Már több szervezet és kutató is jelezte szinte egybehangzó véleményét, most azonban hivatalos álláspontot is foglalt az EU érintett hatósága a glifozát ügyében. Szinkronban más kutatási eredményekkel, kijelentették, hogy a glifozát, ami a Monsanto vállalat több gyomirtó termékében is megtalálható, emberre nem veszélyes, pontosabban, hogy nem károsítja az emberi hormonrendszert – írja a Farmers Weekly.

Az Efsa véleményét még tavaly októberben kérték ki az ügyben – Fotó: Shutterstock

A döntést megelőzően, Kanadában már májusban újra engedélyezték a glifozát használatát, természetesen megfelelő szintű, tehát szigorított szabályozás bevezetésével. Korábban az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) Kockázatértékelési Bizottsága mondta ki, hogy a glifozát nem minősíthető rákkeltőnek. Ezt az információt támasztják alá korábbi, állatokon végzett kísérletek is. Ennek ellenére olyan nemzetközi szervezetek, mint a WHO rákkutató intézete továbbra is azt állítja, hogy a szer "valószínűleg rákkeltő".

A glifozát tartalmú gyomirtószerek további 10 évre történő engedélyeztetéséről egyelőre még nem született döntés, azonban úgy néz ki, ez még idén megtörténhet. Ezt a döntést üdvözölné a brit gabonaipar is, hiszen előzetes becslések szerint glifozát használata nélkül közel 940 millió fontos termeléskiesésre számíthatnak.