Az őszi vetésű növényeink, így a kalászosok, valamint a repce fő tápanyagfelvételi időszaka is a tavasz első felére tevődik. A talajhőmérséklet ekkor még alig néhány fokos, így az egyes tápanyagok felvehetősége is igen korlátozott. Mire a növény számára is felvehetővé válnak, hosszabb-rövidebb idő szükséges. Olyan tápelemformák kijuttatására van szükség, amelyek a kijuttatást követően a lehető legrövidebb időn belül hasznosulni is tudnak.

Az intenzív növekedés megindulásával hirtelen megnő az igény a tápanyagokkal szemben, ekkor naponta akár 6 kg/ha könnyen felvehető nitrogénnek kell rendelkezésre állnia. Mivel a növények nitrát formában hasznosítják azt a leghatékonyabban, célszerű olyan nitrogén műtrágyát választani fejtrágyázásra, amely gyorsan ható nitrogén formát is tartalmaz. A nitrogén hasznosulásban egyre nagyobb jelentőséget kell tulajdonítani a megfelelő kénellátottságnak is.

A YaraBela Sulfan ezen kritériumoknak minden szempontból megfelel. Nitrogén tartalmának közel fele a gyorsan ható nitrát, fennmaradó része pedig ammónium, ami a talaj felmelegedési ütemének megfelelően nitrát formává alakulást követően később hasznosul. A kénfelvétel szempontjából az 1. ábrán látható módon ki kell emelni, hogy a nitrogén felvételének ütemét követve, gyakorlatilag a teljes tavaszi időszak alatt folyamatosan igényli azt, amit a fejtrágyázások során is célszerű figyelembe venni. A teljes időszakra vonatkoztatva repcénél 4:1, míg őszi búzánál az 7:1 nitrogén: kén arány érvényesül. A YaraBela Sulfan 4 :1 aránya így megfelelő tavaszi megosztás esetén mind a nitrogén, mind a szükséges kén tekintetében megfelelő választás.

A repce nitrogén- és kénigénye

1. ábra. A repce nitrogén- és kénigénye, valamint a felvételének üteme 6 t/ha-os termés esetén (Yara Hanninghof, 2009) – forrás: Yara Hungary Kft.

A fejtrágyázás mellett az első lombtrágyás kezeléseket is a korai tavaszi fejlődés segítése érdekében el kell végezni. Kalászosoknál bokrosodás végén, szárbaindulás elején kijuttatott YaraVita Gramitrel 2-4 l/ha-os dózisban fedezi a teljes igényt a számukra legfontosabb mikroelemekből (2. ábra). Javaslatunk egy kijuttatás esetén 3 l/ha, ha két menetben tervezzük, akkor mindkét alkalommal 2 l/ha.

a búza mikroelem igénye

műtrágya

2. ábra. A YaraVita Gramitrel már 3 l/ha dózisban fedezi a kalászosok mikroelem igényét – forrás: Yara Hungary Kft.

A YaraVita Brassitrel Pro az olajos növények igényeinek megfelelő összetételű levéltrágya, így elsődleges javaslatunk a repce kora tavaszi indítására is. A szükséges bór, mangán és molibdén mellett jelentős magnéziummal és kalciummal segíti a fejlődést. Kísérleti eredményeink alapján a Brassitrel Pro-ra alapozott technológiánk az elmúlt években megbízható mértékű többletet eredményezett (3. ábra). Növényvédő szerekkel való jó keverhetősége miatt a tavaszi növényvédelmi munkálatok során biztos helye van a legtöbb tankkeverékben. Ennek ellenőrzésére a TankMix adatbázisunk továbbra is folyamatosan bővülő adatbázissal áll rendelkezésre.

repce lombtrágyázási kísérletek eredményei 3. ábra. Az őszi káposztarepce YaraVita lombtrágyázási kísérletek eredményei az elmúlt három év átlagában. Sopronhorpács és környéke, 2016-17, 2017-18 és 2018-19 évek átlaga – forrás: Yara Hungary Kft.

Nem mehetünk el szó nélkül a tavaszi vetésű növényeink alap- és startertrágyázása mellett sem. A YaraMila melegen granulált, mezo- és mikroelem kiegészítésű változatos NPK arányú komplex műtrágyák továbbra is rendelkezésre állnak. Kiváló oldékonyságuknak köszönhetően a vetést követően megbízható tápanyagforrást jelentenek, fizikai tulajdonságuknak köszönhetően pedig egyenletesen, a szükséges dózisban pontosan adagolhatóak. A vetési munkálatok során vetőgéppel való kijuttatás esetén probléma és fennakadás nélküli munkát tesznek lehetővé. Magas hatóanyagtartalom és széles P/K arányok mellett változatos talajellátottsági értékek mellett választható ki a számunkra megfelelő összetétel.

A Yara termékek pontos összetétele mellett részletes technológiai javaslataink a www.yara.hu honlapunkon olvashatók. Széles kereskedői háttérrel, változatlan szakmai hozzáállással állunk rendelkezésre a 2021-es évben is, legyen szó a termékeink elérhetőségéről, felhasználásáról, illetve a tápanyagutánpótlással kapcsolatos kérdésekkel.

Makra Máté
+36 30 785 6549
Yara Hungária Kft.