal segítette a munkát az RAGT csapata.

A Kisalföldi Mg. Zrt. bio-repcetermesztési sikereit mára még nagyobb termesztésbe vont terület koronázza!

Látott már bio repcét 130 hektáron Magyarországon? – Az RAGT Trezzor ezt is tudja, nézzük meg a gazda véleményét a termésről!

"Egyáltalán nem kell meglepődni azon, hogy a Trezzor milyen jól bírja a biotermesztési technológiát" – nyilatkozta Szemerits Balázs, az RAGT VETŐMAG Kft. fejlesztőmérnöke.

"A Trezzor fómarezisztenciával rendelkezik, csakúgy, mint a többi RAGT repcehibrid – ami a piaci elvárások miatt is alapkövetelménynek számít a nemesítőházunknál.

A Kisalföld Mg. Zrt. esetében a biorepce a bébiétel-gyártáshoz szükséges alapanyagot szolgálja majd bio repceolaj formájában, ezért is fontos kiemelni a Trezzor plusz 3-5%-os olajprémium képességét, ami a minőségi paraméterekben is többletet jelenthet a termelő számára.

A Trezzor nem véletlenül lett az RAGT repcehibridek egyik zászlóshajója, hiszen nagyon változatos területi adottságok mellett bizonyított az ország különböző pontjain.

A Trezzor jó döntés lehet azok számára is, akik a 3 tonna alatti területeken gazdálkodnak – illetve azok számára is, akik intenzívebb technológia mellett termelnek – hiszen ez a hibrid mindenhol kiválóan megállja a helyét. – összegezte Szemerits Balázs az RAGT VETŐMAG Kft. országjáró repce-batakarító körút tanulságait.