A Pessl Instruments egy osztrák vállalat, amely több mint harminc éve kínál eszközöket a megalapozott döntéshozatalhoz. Szolgáltatásaik között megtalálható a vezeték nélküli, napelemes megfigyelő rendszerek széles választéka a METOS® márkanév alatt és egy online platform, ami a különböző adatok tárolására és feldolgozására szolgál.

Ezekkel a felhasználó hozzájuthat szinte minden fontos adathoz, ami a gazdálkodás eredményességét és fenntarthatóságát segíti. A klíma- és talajmonitoring segítségével tervezhetővé válik például a vízgazdálkodás, a vetés, a tápanyag-kijuttatás, a növénydélmi munkák és lehetővé válik a hatékony munkaszervezés is.

"Egy időjárás megfigyeléssel foglalkozó cég vagyunk, amely 35 évvel ezelőtt alapult és mára 16 országban van jelen. A magyar piacra több, mint 20 éve léptünk be. Piacvezető technológiával rendelkezünk az IoT terén. Az IoT a dolgok internete, ami azt jelenti, hogy a különböző eszközök az interneten keresztül érhetők el, és képesek egymással önállóan is kommunikálni"  – magyarázta a vezérigazgató.

Gottfried Pessl

Gottfried Pessl szerint a magyar piac dinamikusan fejlődik a különböző precíziós technológiák felhasználása terén.

A fejlesztőközpont Ausztriában van, ahol kb. 40 ember dolgozik a webplatform fejlesztésén. A Field Climate-nak nevezett felület több mint 15 éve üzemel. Ez a platform a szíve az egész rendszernek. Itt tárolja a cég a különböző adatokat és a gazdák innen érik el a számukra szükséges információkat. Ehhez nem kell más, csak a mobiljuk.

"A motivációnk egyszerű, szeretnénk értékesíteni a termékeinket, ugyanakkor támogatni akarjuk a gazdákat. Ez a rendszer segít menedzselni a kiadásaikat és támogatja őket a kritikus döntések pillanatában. A döntéshozatal minden aspektusából információkkal szolgál az ültetéstől a betakarításig" – közölte Gottfried Pessl.

A vezérigazgató elmondta, úgy látják, a magyar piac dinamikusan fejlődik a különböző precíziós technológiák felhasználása terén. Szerinte a magyar gazdák felismerték, hogy egy jó döntéssel sokkal többet nyerhetnek, mintha különböző egyéb megoldásokba fektetnének.

A gazdálkodás egy nagyon komplex üzletág, amelyet az időjárás mindig is befolyásolni fog. Például attól függően, hogy mit termelünk, évente 1-10 alkalommal permetezni kell. Ha tudjuk azt, hogy mikor permetezzünk, akár 60 százalék inputanyagot is megspórolhatunk. És most csak a permetezésről beszélünk. Összességében változó, hogy mikor érzékeljük a technológia pozitív hatását, de 1 éven belül biztosan megtérül a befektetés – jelentette ki Gottfried Pessl.

A jövőre utaló kérdésünkkel kapcsolatban az vezérigazgató elmondta, hogy egy új terméket fognak piacra dobni. Az eszköz képes lesz mérni a levegő és a föld hőmérsékletét illetve nedvességtartalmát. Ami még újdonság lesz benne, hogy a kisebb földterületeken belül is képes lesz észlelni az eltéréseket, így a gazdálkodók személyre szabott és valós idejű adatokat kapnak a saját földjeikről. A szóban forgó eszközt megvásárolni vagy bérelni is lehet majd.

Elmondta azt is, hogy a Pessl Instruments közös vállalkozáshoz (Joint Venture) keres partnert a magyarországi működéshez. Ha érdeklődik az üzleti lehetőség iránt, akkor felkeresheti személyesen Gottfried Pessl vezérigazgatót a PREGA Konferencián február 18.-án és 19.-én.

PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
2020. február 18-19.
További információ és regisztráció: prega.hu

PREGA