Az egyiptomi sárgarépa az utóbbi években egyre nagyobb teret hódít el az európai piacból, és úgy tűnik, a helyi gazdák hosszú távra terveznek – írja a mindmegette.hu.

sárgarépa

Egyiptom versenyelőnyben van, mert az európai gazdákhoz képest alacsonyabb termelési költséggel dolgoznak – fotó: pixabay.com

Szinte elárasztja Európát az Egyiptomból érkező sárgarépa

A sárgarépa azon zöldségek egyike, amely a magyar gasztronómiában is gyakran használt alapanyag. Kiváló levesekbe, főzelékekbe, készíthetünk belőle répatortát, de nyersen fogyasztva, salátákba keverve vagy csíkokra vágva is sokak kedvence. A répa sok helyen megterem, de úgy látszik, a jelenlegi nagy termelőknek új kihívója akadt.

Egyiptom az Európába történő sárgarépaexportra helyezi a hangsúlyt, ami egészen új törekvésnek számít.

Az egyiptomi gazdák ugyanis meglátták a lehetőséget abban, hogy az orosz-ukrán konfliktus nyomán kialakult mezőgazdasági helyzetben, a változó éghajlati és aszályos időszakban, valamint a megnövekedett energiaköltségek miatt kinyílt egy kapu a számukra.

Sok európai ország a helyi termesztés helyett az importot választja, hiszen az egyiptomi sárgarépa annyira olcsó, hogy a szállítási költségekkel együtt is megéri ezt az alternatívát választani.

sárgarépa

Magyarországon évente körülbelül 50-80 ezer tonna sárgarépa terem, amely mennyiség csaknem egy évre, 10 hónapra lenne elengedő – fotó: pixabay.com


Miért ennyire olcsó az egyiptomi sárgarépa?

Az AfriGoodGrows (az egyik egyiptomi sárgarépát termesztő cég) vezérigazgatója, Zayed Lasheena FreshPlazának nyilatkozva elmondta, hogy a náluk termő répa erős, roppanós, nem törik, ráadásul a homokos, sivatagi talajban a világszerte legnépszerűbb fajtákat termesztik.

Az áraikat pillanatnyilag két dolog határozza meg: az előállítási költség, és a megtermelt mennyiség. Egyiptom versenyelőnyben van, mert az európai gazdákhoz képest alacsonyabb termelési költséggel dolgoznak, ami már önmagában is lenyomja az árakat, de ehhez még az is hozzáadódik, hogy hatalmas mennyiséget képesek előállítani.

Az AfriGoodGrows vezetője szerint az előző időszakhoz képest nagyjából 50 százalékkal nőtt a megtermelt mennyiség, ami annak is köszönhető, hogy a megnövekedett kereslet miatt kiterjesztették a termőterületeket. Mivel Egyiptomban állandó az éghajlat, így a versenytársakat (Ausztrália, Spanyolország, Törökország és Izrael) megelőzve képesek szállítani a sárgarépát.

A legtöbb egyiptomi sárgarépát jelenleg az Egyesült Királyság, Hollandia, Franciaország és Oroszország vásárolja, ezzel párhuzamosan pedig csökkent a kereslet az Öböl-menti és az afrikai országokban.

sárgarépa

Sok európai ország a helyi termesztés helyett az importot választja, hiszen az egyiptomi sárgarépa annyira olcsó, hogy a szállítási költségekkel együtt is megéri ezt az alternatívát választani – fotó: pixabay.com

Magyarországon is sok sárgarépa terem

Az Easy Fruit adatai szerint Európába az előző szezonban összesen 126 ezer tonna sárgarépa érkezett az unión kívülről. A legfőbb répaimportőrök közé Románia, Hollandia, Bulgária és Lengyelország tartozik. Hazánk szerencsés helyzetben van, annak ellenére is, hogy évek óta csökken a sárgarépa termőterülete, csupán 900 hektáron termesztjük ezt a zöldséget.

Magyarországon évente körülbelül 50-80 ezer tonna sárgarépa terem, amely mennyiség csaknem egy évre, 10 hónapra lenne elengedő.

A  hazai termés mellett folyamatosan jelen van a boltok polcain az import sárgarépa. Ezek zöme szlovák, holland és osztrák répa, de a korai időszakban izraeli és olasz zöldségek is megjelennek a kínálatban

– mondta Varga István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

A magyar gazdák a hazai mellett a külföldi piacot is kiszolgálják, a legfőbb importőr Szlovákia és Románia, de a magyar sárgarépa a kiskereskedelmi láncok logisztikai központjain keresztül a környező országokba is eljut.