Európa-szerte gazdatüntetésektől hangosak az utcák, mert bár különböző okok miatt, de mindenhol csökkentek a gazdálkodók bevételei. A labilisabb pénzügyi helyzetekben mindenkinek arra kell törekednie, hogy az elvetett vetőmagból biztos termés, biztos bevétel legyen. Fel kell készülni arra is, hogy ezt a tervet semmiféle környezeti, időjárási esemény ne húzza keresztbe. Mutatjuk, hogyan biztosíthatjuk be magunkat, hogyan csökkenthetjük a kockázatokat úgy, hogy a végén mindenképpen pozitív legyen a szaldó.

A bizonytalanság világában élünk, és az élet számtalan területe kívül esik az irányításunkon. Ez alól az agrárium sem kivétel, ahol világjárványok, és természeti katasztrófák veszélyeztetik a termést, ezzel a pénzügyi stabilitást. A jelenlegi helyzetben, amikor a magas infláció és többszörösére emelkedett inputanyagárak nehezítik a rentábilis gazdálkodást, érdemes az elérhető, felénk nyújtott biztonsági kapaszkodókat elfogadni.

növénytermesztés

Természeti katasztrófák veszélyeztetik a termést – fotó: Agrisk.hu

A vihar és fagykárok, aszályok, jég-, vagy a kártevők és betegségek nincsenek tekintettel a mezőgazdasági termelők bankszámláira és megtakarításaira. Akár a teljes termés is megsemmisülhet egy-egy ilyen káresemény során, amivel a gazdák és családjaik boldogulása, megélhetése kerülhet veszélybe.

A mezőgazdasági biztosítás kitűnő lehetőség az ilyen természeti csapások miatt elszenvedett veszteségek csökkentésére.

Van egy nagyon jó mondás, miszerint “a mezőgazdasági biztosítás mindaddig nem fontos, amíg nincs rá szükség”, és akkor már késő észbe kapni, amikor annak védelmét szeretnénk igénybe venni. Egy okos és gondos gazda tehát előre gondolkodik, és már szezon kezdetén, a vetések idején gondol arra, hogyan védheti meg magát és növényeit a természeti csapásoktól. Különösen fontos ez pl. azon termelők esetében, akik egy lábon állnak, akiknek a szántóföldi növénytermesztés adja a bevételük egészét vagy nagy részét.

A tavasz nemcsak a természet ébredésének, a mezőgazdasági munkák megkezdésének az ideje, de az idei növénybiztosítások megkötésének és megújításának időszaka is egyben.

Sok gazdában persze felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e erre költeni? Vagy: van-e erre keret a gazdaság költségvetésében?

A jelenlegi gazdasági környezetben az egészen biztosan nem jó válasz, ha valaki egyáltalán nem köt biztosítást, vagy csak minimális díjjal a legkisebb területet biztosítja, mert mindkét döntés hosszú távon garantáltan negatív pénzügyi következményekkel jár.

Jó hír a gazdálkodóknak, hogy a védelemért nem is kell olyan mélyen a zsebükbe nyúlni, hiszen a biztosítási díj esetén igényelhetnek állami támogatást is, ami akár a biztosítási díj 70%-át fedezheti. Díjtámogatott mezőgazdasági biztosításokat a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szervnél regisztrált mezőgazdasági termelő kaphat. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy az Egységes Kérelmedben az állami támogatásnál az "igen" lehetőséget kell megjelölni, így automatikusan, mindenféle pályázat vagy elbírálás nélkül megkapja az ügyfél a támogatást.

Több okból sem érdemes sokáig gondolkodni a biztosítás megkötésén, hiszen egyrészt ha az adott területen betelik a biztosító által meghatározott keret, nem kötnek több biztosítást.

Ültetvényesek figyelem!

Vészesen közeleg az első fontos határidő: március 15. Tavaszi fagyra csak eddig lehet biztosítást kötni, ezért hasznos mielőbb online kalkulációt végezni, és az Agrisk felületén azonnal megkötni a szerződést. Az is fontos, hogy meglegyen minél előbb minimálisan a jégbiztosításod, mielőtt fagy érné az ültetvényed. Ha nem lépsz időben, lefelezi a Kárenyhítés a juttatást.

Minél gyorsabban lépsz, annál jobban jársz. A biztosítás díja fix, ezért nem lesz olcsóbb, ha később kötöd, viszont drágább lehet és később fog védeni ugyanaz a biztosítás.

Számos lehetőség van arra, hogy jó áron tudjunk biztosítást kötni. Pénzt takaríthatunk meg a mezőgazdasági növénybiztosításon, ha több típusú kockázatot összekapcsolunk, ha növeljük az önrészt, vagy ha beszélünk egy biztosítási tanácsadóval a kedvezmény lehetőségekről, illetve ha igénybe vesszük a fentebb említett állami díjtámogatást.

De nézzük részletesebben, hogy milyen gyakori természeti károkra fizet a biztosító!

Fagykár

Míg a fagy ősztől tavaszig tartó időszakban természetes jelenségnek számít hazánkban, addig a tavaszi fagykár, amely terméscsökkenést vagy akár terméselmaradást is okoz, egyre gyakrabban előfordul a hazai gyümölcsösökben és egyéb területeken is. A fagykár mértékét nemcsak a fagy erőssége és tartama határozza meg, hanem az, hogy a növény milyen állapotban és milyen fejlődési, fenológiai fázisban van éppen. Fagy esetében téli, tavaszi és őszi fagyról lehet beszélni, de a klímaváltozás miatt hazánkban a téli fagykárok mennyisége és jelentősége egyre minimálisabb, ezzel szemben a tavaszi fagykár egyre több gazdát érint.

Egy tanulmány szerint korábbra tolódnak Magyarországon a klímaváltozás miatt az utolsó tavaszi fagyok. Korábban éled a természet, így nagyobb eséllyel találkozik össze a sérülékenyebb fenológiai állapotban lévő növény a szokásos fagy jelenségekkel. És ez a trend komoly veszélyforrást jelent a mezőgazdasági termelők számára. Az emberi tevékenység hatására kialakult éghajlatváltozás az oka annak is, hogy az utolsó tavaszi fagy napja országos átlagban egy héttel előrébb tolódott, és ezért változott meg számottevően a tavaszi növényfejlődés időszaka is Magyarországon.

A fagykár megállapításához nem elég, hogy fagypont alatt van a hőmérséklet, a biztosítók nagyon pontosan meghatározzák, mi számít annak és mi nem. A talajszinttől számított 2 méteren mért - 2 Celsius fok a határ. Azt érdemes tudni, hogy csak az úgynevezett „A” típusú növénybiztosítások azok, amelyek tartalmazzák a fagy kockázatot.

Jégkár

A jégkárnak több fajtája létezik. Jégesőkárról beszélünk, amikor a növénykultúrában hozamcsökkenést okoz a jégeső. Kár esetén a biztosító azt vizsgálja, hogy a jégkár feltételei fennállnak-e, de az sem mindegy, hogy mennyire korán történik meg az első jégverés. Mindegyik növénybiztosítás, az „A” a „B” és a „C” típus is tartalmazza a jég kockázatot.

Viharkár

A jégkárok szorosan összefüggenek a viharkárokkal, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a gyakoriságuk és intenzitásuk is nő a klímaváltozás miatt. Egyre kiszámíthatatlanabbá válik az időjárás és már nemcsak a szupercellák de a „sima” viharok egyre nagyobb károkat okoznak.

Viharkárról beszélünk, ha a vihar hozamcsökkenést okoz a növénykultúrában. A biztosítók meghatározása szerint vihar esetén akkor kaphatunk kártérítést a kalászosoknál és a repcénél, ha a vihar szemkiverést, kalászletörést vagy becőletörést okoz, illetve akkor is, ha úgy megdől az állomány hogy nem lehet betakarítani a termést. A napraforgó és a kukorica esetében kártérítésre jogosultak vagyunk, ha oly mértékű a megdőlés, hogy nem lehet betakarítani a termést amiatt, hogy a vágóasztal alá kerül. Egyes biztosítók itt megfelelő szélsebességet határoznak meg a térítés határának, hogy kizárhassák pédául az agrotechnológiai hibák miatti megdőléseket.

Mindhárom típusú növénybiztosítás -  az „A” a „B” és a „C” típus is - tartalmazza a vihar kockázatot.

Aszály

Az éghajlatváltozással összefüggésben Európa nagy részén az elkövetkező években  gyakoribb és intenzívebb aszályok várhatók. Ma már minden magyar gazda álmából felkeltve is sorolja, hogy 2022-ben Magyarországon történelmi aszály volt, több, mint ezer milliárd forintos aszálykár keletkezett. Csak a búzánál országosan kiesett a tervezett termés negyede, kukorica esetében pedig drámai volt a helyzet, az extra aszály miatt  a szokásos harmada, 3,4 millió tonna termett, ami a belföldi szükségletekre sem volt elég. A kukorica mellett a napraforgó sem muzsikált túl fényesen, az előző évinél 29%-kal kevesebb, közel 1,3 millió tonnát takarítottak be belőle.

Érdemes odafigyelni a biztosítás megkötésekor, mert csak az úgynevezett „A” típusú növénybiztosítások tartalmazzák az aszály kockázatot. Igaz, aki ilyet köt, az jól jár mert ez a szerződés más kockázatot is tartalmaz: pl. jég, tűz, vihar, felhőszakadás, homokverés. Ezek a növénybiztosítások kerülnek a legtöbbe, viszont ezekre a legmagasabb az állami támogatás.

Kalkulálj most!

Az Agrisk kalkulátorával most 2 perc alatt díjat mutatunk több biztosítóra is. Miután kalkuláltál, 24 órán belül vagy a következő munkanapon szakértő munkatársunk felhív és pontosítjuk az igényeidet, megvizsgáljuk, milyen kedvezmények adhatók – igyekszünk megtalálni számodra a legmegfelelőbb növénybiztosítást.

kalkulálok