Napjainkban a makroelemek pótlására helyezzük a legnagyobb hangsúlyt, pedig a minőségi növénytermesztésben nélkülözhetetlen a megfelelő mikro- és mezoelem utánpótlása is.

növény

Életerős kalászos a kora tavaszi cinkes kezeléseknek köszönhetően.

A cink kiemelt szerepet tölt be a mikroelemek között a szántóföldi növénytermesztésben, mert részt vesz a fehérjeszintézisben, a sejtosztódásban és közvetve az auxinképződést is segíti. A magyar talajok nagy része cinkhiányos, ráadásul a cink mozgékonysága a talajban csekély, az összes cinktartalom csupán 1%-a mobilis.

A magyarországi talajok Zn-tartalmának eloszlása a mérőpontok alapján

Forrás: Magyarország talajainak állapota a Talajvédelmi Információs és Monitoring rendszer (TIM) adatai alapján

A cink felvételét számos tényező gátolja. Például a talaj magas pH értéke vagy nagy mésztartalma okozhat cinkhiányt, a hideg, aszályos vagy túl nedves talaj is gátolhatja a mikroelem felvételt. Az antagonizmusokból fakadóan a foszfor- és kálcium-túladagolás is indukálhat cinkhiányt. A különböző talajok cink ellátottságának megítélését a következő táblázat mutatja be.

Kötöttség
(KA)
Zn (mg/kg)
gyenge
<38 (homok) < 1,0 1,0 <
38-50 (vályog) < 2,5 2,5 <
>50 (agyag) < 3,5 3,5 <

Forrás: A növénytáplálás zsebkönyve (Buzás István, 1983)

A cink hiánya akár komoly termésveszteséget is okozhat, ezért a cink pótlásáról mindenképp gondoskodni kell! Erre nyújt kiváló megoldást a Csöpp Mix Cink-amin komplex! Magas cinktartalmú műtrágyaoldat, mely minden növény számára biztosítja az erőteljes gyökérrendszert. A cink-amin komplex formulája biztosítja a hatóanyagok gyors felvételét és magas hasznosulását.

növény

Ígéretes repceállomány.

Erőteljes, jól fejlett gyökérzetnek köszönhetően a talajban lévő tápanyagok felvétele is hatékonyabb, azáltal, hogy a Csöpp Mix Cink-amin komplex növeli a gyökértömeget, és serkenti a gyökérnövekedést, javítja a termésminőséget és a növények stressztűrő képességét is. Alkalmazása javasolt az első tavaszi kezelések során 0,5-1 l/ha dózisban repcében és őszi kalászosokban, valamint az állókultúrákban, hiszen számukra is kitűnő segítséget nyújt a gyökérindulásnál. Növényei meghálálják ezt a „Csöppnyi” gondoskodást!

Elérhetőségek:
Jeli 2000 Kft.
6078 Jakabszállás II. ker. 18/c
tel/ fax: 76/ 382-184
info@jeli2000.hu
www.csoppmix.hu