Lila kukorica

A perui lila kukorica kedvező hatásairól először a 80'-as években számoltak be. Később, az Európai Unió által finanszírozott ’Flora-program’ keretében kutató szakemberek rájöttek, hogy a vörös, lila és kék kukorica színét adó anyagok, -amelyeket kisebb mennyiségben tartalmaznak olyan gyümölcsök is, mint a feketeáfonya, a feketeszőlő és a nagyon sötét fajtájú vérnarancs, -flavonoidokban, antioxidánsokban igen gazdagok és eredményesen alkalmazhatók a szívinfarktus megelőzése képpen. Elősegítik a véráramlást és koleszterincsökkentő hatásuk van.

Egészséges és finom ital: chicha

Lila és kék kukoricafajták termesztési sajátosságai


A lila kukorica fajta az alkalmazkodás hiányának következtében nem reagál a kukoricatermesztésben alkalmazott intenzív technológiákra. Kedvező az, ha organikus körülmények között vagy mérsékelt trágyázási szint alkalmazása mellett termesztjük. Napjainkban leginkább szabad levirágzású fajtákat termesztenek, de hibrid nemesítés is folyamatban van, kapható már egy-két hibrid is. Nehezen viseli az állománysűrítést és a túlzott trágyázást. Átlagos állománysűrűsége 30-45 ezer növény/ha, a fokozott trágyaadagok szárszilárdsági és minőségi problémákhoz vezetnek. A termesztés során nagyon fontos a minimális (legalább 230 m) izolációs távolság betartása más típusú kukoricáktól. A kék kukorica fajták gyenge szárszilárdságúak és gyakran megdőlnek a betakarítás előtt. A viharos szelek letörik a szárakat és jelentős veszteségeket okoznak a termésnagyságban és a szemek minősége is csökken. A termés gépi betakarítása gyakran nehézkes a megdőlés miatt.

Az időjárás viszontagságaival szemben is kevésbé ellenállók a hagyományosan termesztett fajtákhoz képest, és a kártevők is könnyebben elpusztítják. Viszont polifenol és antocianin tartalmuk, valamint a bennük lévő mikroelemek gazadag tárháza bőven kárpótol a termesztésből adódó nehézségekért.

Termesztése és elterjedése a kukorica őshazájának számító dél-amerikai országokban a legjellemzőbb, bár nemesítése Magyarországon is elkezdődött bő egy évtizede. Hazánkban kereskedelmi forgalomban csak néhány tájfajtát árulnak, általában az észak-amerikai organikus termesztéssel, vetőmag-előállítással foglalkozó vállalkozások.