Lassan befejeződnek az első fejtrágyázások, kezdődhetnek az első növényvédő szeres védekezések mind a repcében, mind a gabonákban és ezzel együtt elérkezik az első lombtrágyázások ideje is. A megfelelő termékek kiválasztása azonban nem egyszerű.

Először is a célt érdemes tisztázni, miért lombtrágyázunk?

Persze erre lehet egyszerű, bár kevésbé szakmai választ adni: „mert úgy szoktuk”. Aztán jöhetnek a megalapozottabb válaszok: gyökérerősítés, hiánytünet megelőzése, kondicionálás, minőségjavítás, kötődés javítása stb. Azonban ki kell ábrándítsak mindenkit, nincs olyan lombtrágya, ami mindig, mindenre jó. De ahogy gépet is úgy választunk, hogy több műveletre alkalmas legyen, vagy növényvédő szert, hogy széles spektrumban hasson, úgy lombtrágyát is olyat érdemes választani, ami tudományos alapokon nyugszik és több célt elégít ki egyszerre.

repce lombtrágyázás

Repce lombtrágyázás – fotó: Yara

Ha eldöntöttük a célt, akkor jön a következő kérdés: mivel?

A növény élettanilag komplex rendszer, ezért mindenképp előnyben kell részesíteni a több elemet tartalmazó szintén komplex anyagokat. A Yara növényspecifikus lombtrágyái komoly fejlesztési munka eredményei. Az összetétel növényélettani megalapozottságán túl a kémiai követelményeknek (hatástartam, esőállóság, felületi feszültségcsökkentés, keverhetőség, tárolhatóság stb.) is megfelelnek. Olyan mezo- és mikroelem tartalommal rendelkeznek, melyek az adott növényfaj igényeit nagymértékben kielégítik. Vegyünk egy példát!

A YaraVita Gramitrel gabonákra ajánlott termékünk, amely a magnézium, nitrogén mellett literenként 50 g rezet, 150 g mangánt és 80 g cinket tartalmaz. 3 l/ha dózisban alkalmazva 5 tonnás termés rézigényének egyharmadát, a mangánszükséglet 77, a cinkigényének 100%-át fedezi. És nem csak a mennyiségek számítanak, hanem az összetétel is. Nézzünk egy másik példát!

A YaraVita Brassitrel Pro olajosokra és ipari növényekre kifejlesztett összetételű lombtrágyánk. Anélkül, hogy minden elem élettani fontosságát elemeznénk, felhívnám a figyelmet magas kalcium, magnézium, mangán és molibdén tartalmára, melyek az olajképzés főbb stimuláló elemei. 3 l/ha dózisával 180 g/l bórt is kijuttatunk, ami nélkülözhetetlen -számos élettani hatásán túl- a pollenképzéshez, a kötődés javításához.

Repce lombtrágyázás Yara növényvédő szerrel

YaraVita Brassitrel Pro lombtrágya – fotó: Yara

Ha eldöntöttük a célt és a megfelelő terméket is kiválasztottuk, akkor nézzünk utána a technológiai beilleszthetőségnek. Mivel a lombtrágyákat általában növényvédő szerrel egymenetben juttatják ki, ezért az olyan növényeknél, melyek nem sok beavatkozást igényelnek egyértelmű a kijuttatás ideje. A növényspecifikus lombtrágyákat általában – ha egy kezelés tervezett – az első fejtrágya után időzített permetezéssel egymenetben érdemes kijuttatni. Ha több lehetőség is adott, pl. repce esetén, akkor érdemes osztott kezelést alkalmazni, 2-3 x 2-3 l/ha dózisban. Mivel 30-60 napos tartamhatással bírnak a Yara lombtrágyák, ezért a gyorsan növekvő kultúrákban folyamatosan biztosítják a tápanyagellátást.

A növényvédő szerrel történő keverhetőséget a piacon egyedülálló módon rendelkezésre álló tankmix szolgáltatásunkkal ellenőrizheti. A célok között nem említettem a környezeti terhelés csökkentését. Az egyre szigorodó szabályozások szükségessé teszik, hogy alacsony hektárdózis, hosszú tartamhatás és egy-két kijuttatás elegendő legyen a célok teljesítéséhez.

Már csak a legkényesebb kérdés megválaszolása van hátra, milyen áron érjük el a célt? Hogy mi a drága vagy olcsó, relatív fogalom. A kérdés, mihez képest tartunk valamit drágának vagy olcsónak. Van egy régi igazság: nincs az a termék, amiből kihagyva valamit vagy helyettesítve más alacsonyabb színvonalú részekkel, ne lehetne azt olcsóbb áron nyújtani. Tehát mindig van és lesz is olcsóbb. A kérdés, hogy vajon megfelel-e a hasonló termék olcsóbban, vagy a „tökéletesebbet” szeretnénk drágábban. De vajon ilyenkor is azt a minőséget kapjuk, amire vágytunk? Ahhoz, hogy elégedettek legyünk a választással, tisztázni kell, hogy a célok milyen mértékben valósíthatók meg.

Yara Gramitrel növényvédő szer

YaraVita Gramitrel, a Yara egyik zászlós hajója – fotó: Yara

Ahhoz, hogy ne csak a minőséggel, hanem az árral is elégedettek legyünk, hasonlítsuk össze a lombtrágyák dózisát, hatóanyagtartamát (megjegyzem: itt érdemes a célunkhoz igazítottan számolni, tehát ha mikroelem kell, akkor csak azt nézzem) és az ár/érték arányt.

Kedves Olvasó! Szánjon egy kis időt a körültekintő választásra, tájékozódjon termékeink pontos összetételéről honlapunkon és kérjen árajánlatot kereskedő partnereinktől akár a honlapunkon keresztül is.

Tóth Milena
Yara Hungária Kft.
+36 30 883 0731